Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

Εκλογή Δ. Τσιχριτζή σε Επιστημονικό Συμβούλιο για έρευνα – καινοτομία

Η στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας είναι στις προτεραιότητες του ΕΛΙΔΕΚ (Ελληνικό Ιδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας) στο Επιστημονικό Συμβούλιο του οποίου εξελέγη μέλος ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Διονύσιος Τσιχριτζής,
Η εκλογή έγινε, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το Πολυτεχνείο Κρήτης, στις 17 Μαρτίου 2017.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα εννέα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου εξελέγησαν μεταξύ 55 υποψηφίων, με απόλυτη πλειοψηφία και ύστερα από μυστική ψηφοφορία και είναι διακεκριμένοι επιστήμονες που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Με την εκλογή τους «υλοποιείται το σπουδαιότερο όργανο διοίκησης του ΕΛΙΔΕΚ το οποίο θα συμβάλει αποφασιστικά στην στήριξη του Ερευνητικού και Ακαδημαϊκού οικοσυστήματος της χώρας».
Ακόμα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο, «σύντομα θα συγκροτηθεί σε σώμα και θα ξεκινήσει το σημαντικό έργο του σχεδιασμού των δράσεων του ΕΛΙΔΕΚ, στα πλαίσια της Εθνικής πολιτικής για την Έρευνα και την Καινοτομία».
ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ειδικότερα, το Επιστημονικό Συμβούλιο στους αντίστοιχους τομείς επιστημών, συγκροτούν οι εξής:
•Διονύσιος Τσιχριτζής (Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίας)
•Αχιλλέας Γραβάνης (Ιατρική και Επιστήμες Υγείας)
•Ξενοφών Βερύκιος (Καινοτόμος Επιχειρηματικότητα)
•Κωνσταντίνος  Μπιλιαδέρης (Γεωπονικές Επιστήμες)
•Κωνσταντίνος Γαλιώτης (Φυσικές Επιστήμες)
•Αντώνης Εφραιμίδης (Μαθηματικά και Επιστήμες Πληροφορίας)
•Ματθαίος  Σανταμούρης (Επιστήμες περιβάλλοντος και Ενέργειας)
•Αντώνιος Ρεγκάκος (Ανθρωπιστικές Επιστήμες)
•Ξένια Χρυσοχόου (Κοινωνικές Επιστήμες)
Σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης υπογράμμισε ότι «η εκλογή των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛΙΔΕΚ που θα αποτελεί τον εκτελεστικό του βραχίονα, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση των σκοπών του Ιδρύματος. Ταυτόχρονα σηματοδοτεί την ριζοσπαστική αντίληψη που το διατρέχει, σύμφωνα με την οποία η ίδια η ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα αναλαμβάνει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την διαμόρφωση της επιστημονικής πολιτικής που χρειάζεται η χώρα. Ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές συνθήκες κρίσης το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΛΙΔΕΚ καλείται να στηρίξει το εξαίρετο επιστημονικό δυναμικό της χώρας και να δώσει λύσεις, σε χρόνιες παθογένειες που ταλανίζουν τον χώρο της Έρευνας. Το στοιχείο αυτό, όπως και η ίδρυση του ΕΛΙΔΕΚ, αποτελεί συνειδητή κυβερνητική επιλογή η οποία μάλιστα χρηματοδοτείται από 240 εκ. ευρώ για το άμεσο μέλλον. Θερμά συγχαρητήρια στα μέλη που εξελέγησαν».
Ο Δ. ΤΣΙΧΡΙΤΖΗΣ
Σε σύντομο βιογραφικό του καθηγητή Δ. Τσιχριτζή αναφέρεται:
«Απόφοιτος  της  Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του ΕΜΠ με Διδακτορικό
από το Princeton University. Διετέλεσε Καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στο ΕΜΠ και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης καθώς και ιδρυτής του Ινστιτούτου Πληροφορικής στην Κρήτη. Υπήρξε Καθηγητής και Διευθυντής του Πανεπιστημιακού Κέντρου Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Πρόεδρος στο Γερμανικό Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο GMD για τα Μαθηματικά και την τεχνολογία της Πληροφορίας. Διατέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Fraunhofer (Fraunhofer-Gesellschaft) στη Γερμανία, έναν πρωτοπόρο Οργανισμό εφαρμοσμένης έρευνας στην Ευρώπη και Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας RICOH ESRO (European Strategic Research Organization). Είναι Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Γενεύης και Επίτιμος Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης. Είναι σήμερα Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πολυτεχνείου Κρήτης».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 24/3/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/eklogi-d-tsichritzi-se-epistimoniko-simvoulio-gia-erevna-kenotomia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου