Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Πτώση στο εμπόριο παρά τις χειμερινές εκπτώσεις

Η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων δεν έδωσε την προσδοκώμενη οικονομική ανάσα στον εμπορικό κόσμο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Εμπορικών Συλλόγων, τόσο στα Χανιά όσο και στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο η μεταβολή των πωλήσεων κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων παρουσίασε μείωση κατά 11 – 20%.
Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα χθες η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) η οποία επισημαίνει σε γενικές γραμμές, «για ακόμα μια χρονιά, η εμπορική κίνηση της αγοράς περιόδου εκπτώσεων βαίνει μειούμενη, με βάση και τις εκτιμήσεις των Εμπορικών Συλλόγων, με μέσο όρο πτώσης 20,2%».
Παράλληλα, η ΕΣΕΕ παρουσίασε και τα στοιχεία από την περιοδική έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για την κίνηση της αγοράς.
Σύμφωνα με την έρευνα, «μία στις δύο επιχειρήσεις, στο σύνολο του δείγματος, επέλεξε να διαμορφώσει το ποσοστό των εκπτώσεων μεταξύ 21% και 40%, μία στις τέσσερις μεταξύ 41% και 50%, δύο στις δέκα μικρότερη του 20% και μία στις δέκα πραγματοποίησε εκπτώσεις μεγαλύτερες από 50%. Για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ένδυσης – υπόδησης παρατηρείται διαφοροποίηση στο ύψος των εκπτώσεων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα το ποσοστό των επιχειρήσεων που πραγματοποίησε εκπτώσεις μεταξύ 41% και 50% είναι μεγαλύτερο κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.
Όσον αφορά τις πωλήσεις κατά την φετινή περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων το 83% των επιχειρηματιών δήλωσε ότι ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, το 13% ότι κινήθηκε στα ίδια επίπεδα και 4% σε καλύτερα. Οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μικρότερο από 30.000 ευρώ, για το 2016, πραγματοποίησαν λιγότερες πωλήσεις το 2017 σε σύγκριση με το 2016, σε μεγαλύτερο βαθμό από τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 30.000 ευρώ».
Η άποψη της πλειονότητας των επιχειρηματιών, για το ποια ήταν η καλύτερη περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, ήταν η πρώτη περίοδος της εκπτωτικής περιόδου, δηλαδή από 9/1/2016 έως 31/1/2016. Επίσης ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες δήλωσε ότι δεν υπήρχε διαφορά όσον αφορά την αγοραστική κίνηση μεταξύ των τριών δεκαπενθήμερων.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 1/3/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ptosi-sto-emporio/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου