Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Μηνύματα προς την Ευρώπη μέσα από την "Αναφορά στον Γκρέκο"

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Κραυγή αγωνίας, αλλά και μήνυμα πολιτισμού προς την Ευρώπη για την Ελλάδα που «αγωνίζεται και καίγεται», έστειλε ο προφητικός λόγος του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από το -εξαιρετικά επίκαιρο- έργο: “Αναφορά στον Γκρέκο” που ανέβηκε από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.) το βράδυ της Πέμπτης 4 Ιουνίου σε θέατρο των Βρυξελλών με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή με το “Ποτάμι”, Γιώργου Γραμματικάκη. Την παράσταση παρακολούθησε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, ο οποίος δεν έκρυψε τον θαυμασμό και τη συγκίνησή του.
Το θέατρο γέμισε από κόσμο, ως επί τω πλείστον Ελληνες που κατοικούν και εργάζονται στις Βρυξέλλες. Το κοινό χειροκρότησε παρατεταμένα τον πρωταγωνιστή Τάκη Χρυσικάκο που μέσα από μία εξαίσια ερμηνεία της “Αναφοράς στον Γκρέκο”, έστειλε πολλαπλά μηνύματα γεμάτα συμβολισμούς για την Ελλάδα και την Ευρώπη στη δύσκολη αυτή συγκυρία για τη χώρα μας, αλλά και τους μουσικούς Στ. Ψαρουδάκη και Δ. Τσούρτο, που απέδωσαν με συγκλονιστικό τρόπο τη μουσική και τα τραγούδια με τα οποία πλαισιώθηκε η παράσταση.
Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, ο κ. Γραμματικάκης υπογράμμισε ότι «η συμμετοχή του κόσμου ήταν απίστευτη για τις Βρυξέλλες. Ο κόσμος, νομίζω, αρχίζει να αισθάνεται και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ότι χρειάζονται άλλες φωνές. Μία άλλη φωνή είναι και του Νίκου Καζαντζάκη, η οποία έρχεται από μακριά και θα πάει πολύ μακριά. Αυτό αναδείχτηκε απόψε. Και αναδείχθηκε στο κέντρο της Ευρώπης γιατί η Ευρώπη χρειάζεται επίσης αυτές τις άλλες φωνές».
Ο κ. Γραμματικάκης σε ερώτηση των “Χ.Ν.” για το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες σχετικά με την Ελλάδα απάντησε: «Το κλίμα περνά εξάρσεις. Τώρα είναι σε μια κατάσταση αγωνίας για το τι θα γίνει. Πολλές είναι οι δυνάμεις που συγκρούονται. Εγώ είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, γιατί το σοβαρό κομμάτι της Ευρώπης θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στους κόλπους της. Και αυτό θα γίνει στο τέλος. Και εμείς σαν Ελληνες πρέπει να δούμε αλλιώς την πραγματικότητα της χώρας μας. Να βρούμε τον εαυτό μας μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια».
Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” τόνισε: «Η παράσταση, αν πω ότι ήταν θαυμάσια, θα είναι λίγο. Ηταν η έκφραση της ψυχής όλων των θεατών. Μπόρεσε και εξέφρασε την αγωνία όλων μας με το έργο αυτό όπως παίχτηκε. Και έχω πει και κάτι πολύ σημαντικό από παλιά. Εάν είχε ελευθερωθεί το 1821 πρώτη η Κρήτη θα ήταν από πνευματική πλευρά διαφορετική η πορεία της χώρας».
Την παράσταση παρακολούθησαν επίσης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, οι οποίοι συνεχάρησαν τον κ. Γραμματικάκη για την πρωτοβουλία του, ο πρόεδρος του Μουσείου Νίκος Καζαντζάκης, κ. Ματζαπετάκης, ο δήμαρχος Αρχανών Αστερούσιων κ. Κοκοσάκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Αθ. Αθανασόπουλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Μιχ. Αεράκης κ.ά.
Ο κ. Αεράκης συγκινημένος τόνισε ότι σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για την Ελλάδα «εμείς λέμε “παρών” με αυτόν τον λόγο του Νίκου Καζαντζάκη. Μιλάμε μέσα από τον θεατρικό λόγο. Αυτό είναι το όπλο μας. Το όπλο της τέχνης».
Ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας τόνισε ότι «το θέατρο Κρήτης ανταποκρίνεται σε αυτό θέλουμε: Οχι μόνο να το αγκαλιάσει όλη η Κρήτη αλλά και να φύγει από τα σύνορα της Κρήτης και βλέπουμε ότι αυτό επιτυγχάνεται. Ο πολιτισμός πρέπει όλους να μας ενώνει».
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με τη Διεθνή Εταιρεία “Νίκος Καζαντζάκης” (παράρτημα Βρυξελλών).
(Χανιώτικα νέα - 8/6/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/minimata-pros-tin-evropi/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου