Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Η Ελλάδα και τα παιδιά της

Η συζητηση με έναν καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης τις προάλλες ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα.
«Υπαρχουν πολλά νέα παιδιά τα οποία θα ήταν ευτύχημα για την Ελλάδα να μην έφευγαν στο εξωτερικό, να μπορούσε η χώρα να τα κρατήσει. Τα περισσότερα θα φύγουν για μεταπτυχιακά και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κάνουν λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό», μου έλεγε.
Το ιδιο διάστημα, συγκυριακά, έτυχε να μιλήσω με γνωστούς μου, νέους επιστήμονες, οι οποίοι βρίσκονται στις ΗΠΑ.
Ολοι έλεγαν ότι νιώθουν πως οι κόποι τους και η δουλειά τους ανταμοίβεται καθώς δεν έχουν μείνει από δουλειά.
Στην Κρητη, παρά τις αντίξοες συνθήκες, έχουμε την τύχη να έχουμε ανώτατα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα στα οποία παράγεται ουσιαστική έρευνα ενώ οι διακρίσεις που κατακτούν δεν είναι λίγες.
Π.χ. σε εργαστηρια του Πολυτεχνείου Κρήτης γίνονται σημαντικά πράγματα. Το τελευταίο που πληροφορηθήκαμε είναι ότι η πρωτοποριακή απεικονιστική τεχνολογία μη επεμβατικής και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου της μήτρας που έχει αναπτυχθεί στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικής, έχει υιοθετηθεί από νοσοκομεία και Ιατρικά Κέντρα των ΗΠΑ και επεκτείνεται σε Ασία και Αγγλία.
Εξαλλου, στο Ιδρυμα Τεχνολογίας Ερευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης, στο Ηράκλειο, οι επιστημονικές ανακαλύψεις που τυγχάνουν παγκόσμιας αναγνώρισης διαδέχονται η μία την άλλη.
Το ζητημα είναι η Ελλάδα να δώσει κίνητρα ώστε να μπορέσει να κρατήσει το νέο της επιστημονικό δυναμικό και  να σταματήσει κάποτε το μεγάλο κύμα φυγής των ελληνικών μυαλών στο εξωτερικό. Να πάψει επιτέλους η Ελλάδα "να τρώει τα παιδιά της".
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 20/3/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/i-ellada-ke-ta-pedia-tis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου