Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Μια ζεστή αγκαλιά για τους ανήλικους παραβάτες

"Το ίδιο το ποινικό σύστημα είναι συντελεστής εγκληματογένεσης με την απόρριψη και τον στιγματισμό του παραβάτη". Η επισήμανση αυτή είχε γίνει προ ετών σε μια από τις πρώτες ημερίδες που είχε διοργανώσει η νεοσύστατη, τότε, Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Νομού Χανίων, υπό την αντιπροεδρία της, πάντα δραστήριας, κυρίας Σοφίας Ευαγγελίδου - Λυγγούρη. Η Εταιρεία τότε είχε βοηθήσει δεκάδες ανήλικους με παραβατική συμπεριφορά. Η αδρανοποίησή της, κάποτε, ήταν ένα λυπηρό γεγονός. Η επαναδραστηριοποίησή της, τελευταία, με δημόσια παρουσία, όχι μόνο αποτελεί γεγονός εξαιρετικής σημασίας, αλλά δίνει ελπίδες ότι θα βρουν υποστήριξη δεκάδες νέα παιδιά, τα οποία, στην εποχή μας, εποχή αδιεξόδων και τεράστιων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, είναι πιο εύκολο να βρεθούν στην παραβατικότητα. Πώς, όμως, μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό;
"Χρειάζεται ενίσχυση της πρόληψης", όπως δήλωσε σε ρεπορτάζ του συναδέλφου Δημήτρη Μαριδάκη, που δημοσιεύτηκε στα "Χ.Ν." της Δευτέρας 14 Μαρτίου, η επιμελήτρια ανηλίκων και κοινωνική λειτουργός Αλεξάνδρα Μαυρομάτη.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και το γεγονός της ίδρυσης Κέντρου Αξιοποίησης Ελεύθερου Χρόνου της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Νομού Χανίων στην οδό Σφακίων 27 - 29, σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου.
Τα εγκαίνια θα γίνουν σήμερα, στις 5.30 το απόγευμα. Το Κέντρο, σύμφωνα με την Εταιρεία, αναμένεται να συμβάλλει στην προσπάθεια πρόληψης της νεανικής παραβατικότητας.
Επίσης, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 19 και 20 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων συνέδριο για τη νεανική παραβατικότητα.
Η ελπίδα όλων μας; Οι ανήλικοι παραβάτες να βρουν μια ζεστή αγκαλιά από τους αρμόδιους φορείς και τη Δικαιοσύνη, ώστε να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Να βρουν εκείνα τα οποία θα καλύψουν το κενό το οποίο τους οδηγεί στην παραβατικότητα. Χωρίς στιγματισμούς και απορρίψεις...
Γ. ΛΥΒ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου