Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Γραφείο της Περιφέρειας Κρήτης στις Βρυξέλλες

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσει η λειτουργία του Γραφείου της Περιφέρειας Κρήτης στις Βρυξέλλες, το οποίο αναμένεται να αναπτυχθεί πλήρως έως τον Σεπτέμβριο. Το Γραφείο φιλοδοξεί να αποτελέσει “γέφυρα” με ευρωπαϊκές υπηρεσίες, θεσμούς και προγράμματα για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς της Κρήτης και προπαντός για τους Δήμους, τα Α.Ε.Ι. και τα Επιμελητήρια του νησιού.
Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, σε δείπνο που οργάνωσε ο ευρωβουλευτής με το “Ποτάμι”, Γιώργος Γραμματικάκης, στο εστιατόριο των Βρυξελλών “ARION” με την ευκαιρία της παράστασης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. “Αναφορά στον Γκρέκο” του Νίκου Καζαντζάκη.
Ο κ. Αρναουτάκης, ο οποίος την ίδια μέρα είχε πάρει μέρος σε συνεδρίαση της Επιτροπής των Περιφερειών και είχε μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο για την πολιτική συνοχής μέσα στα επόμενα χρόνια, σε δήλωσή του στα “Χανιώτικα νέα” τόνισε ότι «η πολιτική συνοχής, δηλαδή τα διαρθρωτικά ταμεία, φέρνουν την Ευρώπη πιο κοντά στον πολίτη, στο χωριό, στην πόλη, στην περιφέρεια, που γίνονται μικρά ή μεγάλα έργα. Αρα πρέπει να υπάρχει συνέχιση και να μην αφεθούμε μόνο στο πακέτο Γιούνκερ».
Για τη λειτουργία του Γραφείου της Περιφέρειας, ο κ. Αρναουτάκης τόνισε:
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Περιφέρειά μας έκλεισε γραφεία για αντιπροσωπία εδώ στις Βρυξέλλες. Για να μπορεί να βρίσκει χώρο ο κάθε φορέας της Κρήτης που θέλει να έχει μία επαφή με τις Βρυξέλλες και τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης. Το Γραφείο θα είναι στη διάθεση όλων των φορέων της Κρήτης, ειδικά των Δήμων, των Πανεπιστημίων, των Επιμελητηρίων και όλων των φορέων που θέλουν να δραστηριοποιηθούν. Θα είναι χώρος των Κρητικών. Τα Γραφεία ήδη τα έχουμε ενοικιάσει και θα λειτουργήσουν μέσα στον μήνα, όπου θα γίνει η στελέχωσή τους με προσωπικό. Θεωρώ ότι σε πλήρη ανάπτυξη θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο, μετά τις θερινές διακοπές. Το Γραφείο θα λειτουργεί στην οδό Σούμαν 14, που λειτουργούν η Επιτροπή και όλα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.».
Ο ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ
Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες και συμμετείχε στο δείπνο, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό γεγονός τη λειτουργία του Γραφείου της Περιφέρειας και υπογράμμισε ότι «ως Π.Ε.Δ. (Περιφερειακή Ενωση Δήμων) Κρήτης έχουμε σκοπό να αξιοποιήσουμε αυτό το Γραφείο και μάλιστα συζητάμε το να βοηθήσουμε και στη στελέχωσή του».
ΣΧΕΔΙΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ
Στο μεταξύ, η εκπόνηση σχεδίων αστικής ανάπλασης ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο κ. Βάμβουκας, σε συναντήσεις με εκπροσώπους άλλων Δήμων της Ευρώπης κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Βάμβουκας είπε ότι «είναι περιορισμένος ο αριθμός των ευρωπαϊκών πόλεων που έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν σε αυτά τα προγράμματα αστικής ανάπλασης. Μεταξύ αυτών των πόλεων ο Δήμος Χανίων και ο Δήμος Ηρακλείου».
Ο ίδιος εξήγησε ότι «η αστική ανάπλαση δεν περιορίζεται σε μία πλατεία και σε έναν δρόμο, αλλά αφορά ολόκληρες περιοχές. Δηλαδή, επιλέγεις μία περιοχή μέσα σε μία πόλη που έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και επιλέγεις διάφορες δράσεις που θα αναπτυχθούν. Μεγάλη σημασία δίδεται σε κυκλοφοριακά ζητήματα και σε ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας. Οι δράσεις αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν ανακαίνιση κτηρίων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αιτιολογημένα για κάποιον λόγο. Τα χρήματα τα οποία προορίζονται για τις δύο πόλεις της Κρήτης είναι περίπου 25, μπορεί να φτάσουν και τα 30 εκατομμύρια».
Ο δήμαρχος Χανίων συμπλήρωσε ότι «στην Κρήτη έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη πνεύματος συνεργασίας «με όλη την Κρήτη, με την ανατολική Κρήτη και βεβαίως με την πόλη και τον Δήμο Ηρακλείου» κάτι που, όπως είπε «βοηθά πάρα πολύ. Σε αυτά τα σημαντικά και μεγάλα προγράμματα στα οποία συμμετέχουμε, προτάσσουμε τη συνεργασία και όχι την αντιπαλότητα. Με τη συνεργασία έχουμε μόνο να κερδίσουμε».
Επιπλέον, ο κ. Βάμβουκας επισκέφθηκε και το Γραφείο του Επιτρόπου Δημ. Αβραμόπουλου που είχε συζητήσεις για τα θέματα της μεταναστευτικής πολιτικής, ενώ τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει μέλλον με την Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας».
(Χανιώτικα νέα - 8/6/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/gefira-gia-evropaika-programmata/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου