Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Πεπτωκότες στο ωσεί και στο οιονεί

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΚΚΙΝΑΚΟΥ
Οι οκτώ στους δέκα Ελληνες θέλουν το ευρώ, αλλά πάλι οι επτά στους δέκα λένε ότι συμφωνούν με τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Βγάλε άκρη…
Τι τέλος πάντων θέλει ο λαός. Το προφανές είναι ότι θέλει να κρατά δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Στο τέλος δεν θα κρατήσει κανένα. Ούτε τα πλεονεκτήματα του ευρώ, ούτε τα πρέπει της αξιοπρέπειας. Τρία e-mail Χαρδούβελη ισούνται με τη συμφωνία που θα υπογραφεί. Αυτό λέει η αριθμητική. Η πολιτική αλήθεια όμως λέει άλλα. Πεπτωκότες ως κοινωνία. Πεπτωκότες ως πολιτική. Πεπτωκότες ως κόμματα. Στο ωσεί και στο οιονεί.
Να φωνασκούμε τα ζωτικά μας ψεύδη. Να καταπίνουμε τα οικεία κακά. Να αναζητούμε ενόχους, αλλά να μην αναστοχαζόμαστε. Να μη θέλουμε επουδενί να αρχίσουμε να συλλαβίζουμε τις αλήθειες. Μόνο μισές αλήθειες. Δηλαδή δυο φορές ψέματα.
Οι μεν να εστιάζουν στη σκληρότητα των δανειστών. Να εγκαλούν τους κυβερνώντες για απερισκεψίες. Για λάθος χειρισμούς και λάθος εκτιμήσεις. Χωρίς να βγάζουν κουβέντα για το παρελθόν. Για την πηγή του κακού δηλαδή.
Οι δε να εγκαλούν τους κυβερνήσαντες, αλλά να μην συγκροτούνται ως πολιτική λογική αλληλουχία. Καπετανάτα, προσωπικές στρατηγικές, φωνασκίες.
Η “Μεγάλη Αικατερίνη” να κατακεραυνώνει τους πάντες στην Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος, ο μάγος της επικοινωνίας υπουργός να ομιλεί στο Ηράκλειο με έναν λαϊκίστικο λόγο της δεκαετίας του ’80. Αντε βγάλε άκρη.
Για να λύσεις ένα πρόβλημα πρέπει πρώτα να το ορίσεις, να το καθορίσεις, να το προσδιορίσεις. Εμείς βρισκόμαστε ακόμα σε αυτό το στάδιο. Κι ας έχουμε φτάσει στο πάρα πέντε.
Περιμένουμε τη συμφωνία. Μετά έρχονται τα πιο δύσκολα. Η υλοποίηση της συμφωνίας. Μετά τα ακόμα πιο δύσκολα. Η αλλαγή της κοινωνικής μας συμπεριφοράς για την υλοποίηση της συμφωνίας. Και τέλος τα ακόμα πιο δύσκολα. Η επανανοηματοδότηση της ζωής, των αξιών της κοινωνίας μας, ως πλήρωση του κενού με νόημα. Αλλιώς θα κυνηγάμε κάθε φορά να πιάσουμε το ουράνιο τόξο μετά την καταιγίδα…
(Αναδημοσίευση από τα Χανιώτικα νέα - 20/6/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/peptokotes-sto-osi-ke-sto-ioni/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου