Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Στη φθορά του χρόνου...

Αφημένα στη μοίρα τους μέχρι… νεωτέρας παραμένουν μνημεία αλλά και δημόσια κτήρια στα Χανιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ρολόι στον Δημοτικό Κήπο με τις σκαλωσιές να αποτελούν μόνιμο ντεκόρ. Aλλο παράδειγμα τα ενετικά Νεώρια για την αποκατάσταση των οποίων είχε γίνει πρόσφατα συνάντηση μεταξύ του δημάρχου Χανίων και εκπροσώπου του Πολυτεχνείου Κρήτης, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε κάτι νεότερο. Εδώ να θυμίσουμε ότι στις 11 Οκτωβρίου 2016 είχε ανακοινωθεί από τον Δήμο Χανίων ότι εγκρίθηκε το αίτημά του για ανανέωση της παραχώρησης χρήσης του κτηριακού συγκροτήματος των Ενετικών Νεωρίων από το υπουργείο Πολιτισμού.
Αλλα παραδείγματα: το ακίνητο του παλιού Ψυχιατρείου, το κτήριο του παλιού ΙΚΑ στο κέντρο των Χανίων, το κτήριο των πρώην δικαστικών φυλακών στην περιοχή των Δικαστηρίων κ.ά.
Οσο για το παλιό νοσοκομείο, το έργο αποκατάστασης έχει ολοκληρωθεί, αλλά ακόμα αναμένεται η λειτουργία του κέντρου υγείας αστικού τύπου.
Είναι προφανές ότι για να προχωρήσει η αποκατάσταση των κτηρίων – μνημείων, προϋπόθεση είναι η εύρεση χρημάτων και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας που συχνά καθυστερεί τις διαδικασίες.
Είναι, ταυτόχρονα, αναγκαίο να ξεκαθαριστεί απόλυτα το ιδιοκτησιακό καθεστώς κάθε κτηρίου και, συγχρόνως, να αποσαφηνιστεί το πώς θα αναδειχτούν – αξιοποιηθούν τα μνημεία και τι θα στεγάσουν τα κτήρια, με βάση, φυσικά, τις πραγματικές ανάγκες της πόλης.
Και προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζονται σοβαρός σχεδιασμός από όλους τους εμπλεκόμενους και πιέσεις προς την κεντρική εξουσία για εύρεση των πόρων.
Προς το παρόν, πάντως, όλα μοιάζουν να έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 11/3/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/sti-fthora-tou-chronou-3/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου