Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

"Εφυγε" ο εκδότης Θέμης Μπανούσης

Μια σημαντική μορφή του εκδοτικού χώρου, ο Θέμης Μπανούσης, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών, αφήνοντας ένα δυναναπλήρωτο κενό στο χώρο των γραμμάτων και του πολιτισμού.
Ο Θέμης Μπανούσης ήταν συνιδρυτής του εκδοτικού οίκου “Εξάντας” μαζί με τη Μάγδα Κοτζιά και τον Βασίλη και τη Δώρα Καλλιπολίτη.
Ενός εκδοτικού οίκου που αποτέλεσε στέκι για τους συγγραφείς της Μεταπολίτευσης και σύστησε στο ελληνικό κοινό συγγραφείς όπως οι Ερνέστο Σάμπατο, Μισέλ Τουρνιέ, Χόρχε Σεμπρούν, Ρενέ Ζιράρ και Κωστής Παπαγιώργης.
Τα τελευταία 30 χρόνια ο Θέμης Μπανούσης κατοικούσε στα Χανιά με τη συζυγό του Σοφία Μπαρμπέρη. Το μεράκι του για τα γράμματα δεν είχε σταματήσει ποτέ. Από τα Χανιά ασχολήθηκε επίσης με σημαντικές εκδόσεις ενώ ίδρυσε το βιβλιοπωλείο “Εξάντας” στην παλιά πόλη.
Παράλληλα, απολάμβανε τη ζωή μέσα από την τέχνη, τη μουσική, τα μπαρ της παλιάς πόλης και την παρέα.
Ζεστός και ανθρώπινος, ο Θέμης Μπανούσης ήταν μια σπάνια και σπουδαία μορφή που είχαν αγαπήσει όσοι είχαν γνωρίσει. Η κηδεία του Θεμη Μπανούση θα γίνει την Δευτέρα 8 Ιουνίου και ώρα 6 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά Χανίων όπου θα ψαλεί και θα ταφεί.
Η σορός θα βρίσκεται στον Ι.Ν. Αγίου Λουκά από τις 4 μ.μ..
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα web - 6/6/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/efige-o-ekdotis-themis-banousis/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου