Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Εξαρση σεισμών νότια της Κρήτης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Εξαρση παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης, από το Τυμπάκι έως την Ιεράπετρα, την οποία παρακολουθούν με ενδιαφέρον οι επιστήμονες καθώς εκδηλώθηκε μετά τον σεισμό της 16ης Απριλίου στην Κάσο, μεγέθους 6,1 Ρίχτερ.
Μιλώντας στα “Χανι2011112403705_120801439ώτικα νέα”, ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος θα βρίσκεται σήμερα στα Χανιά για το εξαιρετικά ενδιαφέρον επιστημονικό συμπόσιο πολιτικής προστασίας που ξεκινά στο Κ.Α.Μ., ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος σεισμός «είναι ο μόνος ισχυρός σεισμός που είχαμε τους τελευταίους μήνες στον ελλαδικό χώρο και που δημιούργησε κάποια έξαρση. Εκεί συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα με την έννοια των μετασεισμών».
Τη σεισμική δραστηριότητα γύρω από την Κρήτη ο κ. Παπαδόπουλος τη χαρακτήρισε «φυσιολογική» για να επισημάνει: «Προκαλεί κάποιο επιστημονικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης, από το Τυμπάκι μέχρι την Ιεράπετρα, τον τελευταίο μήνα υπάρχει κάποια μικρή έξαρση με πολλούς σεισμούς μεγέθους 4, 4,2, 4,3 και η έξαρση αυτή αναπτύχθηκε μετά τον σεισμό της Κάσου της 16ης Απριλίου. Ομως, αυτή η έξαρση είναι έξω από τη μετασεισμική ακολουθία της Κάσου. Προκαλεί, λοιπόν, επιστημονικό ενδιαφέρον διότι πιθανώς να είναι μία διέγερση, το φαινόμενο του ντόμινο. Γι’ αυτό και το παρακολουθούμε».
Για τον χθεσινό σεισμό 5,3 Ρίχτερ στην Αθήνα ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε:
«Ο σεισμός είχε το επίκεντρό του στον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο και έγινε ακριβώς στην ίδια εστία και στο ίδιο ρήγμα που είχαν γίνει δύο άλλοι σεισμοί με παρόμοιο μέγεθος, στις 17 Νοεμβρίου 2014: με μεγέθη, τότε, 5,2 και 5,1. Επαληθεύεται αυτό που είχαμε εκτιμήσει τότε, ότι δηλαδή το ρήγμα αυτό δεν έχει μεγάλες διαστάσεις και δεν μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, μεγέθους 6 ή 6,5. Συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία και σε αυτήν την εστία. Κατά τ’ άλλα δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια έξαρση σε κάποια άλλη περιοχή του ελλαδικού χώρου που να δημιουργεί ιδιαίτερο προβληματισμό. Βεβαίως, θα πρέπει να τονίσω ότι τα σεισμικά φαινόμενα είναι απρόβλεπτα σε σημαντικό βαθμό και βρισκόμαστε σε μία χώρα η οποία έχει πάρα πολύ υψηλή σεισμικότητα και βεβαίως ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός».

Διεθνές συνέδριο για την πολιτική προστασία στο Κ.Α.Μ.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το διεθνές συνέδριο για την πολιτική προστασία και τους σεισμούς με θέμα “SafeChania 2015, Το τρίγωνο της γνώσης στην υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας”, το οποίο αρχίζει Τετάρτη το πρωί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ.).
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του θα γίνουν ενδιαφέρουσες ομιλίες για την πολιτική προστασία, τη σεισμική δραστηριότητα, την τρωτότητα από τη διάβρωση των ακτών. Μάλιστα, θα παρουσιαστούν τα πρώτα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα της ελληνικής αποστολής για τον σεισμό του Νεπάλ.
Το συνέδριο οργανώνει το Πολυτεχνείο Κρήτης, με συνδιοργανωτές τον Δήμο Χανίων, Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης από σήμερα 10 έως τις 12  Ιουνίου, ενώ παράλληλες δράσεις και συζητήσεις ειδικού ενδιαφέροντος θα λάβουν χώρα το διήμερο 13-14 Ιουνίου.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «αντικείμενο του συνεδρίου είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση δράσεων του τριγώνου της γνώσης (εκπαίδευση – έρευνα – καινοτομία) για την αποτελεσματικότερη προστασία, πρόγνωση, ενημέρωση, αποκατάσταση των επιπτώσεων φαινομένων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Πολιτικής Προστασίας όπως, ενδεικτικά:
1. Φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές (σεισμοί, πυρκαγιές, ηφαίστεια, πλημμύρες…).
2. Μεγάλα ατυχήματα (ναυάγια, αεροπορικά ατυχήματα…).
3. Ρύπανση (ατμοσφαιρική, θαλάσσια, υδάτων…).
4. Έρευνα και Διάσωση.
Στο συνέδριο καλούνται εκπρόσωποι του δημόσιου τομέα, ερευνητές καθώς και στελέχη του επιχειρηματικού χώρου να λάβουν μέρος με εισηγήσεις ή και συζητήσεις ειδικού ενδιαφέροντος (round tables), ενώ έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι των αρμόδιων εθνικών, περιφερειακών και δημοτικών υπηρεσιών, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ερευνητές, ενώ θα παρουσιαστούν και καινοτόμα εμπορικά συστήματα που βοηθούν στην πρακτική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων. Οι εργασίες (σε μορφή κειμένου και εισήγησης ή αφίσας) θα δημοσιευθούν στα πρακτικά του Συνεδρίου.
Επιλεγμένες εργασίες θα τεθούν υπό αξιολόγηση σε ειδικό τόμο Διεθνούς Επιστημονικού Περιοδικού.
Η εγγραφή στο συνέδριο καλύπτει τη συμμετοχή σε αριθμό κοινωνικών εκδηλώσεων και σε πολυ-θεματικές παράλληλες δράσεις π.x. Art & Technology, βιβλιοπαρουσίαση, εκπαιδευτική εκδρομή (Αρχαία Φαλάσαρνα). Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα».
Περισσότερες λεπτομέρειες παρέχονται στον ιστότοπο του συνεδρίου: www.safechania2015.tuc.gr
Για το συμπόσιο ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε:
«Πέρυσι, μία ομάδα επιστημόνων, αλλά και προσώπων από αρχές πολιτικής προστασίας, αναλάβαμε την πρωτοβουλία και δημιουργήσαμε ένα συμπόσιο στη Ρόδο με θέμα “Ασφαλής Ρόδος”. Ετσι, αποφασίσαμε κάθε χρόνο να κάνουμε αυτό το συμπόσιο σε μια διαφορετική πόλη. Φέτος είναι στα Χανιά. Και το θέμα έχει ως κεντρικό άξονα το πώς η έρευνα, η επιστήμη και οι νέες τεχνολογίες, μπορούν να υποστηρίξουν την Πολιτική Προστασία είτε πρόκειται για σεισμούς είτε πρόκειται για δασικές πυρκαγιές είτε πρόκειται για άλλες φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές».

Παρουσίαση δύο βιβλίων για σεισμούς

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμποσίου “SafeChania” σήμερα, στις 6.30 – 8 μ.μ., στο Μεγάλο Αρσενάλι, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των βιβλίων του δρος Γεράσιμου Α. Παπαδόπουλου, διευθυντή Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών:
“A Seismic History of Crete – Earthquakes and Tsunamis, 2000 BC – 2011 AD” και “Το Σεισμολόγιο Κρήτης του Παύλου Βλαστού, 464 π.Χ. – 1926 μ.Χ.” (εκδόσεις Οσελότος).
Η παρουσίαση θα γίνει από τους:
• Καθ. Ε. Λέκκα (Πανεπιστήμιο Αθηνών),
• Καθ. Σ. Μερτίκα (Πολυτεχνείο Κρήτης),
• Δρα Ζ. Σημανδηράκη (ειδική συνεργάτις Γενικών Αρχείων του Κράτους),
• Καθ. Φ. Βαλλιανάτο (Τ.Ε.Ι. Κρήτης).
Ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος μας λέει:
«Το ένα βιβλίο αφορά τη σεισμική ιστορία της Κρήτης. Από τη βαθιά αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στο βιβλίο αυτό έχουν τεκμηριωθεί όλα τα υπάρχοντα στοιχεία, αρχαιολογικά, γεωλογικά, ιστορικά, αλλά και ενόργανα, από τη βαθιά αρχαιότητα μέχρι τώρα για τους σεισμούς της περιοχής της Κρήτης που είναι το πιο ενεργό τμήμα του ελληνικού σεισμικού τόξου. Το δεύτερο βιβλίο είναι ιδιαίτερο, διότι αναφέρεται στο άγνωστο μέχρι σήμερα σεισμολόγιο Κρήτης που έγραψε ο Ρεθυμνιώτης Παύλος Βλαστός, ο οποίος έζησε από το 1860 περίπου μέχρι το 1926 και ο οποίος έγραψε 580 χειρόγραφες σελίδες. Το σεισμολόγιο της Κρήτης έχει πάρα πολλά άγνωστα στοιχεία τα οποία αποδελτίωσα και τα έχω κοιτάξει με μία κριτική επιστημονική ματιά».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 10/6/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/exarsi-sismon-notia-tis-kritis/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου