Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

Αντιπαράθεση για την ειδική αγωγή ανάμεσα σε ΕΛΜΕ και Διεύθυνση Εκπαίδευσης

Αντιπαράθεση ανάμεσα στην ΕΛΜΕ και την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκάλεσε η ακύρωση προγραμματισμένης επιμόρφωσης μονίμων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ήταν καθορισμένη για χθες Τετάρτη και σήμερα Πέμπτη στις εγκαταστάσεις του 4ου Λυκείου Χανίων
H επιμόρφωση ματαιώθηκε έπειτα από κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Χανίων το Δ.Σ. της οποίας σε ανακοίνωσή του χαιρετίζει την κινητοποίηση «των συναδέλφων της ειδικής και γενικής αγωγής, που διεκδίκησαν και πέτυχαν την ακύρωση του επιμορφωτικού σεμιναρίου ειδικής αγωγής που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στα Χανιά».
Η ΕΛΜΕ τονίζει ότι «η αποφασιστικότητα όλων να μην επιτρέψουμε την πλήρη υποβάθμιση του ευαίσθητου τομέα της ειδικής αγωγής είχε ως αποτέλεσμα το αυτονόητο, δηλαδή την ακύρωση του σεμιναρίου» και προσθέτει ότι με βάση τη δημόσια δήλωση των διοργανωτών το σεμινάριο δε θα πραγματοποιηθεί ούτε σήμερα Πέμπτη.
Η ΕΛΜΕ επικαλείται έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας και υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «από το Σεπτέμβρη του 2016 το Υπουργείο Παιδείας δίνει τη δυνατότητα στους μόνιμους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς με πλεόνασμα ωρών και χωρίς κανένα προσόν στην Ειδική Αγωγή να συμπληρώνουν διδακτικό ωράριο σε δομές ειδικής αγωγής με δυνατότητα επιμόρφωσης μόλις ελάχιστων ωρών».
Η ΕΛΜΕ θεωρεί ότι «αυτομάτως ακυρώνεται η επιστημονική επάρκεια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΕΑΕ, τα προσόντα των οποίων ορίζονται με σαφήνεια στο άρθρο 20 παρ. 1.4 του ν. 3699/2008 για την εξασφάλιση εξειδικευμένης στήριξης σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».
Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Από την πλευρά του ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων, Στέλιος Ζερβάκης, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «το πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων που ο ρόλος του είναι να προβάλλει και να υποστηρίζει τα συμφέροντα των συναδέλφων, απέτρεψε την ίδια την επιμόρφωση τους. Σε μια θεματολογία αμιγώς εκπαιδευτική και σε συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς των δυο βαθμίδων. Συμπαρέσυραν δε στο διάβα τους και τους εκπαιδευτικούς της Α/θμιας που περίμεναν να επιμορφωθούν αλλά δυστυχώς!».
Ο κ. Ζερβάκης εξηγεί μεταξύ άλλων ότι «το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) διοργάνωσε Πανελλαδικά δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια σε μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, (στα Χανιά επιμορφούμενοι θα ήταν μόνο μόνιμοι) οι οποίοι χρόνια διδάσκουν τα μαθήματα της ειδικότητας τους σε δομές Ειδικής Αγωγής και σε τμήματα ένταξης των σχολικών μονάδων. Είναι οι συνάδελφοι εκείνοι που όταν κανείς δεν επιθυμούσε να διδάξει σε μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι ίδιοι μέσα από το μεράκι και την αυτομόρφωσή τους ανέλαβαν αυτό το δύσκολο έργο στα σχολεία τους».
Ο κ. Ζερβάκης προσθέτει ότι «ενώ είχαν δηλωθεί οι συμμετοχές και είκοσι ένας εκπαιδευτικοί είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν, η ΕΛΜΕ Χανίων αποφάσισε ότι θα έπρεπε να ακυρωθεί αφού θεώρησε και ερμήνευσε ότι με την διήμερη αυτή επιμόρφωση οι ωφελούμενοι αυτής θα κατελάμβαναν τις θέσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και δεν θα προσλαμβάνονταν το επόμενο σχολικό έτος. Ερμήνευσαν δηλαδή ότι με μια απλή διήμερη επιμόρφωση οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί που θα επιμορφωνόταν, θα υπερκάλυπταν τα προσόντα αναπληρωτών εκπαιδευτικών με μεταπτυχιακά, διδακτορικά, διδασκαλεία κλπ που ήδη έχουν χαρακτηριστεί επίσημα ως εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής. Χωρίς φυσικά αυτό να προκύπτει από κάπου, να έχει καταγραφεί κάπου, είτε σε ΦΕΚ, είτε σε εγκύκλιο, είτε σε υπουργική απόφαση.
“Κατάφεραν” λοιπόν να ματαιώσουν και να ακυρώσουν το διήμερο επιμορφωτικό πρόγραμμα, επί της ουσίας όμως κατάφεραν να ματαιώσουν την επιθυμία των ίδιων των συναδέλφων τους που προσδοκούσαν να πάρουν τα απαραίτητα γι’ αυτούς εκπαιδευτικά εργαλεία και να τα μετουσιώσουν σε πράξη με τους μαθητές τους».
Καταλήγοντας ο κ. Ζερβάκης τονίζει: «…ας οργανώσει το ίδιο το ΔΣ της ΕΛΜΕ επιμορφωτικά σεμινάρια για τον ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής και ας επιλέξει η ίδια η ΕΛΜΕ Χανίων τον τρόπο, τους επιμορφούμενους, τους εισηγητές, το χρόνο και το πλαίσιο επιμόρφωσης. Να είναι σίγουροι ότι και εγώ προσωπικά αλλά και όλοι οι συνεργάτες μου στη ΔΔΕ Χανίων θα είμαστε υποστηρικτές και συμπαραστάτες τους. Μέχρι τότε όμως το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων ας πάρει την ευθύνη των πράξεων και των λόγων του και να αναμετρηθεί όχι μόνο με τον εαυτό του αλλά και με τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς των οποίων τα συμφέροντα υπηρετεί».
Κινητοποίηση σήμερα στην Αντιπεριφέρεια
Νέα κινητοποιήση για το θέμα της ειδικής αγωγής θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη στις 11 το πρωί στην Αντιπεριφέρεια Χανίων. Την σημερινή κινητοποίηση στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων οργανώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Χανίων ο οποίος τονίζει ότι οι νέες συμβάσεις ΕΟΠΥΥ στην ειδική αγωγή αποτελούν χαριστική βολή σε γονείς, εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους του χώρου. O Σύλλογος Γυναικών Χανίων καλεί τις φίλες/ τους φίλους και τα μέλη του στην κινητοποίηση. Το Δ.Σ του Συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε Χανίων «στηρίζει την κινητοποίηση της Κίνησης για τη Συσπείρωση Εργαζομένων Χανίων στην Ειδική Αγωγή, και κηρύσσει 3/ωρη διευκολυντική στάση εργασίας την Πέμπτη 23 Μαρτίου 11.00 – 2.00 για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην κινητοποίηση στην Αντιπεριφέρεια ( Πλατεία Δικαστηρίων) στις 11.00».
(Χανιώτικα νέα - 23/3/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/antiparathesi-gia-tin-idiki-agogi-anamesa-se-elme-ke-diefthinsi-ekpedefsis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου