Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Παραστάσεις από το χοροθέατρο ΔΑΓΙΠΟΛΗ στην Κρήτη – 30 Ιουλίου στα Χανιά

Για μια ακόμη χρονιά, στις 30 Ιουλίου 2017, το χοροθέατρο ΔΑΓΙΠΟΛΗ, ο πυρήνας του οποίου αποτελείται από άτομα με αναπηρία, έρχεται στα Χανιά.
Φέτος παρουσιάζει την παράσταση “Terranima”, σε χορογραφία του Γιώργου Χρηστάκη, στις 30 Ιουλίου στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά, σε σύλληψη – χορογραφία του Γιώργου Χρηστάκη, μουσική του Κώστα Λειβαδά, κείμενα της Αννας Ζουμάνη και του Κώστα Γραμματικάκη, αφήγηση του Κώστα Γραμματικάκη.
Στην ΔΑΓΙΠΟΛΗ χορεύουν η Χανιώτισσα, Ειρήνη Μαυροματάκη και οι: Αννα Βάλαρη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη, Αδρια Βαφία, Davinia Descals Pina, Χρήστος Ταμπαξής, Δημήτρης Γρίντζος, Inigo Martinez, Βασιλική Γουρνά, Γιώργος Χρηστάκης, Δώρα Τσιρογιάννη και Αντωνία Λειβαρτζινού.
Η παράσταση θα δοθεί στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου στις 30 Ιουλίου με ώρα έναρξης 9 το βράδυ και είσοδο 7 και 5 ευρώ.
Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στη 1 Αυγούστου στις 9 μ.μ. στο κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο και στις 31 Αυγούστου στις 9 μ.μ. στο θέατρο “Ερωφίλη” στη Φορτέτσα του Ρεθύμνου.
Η ΔΑΓΙΠΟΛΗ
Το χοροθέατρο ΔΑΓΙΠΟΛΗ, όπως αναφέρει και στην ιστοσελίδα του, δημιουργήθηκε το Μάιο του 2004 στην Αθήνα. Ο πυρήνας της ομάδας αποτελείται από άτομα με αναπηρία. Στην ομάδα συμμετέχουν και άλλοι χορευτές, χορεύτριες και μουσικοί καθώς και άλλοι επαγγελματίες χωρίς κάποια αναπηρια.
Η διάθεση για εξερεύνηση των ορίων του ανθρώπινου σώματος, της ανθρώπινης φαντασίας, της ανθρώπινης ψυχής, όπως αυτά αναδεικνύονται μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και μορφοποιούνται σ’ ένα μουσικοκινητικό δρώμενο, στάθηκε το έναυσμα για την σύσταση αυτού του χορευτικού σχήματος.
Η σύνθεση της ομάδας είναι πολύπλοκη. Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες είναι και των δύο φύλων, διαφορετικών ηλικιών με κινητικά, ψυχοκοινωνικά και “μη εμφανή” προβλήματα. Εμπλέκονται σε ένα παιχνίδι κίνησης, αποδεικνύοντας ότι οι όποιες “ιδιαιτερότητες” μπορούν απλά να μετουσιωθούν σε τέχνη. Ένα μίγμα από σώματα, ιδεοπλέγματα, από μουσικές συναντήσεις, αλληλεπιδράσεις που ταξιδεύουν και δίνουν χρώμα στην ανθρώπινη υπόσταση.
Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών έχει μεγάλη εμπειρία στις ομαδικές καλλιτεχνικές δράσεις, με εμπειρίες σε πολλές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Ο Γιώργος Χρηστάκης είναι εμπνευστής και ιδρυτής του χοροθεάτρου ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ. Έχει μια ενεργό και μαχητική παρουσία σε όλες τις πρωτοβουλίες που αγκαλιάζουν τη «διαφορά». Χορευτής και χορογράφος σε αναπηρικό αμαξίδιο, έχει μεγάλη επαγγελματική και καλλιτεχνική εμπειρία. Κοινωνικός ψυχολόγος, υποψήφιος διδάκτορας Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συμμετείχε στις ομάδες σύγχρονου χορού, «Φυγείν αδύνατον», «Λάθος κίνηση», «Αγγελόσκονη» κ.ά.
Τον Μάιο του 2004 δημιούργησε την δική του χορευτική ομάδα την «ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ.», όπου χορογραφεί, χορεύει, σχεδιάζει και οργανώνει όλες τις παραγωγές και παραστάσεις της έως και σήμερα, και της οποίας έχει και την συνολική ευθύνη παραγωγής και εκτέλεσης. Η δουλειά του με την ομάδα ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, από Αμερική ως Ευρώπη και Ασία. Διδάσκει με τεχνικές και μεθόδους που έχουν να κάνουν με τις συναντήσεις σωμάτων ποικίλων λειτουργιών και μορφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα web - 23/7/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/parastasis-apo-to-chorotheatro-dagipoli-stin-kriti-30-iouliou-sta-hania/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου