Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος στα Χανιά η Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα (1 Δεκεμβρίου 1913). Μόνο που με αφορμή τον εορτασμό, ήρθαν πάλι στην επιφάνεια με δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο κάποιες φήμες περί δημοψηφίσματος το 2012 για το αν η Κρήτη θα παραμείνει στην Ελλάδα ή θα γίνει ανεξάρτητο κράτος. Αυτές οι διαδόσεις είναι περίεργες και επικίνδυνες. Τα πράγματα βάζει στη θέση τους η προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης Ζαχαρένια Σημανδηράκη η οποία επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία συνθήκη που να καθορίζει δημοψήφισμα ή με οποιονδήποτε τρόπο αυτονόμηση της Κρήτης.
Αλλά και ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών: «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης σε συνέντευξή του στα «Χανιώτικα νέα», την 1η Δεκεμβρίου 2009, είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση:
«Πρόκειται για αστειότητες που κινούνται στη σφαίρα του φανταστικού. Πραγματικά δεν έχω ξεκαθαρίσει, αν πρόκειται για ευσεβείς πόθους κάποιων κύκλων που κινούνται στο σκοτάδι ή, απλώς, για μια πλάκα στο διαδίκτυο. Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά είναι μυθεύματα και στερούνται κάθε σοβαρότητας. Η Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα έχει χαρακτήρα οριστικό και αμετάκλητο, δεν είναι ένωση με… ημερομηνία λήξεως. Σε καμία από τις διεθνείς συνθήκες με τις οποίες ρυθμίζεται οριστικά το κρητικό ζήτημα δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά ότι η ένωση υπόκειται σε οποιονδήποτε χρονικό περιορισμό ούτε σε ενδεχόμενο επανεξέτασης της ενσωμάτωσης της Κρήτης στον εθνικό κορμό σε 100, 200 ή… χίλια χρόνια. Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει για τη Μακεδονία, την Ηπειρο, τα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη που ενσωματώθηκαν στον εθνικό κορμό με τις προαναφερόμενες ή μεταγενέστερες συνθήκες». Η Κρήτη είναι και θα είναι για πάντα μέρος της Ελλάδας.
Γ. ΛΥΒ.
Τα σύνορα και οι προσαρτήσεις νησιών και περιοχών έχουν καθοριστεί προ πολλού και ας το δεχτούν επιτέλους όσοι ενδίδουν στις ανυπόστατες φήμες. Να επισημάνουμε και πάλι ότι τα 100 χρόνια από την Ένωση κλείνουν την 1η Δεκεμβρίου του 2013 κι όχι ένα χρόνο νωρίτερα, εκτός κι αν αλλάξουμε τον τρόπο μέτρησης των ετών. Πέραν αυτού ούτε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και ειδικά στο Ιστορικό Αρχείο της Κρήτης όπου έχω την τιμή να υπηρετώ, υπάρχει η συνθήκη που επικαλούνται. Εκτός κι αν την έχουν αυτοί που τα διαδίδουν, οπότε καλό θα ήταν να μας τη δώσουν ώστε να συμπληρώσουμε τα αρχεία μας...
ΑπάντησηΔιαγραφή