Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Μικρό τσουνάμι από τον σεισμό της Κάσου

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΙΔΑΚΗ
Δύο μικρά τσουνάμι, μετά από ισάριθμους ισχυρούς σεισμούς, στην Κάσο τον Απρίλιο του 2015 και στο βόρειο Αιγαίο τον Μάιο του 2014, κατέγραψε τα δύο τελευταία χρόνια το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι. Στο μεταξύ, αποδείξεις κι όχι ενδείξεις διαθέτουν πλέον οι επιστήμονες για το μεγάλο τσουνάμι που προκάλεσε η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης κατά τα μινωικά χρόνια, με το ύψος του κύματος, που έφτασε τότε στις κρητικές ακτές, να ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις τα 25 και πλέον μέτρα.
Στη δράση του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι αναφέρθηκε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο διεθνές συνέδριο “SafeChania 2015. Το τρίγωνο της γνώσης στην Υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας” που συνεχίστηκε χθες στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και οργανώνει το Πολυτεχνείο Κρήτης με συνδιοργανωτές τον Δήμο Χανίων, την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ., το Τ.Ε.Ι. Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης.
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, που το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι απέκτησε επιχειρησιακό χαρακτήρα, πέρα από τον επιστημονικό και ερευνητικό που είχε, έχουν εκδοθεί συνολικά 8 ανακοινωθέντα για ενδεχόμενο τσουνάμι έπειτα από ισάριθμους ισχυρούς υποθαλάσσιους σεισμούς εντάσεως πάνω από 5,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκαν στον ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
«Σε 2 από αυτές τις περιπτώσεις είχαμε τσουνάμι, αλλά πολύ μικρά σε πλάτος, ο ένας ήταν με τον σεισμό της Κάσου στις 16 του περασμένου Απριλίου και ο άλλος στο βόρειο Αιγαίο στις 24 Μαΐου του 2014 που ήταν έντασης 6,8. Δεν ήταν όμως τσουνάμι που παρατηρήθηκαν με γυμνό οφθαλμό και δεν προκάλεσαν καταστροφή, αλλά ανήκουν κι αυτά στην κατηγορία των τσουνάμι και κατεγράφησαν από παλιρροιογράφους», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ διευκρίνισε ότι στους στόχους του Εθνικού Κέντρου για Τσουνάμι είναι να μπορέσει να ελαχιστοποιήσει τον χρόνο αντίδρασης που απαιτείται για την έκδοση προειδοποιητικών ανακοινώσεων καθώς ο χρόνος εκδήλωσης ενός τσουνάμι μπορεί να κυμανθεί από 5 λεπτά μέχρι και 1 ώρα.
Ερωτηθείς για το αν λαμβάνονται τα προληπτικά μέτρα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου τσουνάμι ο κ. Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη αρμοδιότητα ανήκει στις κεντρικές, περιφερειακές και τοπικές Αρχές πολιτικής προστασίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στον τομέα αυτό «μειονεκτούμε πάρα πολύ». «Εχει  παραγνωριστεί αυτός ο κίνδυνος, έχει μπει στην άκρη. Όμως ο κίνδυνος, αν και σπάνιος, είναι υπαρκτός και πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για ενημέρωση και εκπόνηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης», επεσήμανε.
Κύμα 25 μέτρων από το ηφαίστειο της Σαντορίνης
Στο μεταξύ, οι επιστήμονες δηλώνουν πλέον σίγουροι ότι η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης τη μινωική περίοδο προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις ακτές της Κρήτης. «Σήμερα δεν υπάρχει καμία επιστημονική αμφιβολία ότι το μεγάλο τσουνάμι από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης υπήρξε στη μινωική εποχή, κάτι που μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν περισσότερο μια υπόθεση. Οι προσομοιώσεις στον υπολογιστή δείχνουν ότι στις βόρειες ακτές της Κρήτης το κύμα πρέπει να έφτασε και να ξεπέρασε τα 25 μέτρα σε ορισμένες τοποθεσίες», σημείωσε σχετικά ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι είναι δεδομένο ότι το τσουνάμι προκάλεσε σημαντικές ζημιές κατά μήκος της παράκτιας ζώνης, όχι όμως και την πλήρη κατάρρευση του μινωικού πολιτισμού, αφού το τσουνάμι δεν θα μπορούσε να πλήξει την ενδοχώρα.
(Αναδημοσίευση από τα Χανιώτικα νέα - 13./6/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/mikro-tsounami-apo-ton-sismo-tis-kasou/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου