Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Ιδρυση Ι.Ε.Κ. Βοηθών Νοσηλευτών και στο Νοσοκομείο Χανίων

Την ίδρυση Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) βοηθών νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Χανίων αποφάσισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Με την ίδια απόφαση που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 1038 Τεύχος Β’ ιδρύονται σε 41 Νοσοκομεία της χώρας Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) Βοηθών Νοσηλευτών εποπτείας Υπουργείου Υγείας.
Στην Κρήτη ιδρύονται τέσσερα Δ.Ι.Ε.Κ. -ένα σε κάθε Νομό. Τα Ι.Ε.Κ. αυτά θα αντικαταστήσουν τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) βοηθών νοσηλευτών που καταργούνται με τον νόμο 4186 /2013. Σύμφωνα με νοσοκομειακούς κύκλους, η ίδρυση των Ι.Ε.Κ. έρχεται να αναβαθμίσει τις καταργούμενες Σχολές καθώς οι σπουδές πλέον γίνονται Μεταλυκειακές με τους μαθητές να λαμβάνουν πτυχίο επιπέδου 4.
Οπως εξηγεί, μιλώντας στα “Χ.Ν.” η διευθύντρια της ΕΠΑ.Σ. βοηθών νοσηλευτών του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Ελένη Γιακουμάκη «υπήρχε ο ν. 4186/13 περί αναδιάρθρωσης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με την οποία οι ΕΠΑ.Σ. Νοσοκομείων εκαταργούντο με καταληκτική ημερομηνία λειτουργίας 15 Σεπτεμβρίου 2015. Για αυτόν τον λόγο εγγραφές δεν είχαν γίνει για το σχολικό έτος 2014 – 2015, παρά το αυξημένο ενδιαφέρον μαθητών για φοίτηση στην ΕΠΑ.Σ. Από τότε ξεκίνησε ένας αγώνας για τη μη κατάργηση της Σχολής καθώς δεν υπήρξε άλλη εκπαιδευτική δομή που να παρέχει νοσηλευτική εκπαίδευση στα Χανιά. Στην προσπάθεια αυτή οφείλουμε να πούμε ότι είχαμε σύμμαχους τη χανιώτικη κοινωνία και τη διοίκηση του Νοσοκομείου αλλά παρ’ όλ’ αυτά δεν υπήρξε η πολιτική βούληση της τότε ηγεσίας του Υπουργείου για να δοθεί μία λύση. Σήμερα χαιρετίζουμε την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Ξανθού, ο οποίος προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και αντικαθιστά τις ΕΠΑ.Σ. με Ι.Ε.Κ. βοηθών νοσηλευτών που σημαίνει ουσιαστική αναβάθμιση της νοσηλευτικής εκπαίδευσης δεδομένου ότι οι μαθητές με μεταλυκειακές πλέον σπουδές αποκτούν πτυχίο επιπέδου 4 και ταυτόχρονα τους δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν ειδίκευση σε τομείς όπως τραυματιολογία, ψυχικές παθήσεις, γενική νοσηλεία κ.ά.   Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η παρέμβαση των βουλευτών Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για κατάκτηση τόσο για το Νοσοκομείο όσο και για την τοπική κοινωνία», καταλήγει η κα Γιακουμάκη.
Γ. ΛΥΒ,
(Χανιώτικα νέα - 13/6/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/idrisi-i-e-k-voithon-nosilefton/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου