Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ο Δήμος Χανίων για capital control και οφειλές πολιτών

Τη διαβεβαίωση ότι όσο ισχύει το capital control (κεφαλαιακός έλεγχος) στις τράπεζες δεν πρόκειται να υπάρξουν κυρώσεις σε πολίτες, που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τον Δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα, έδωσε χθες μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.
Παράλληλα, ο κ. Βάμβουκας έκανε γνωστό ότι έχουν δοθεί οδηγίες στις Διευθύνσεις του Δήμου για περιορισμό των μετακινήσεων με τα δημοτικά οχήματα, ώστε να εξοικονομηθούν καύσιμα.
Ειδικότερα, ερωτηθείς ο κ. Βάμβουκας για το αν οι πολίτες, οι οποίοι λόγω του περιορισμού που έχει επιβληθεί στις αναλήψεις χρημάτων δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους κινδυνεύουν να τους επιβληθούν κυρώσεις, για παράδειγμα να διακοπεί η παροχή νερού σε όσους δεν πληρώσουν λογαριασμούς της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. απάντησε σχετικά: «Δεν πρέπει να ανησυχούν οι πολίτες για περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής υποχρεώσεων, όπως το να πληρώσουν το νερό κ.λπ., εφόσον βεβαίως δεν έχουν χρήματα, διότι δεν πρόκειται να γίνει καμία τέτοια πράξη εκ μέρους του Δήμου ή των νομικών προσώπων που εποπτεύει. Κατανοούμε το πρόβλημα που έχουν οι πολίτες με τις τράπεζες κλειστές και τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων».
Επίσης, ο κ. Βάμβουκας έκανε γνωστό ότι η Δημοτική Αρχή «έχει δώσει οδηγία στις Διευθύνσεις του Δήμου να περιοριστούν οι μετακινήσεις στις εντελώς απαραίτητες για την εξοικονόμηση καυσίμων διότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στον ανεφοδιασμό». Αντίστοιχα, σε επικοινωνία που είχαν τα “Χ.Ν.” με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε ότι οι μετακινήσεις υπηρεσιακών οχημάτων είναι “μαζεμένες” λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν.
“ΟΧΙ” ΣΤΟΝ ΔΙΧΑΣΜΟ
Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο Δήμος Χανίων κάνει γνωστό ότι οι Υπηρεσίες του βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους, ενώ ο δήμαρχος κ. Βάμβουκας τονίζει ότι θα πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα διχασμού εν όψει του δημοψηφίσματος.
«Οι μέρες που διανύουμε ενέχουν αντικειμενικές δυσκολίες όπως αυτές προκύπτουν από τις έκτακτες οικονομικές συνθήκες τις οποίες βιώνει συνολικά η χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, διαβεβαιώνω τους δημότες μας ότι οι Υπηρεσίες του Δήμου Χανίων έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία σε κάθε επίπεδο.
Ως εκ τούτου, έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχουμε κάνει όλους τους αναγκαίους σχεδιασμούς, ώστε να λειτουργήσει ο Δήμος σε συνθήκες κανονικότητας, δεδομένων φυσικά των περιορισμών που επικρατούν στη χώρα μας αυτή τη στιγμή.
Καθήκον όλων μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπηρεσιακών και αιρετών, είναι η εξάντληση κάθε δυνατότητας για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών στους Δημότες και η άμεση εξεύρεση λύσεων όπου απαιτηθεί.
Με αποφασιστικότητα, οι Υπηρεσίες του Δήμου θα συνεχίσουν να επιτελούν το δικό τους έργο και στο πλαίσιο αυτό ζητούμε τη συνδρομή των πολιτών με τη νηφαλιότητα και τη συνεργασία τους.
Απευθυνόμενος στους πολίτες θα ήθελα να τονίσω:
«Είναι τώρα η στιγμή ανάληψης ευθύνης, ατομικής και συλλογικής. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία των δημοτών μας.  Ας συντονίσουμε όλοι τις προσπάθειές μας για να δώσουμε απέναντι στη κρίση την απάντηση που αρμόζει στη Δημοκρατία μας.
Να βοηθήσουμε όλοι να προστατευτεί η αξιοπρέπεια κάθε πολίτη και της κοινωνίας.
Η κοινωνία των πολιτών πρέπει να δείξει αυτές τις στιγμές τη μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη και θα πρέπει να αποτρέψει τα οποιαδήποτε φαινόμενα διχασμού».
ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ο Δήμος Ηρακλείου, με ανακοίνωση του και εκτιμώντας τη διαμορφωθείσα από χθες κατάσταση, ενημερώνει τους δημότες του ότι μέσα στο επόμενο 10ήμερο και μέχρι την επαναλειτουργία των τραπεζών, αναστέλλει την επιβολή προστίμων για παραβάσεις που αφορούν τους κοινόχρηστους χώρους.
Παράλληλα αναστέλλει τη διενέργεια αυτοψιών και τη βεβαίωση νέων προστίμων από το Τμήμα Ελέγχου Αυθαιρέτων Κατασκευών της Πολεοδομίας Ηρακλείου.
Επίσης, σε συνεννόηση με τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Ηρακλείου (ΔΕΥΑΗ) αποφασίστηκε η μη αφαίρεση των υδρομέτρων λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ακόμη ο Δήμος ζήτησε από το ΚΤΕΛ Ηρακλείου τη μείωση της τιμής του εισιτηρίου στο επίπεδο του φοιτητικού όπως ισχύει σήμερα, για όλους. Ταυτόχρονα με έγγραφό του ο Δήμος Ηρακλείου στο Υπουργείο Μεταφορών ζητά να καλυφθεί με ανάλογη επιδότηση το αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου έτσι ώστε να είναι εντελώς δωρεάν η μεταφορά του επιβατικού κοινού.
ΔΗΜ. ΜΑΡ. - Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 30/6/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/choris-kirosis-i-ofiletes-tou-dimou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου