Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Τάφοι Βενιζέλων, Φυσική και… ψαρόσουπα

Κατά την παραμονή του στα Χανιά ο διακεκριμένος αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος, επισκέφτηκε, μεταξύ άλλων, τους Τάφους των Βενιζέλων και στην προσωπική του σελίδα στο facebook έκανε ιδιαίτερη -δημόσια- αναφορά.
Εκανε λόγο για «την απαραίτητη επίσκεψη στον λόφο του προφήτη Ηλία όπου βρίσκεται ο τάφος του αείμνηστου Ελευθέριου Βενιζέλου (23 Αυγούστου 1864-18 Μαρτίου 1936) ανήμερα στην επέτειο της ημέρας του θανάτου του. Εκεί δίπλα στον τάφο του Εθνάρχη είναι γραμμένη με μεταλλικά γράμματα o επικήδειος που ο ίδιος είχε εκφωνήσει στην βουλή των Ελλήνων τον Απρίλιο του 1932. “Ο ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΗΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΑΝΔΡΑΣ ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΙΝ ΚΑΙ ΔΙ’ ΕΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟΝ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΕΚΛΗΘΗ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΙΣΩΣ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΛΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΙΨΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΗΣ ΔΙΟΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΕΡΙΜΕΝΕΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑΝ ΝΑ ΙΔΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑΝ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΜΕΝΗΝ ΑΛΛΑ ΕΘΕΣΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΝ ΤΗΣ ΟΛΟ ΤΟ ΠΥΡ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΜΙΝ ΨΥΧΙΚΗΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ”».
Ο κ. Σιμόπουλος επισκέφτηκε επίσης «την υπέροχη γιορτή των “Φυσικών Επιστημών” που διοργάνωσε το ΕΚΦΕ (Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών) της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΓΕΛ Ακρωτηρίου με την συμμετοχή 36 σχολείων (14 Δημοτικά, 13 Γυμνάσια και 9 Λύκεια)». Ο ίδιος μνημονεύει, τέλος, «την πιο καταπληκτική ψαρόσουπα που έχω φάει μέχρι τώρα (στο παλιό λιμάνι των Χανίων μετά την ομιλία)», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 21/3/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/tafi-venizelon-fisiki-ke-psarosoupa/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου