Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Η… «κυρία Εξουσία»

Η εξουσία δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να σε φθείρει, σίγουρα, ωστόσο, μπορεί να σε μεταλλάξει. Ποιος άνθρωπος είναι ίδιος πριν και μετά που απέκτησε εξουσία. Ποια κυβέρνηση έχει υλοποιήσει στο ακέραιο τις προεκλογικές της δεσμεύσεις; Ποιοι πολιτικοί που σαν νέοι αμφισβητούσαν, επαναστατούσαν, έκαναν όνειρα, όταν ενεπλάκησαν με την εξουσία, κατάφεραν να διατηρήσουν την νεανική τους αθωότητα. Μπορεί να υπάρχουν και αυτοί αλλά μάλλον είναι μετρημένοι στα δάχτυλα.
Πότε, όμως, στην ανθρωπότητα δεν υπήρχε εξουσία; Υπήρχε έστω μία περίοδος που κανείς να μην εξουσίαζε κανένα; Μήπως η εξουσία είναι συστατικό της ανθρώπινης φύσης; Μήπως ο άνθρωπος έχει έναν φόβο προς την ελευθερία;
«Η εξουσία είναι το χειρότερο, είναι το τρομακτικότερο εφεύρημα του ανθρώπου!», έλεγε ο Χρόνης Μίσσιος.
Ο Μάνος Χατζιδάκις έγραφε ότι «όλες οι επαναστάσεις καταλήγουν στην κατάκτηση της ανεγκέφαλης Κυρίας. Της Εξουσίας. Αυτή η κατάκτηση, ως γνωστόν, δημιουργεί Δίκαιον, μακράν των ονειρικών στόχων μιας επανάστασης. Οι άνθρωποι που προκύπτουν από μία επανάσταση, περιέχουν τα ίδια συστατικά με τους αποχωρήσαντες ή τους ηττηθέντες (...). Χρειάζεται ισχυρή παιδεία για ν' ανθέξει κανείς στην έννοια της Εξουσίας και της επιτυχίας».
Που υπάρχει αυτή η Παιδεία;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 16/3/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/i-kiria-exousia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου