Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Πρωτοπόρα συστήματα του ΙΤΕ Κρήτης είδε ο πρέσβης των ΗΠΑ

Πρωτοπόρα διαδραστικά συστήματα που αναπτύσσονται στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης και βρίσκονται στην  αιχμή της παγκόσμιας καινοτομίας, είδε από κοντά ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt σε επίσκεψη που πραγματοποίησε.
Ανάμεσά τους ήταν συστήματα που έχουν αναπτυχθεί με σκοπό την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη βελτίωση της ενημέρωσης των τουριστών και την προώθηση των προϊόντων του τόπου μας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το ΙΤΕ αναφέρεται ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ επισκέφτηκε το Ιδρυμα την περασμένη Τρίτη.
O πρέσβης περιηγήθηκε στο κτίριο Διάχυτης Νοημοσύνης του Ινστιτούτου Πληροφορικής, όπου «του επιδείχθηκαν τα πρωτοπόρα διαδραστικά συστήματα που αναπτύσσονται και βρίσκονται στην  αιχμή της παγκόσμιας καινοτομίας. Ανάμεσά τους ήταν συστήματα που έχουν αναπτυχθεί με σκοπό την προβολή της πολιτιστικής
κληρονομιάς, τη βελτίωση της ενημέρωσης των τουριστών και την προώθηση των προϊόντων του τόπου μας. Διαδραστικοί πληροφοριακοί χάρτες αφής και χάρτες επαυξημένης πραγματικότητας, εκθεσιακά συστήματα που παρουσιάζουν συλλογές πολυμεσικού υλικού, επιτρέπουν ποικίλους φιλικούς και συνάμα φυσικούς τρόπους αλληλεπίδρασης, όπως χρήση με αφή ή χειρονομίες από απόσταση. Εκπαιδευτικά συστήματα για παιδιά κάθε ηλικίας, εικονικό δοκιμαστήριο
ρούχων, έξυπνο διαδραστικό τραπέζι εστιατορίου που παρέχει ψηφιακά κατάλογο επιλογής μενού που συνοδεύεται από το κατάλληλο κρασί,  ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ψυχαγωγικές δραστηριότητες κατά την ώρα της αναμονής του σερβιρίσματος», κ.ά.
Ακολούθησε «παρουσίαση δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών και έγινε επίδειξη υπολογιστικών συστημάτων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της υποβρύχιας ακουστικής και
σχετίζονται με την εκτίμηση και απεικόνιση του υποβρύχιου θορύβου ναυσιπλοΐας και την ανάλυση συστημάτων ηχοεντοπισμού, αλλά και διαδραστικών εκπαιδευτικών εφαρμογών για την εισαγωγή στην υποβρύχια ακουστική».
Στη συνέχεια ο πρέσβης επισκέφθηκε «τη μοναδική στην Ελλάδα Μονάδα Ανάλυσης Αρχαίου DNA του ΙΜΒΒ, καθώς επίσης και την Υποδομή Γονιδιωματικής και το Εργαστήριο Παραγωγής ενζύμων Minotech όπου
ενημερώθηκε εν συντομία για τις ερευνητικές δραστηριότητες στον τομέα της γονιδιακής ρύθμισης, της δομικής βιολογίας, της ανάπτυξης και λειτουργίας του νευρικού συστήματος και συζητήθηκε η σημασία και η προοπτική των παραγωγικών εργαστηρίων και της εφαρμοσμένης τεχνολογικής έρευνας».
Έπειτα ο πρέσβης ξεναγήθηκε «στους χώρους του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, από τον καθηγ. Σπύρο Αναστασιάδη, Διευθυντή του Ινστιτούτου, όπου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνομίλησε με ερευνητές, για τη χρήση των λέιζερ στην πολιτισμική κληρονομιά (ανάλυση, διάγνωση και συντήρηση), με έμφαση στη μεθοδολογία που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Υπηρεσία Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης και το Μουσείο της Ακρόπολης για τον καθαρισμό των γλυπτών του μνημείου από τους περιβαλλοντικούς ρύπους. Ενημερώθηκε επίσης για τη δημιουργία καινοτόμων βιομιμητικών επιφανειών που αυτοκαθαρίζονται, παράγουν φωτοβολταϊκή ενέργεια ή έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, καθώς και για την δυνατότητα παραγωγής ισχυρών παλμών THz και τη χρήση τους σε εφαρμογές ανίχνευσης και ταυτοποίησης χημικών ενώσεων ή εκρηκτικών, αλλά και σε εφαρμογές απεικόνισης και ασφάλειας».
Τον πρέσβη υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, και οι διευθυντές των Ινστιτούτων του Ηρακλείου: ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής καθηγητής Δημήτρης Πλεξουσάκης, ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Δρ. Δημήτρης Καφετζόπουλος, ο νεοεκλεγείς διευθυντής του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών (ΙΥΜ) καθηγητής Χαράλαμπος Μακριδάκης και ο αναπλ. διευθυντής του ΙΥΜ Δρ. Μανόλης Σκαρσουλής, ο επικεφαλής του προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης (Ambient Intelligence Programme – AmI) καθηγητής Κώστας Στεφανίδης και ο διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης Αρτέμης Σαϊτάκης.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα web - 3/3/2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου