Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Τεχνογνωσία από το ΙΤΕ Κρήτης για συντήρηση μνημείων με χρήση λέιζερ στην Κίνα

Με τεχνογνωσία του Ιδρύματος Τεχνολογίας Ερευνας (ΙΤΕ) Κρήτης θα γίνεται συντήρηση μνημείων στην Κίνα!
Την ίδρυση κοινού ερευνητικού εργαστηρίου, βασιζόμενου στις πρωτοποριακές μεθόδους ανάλυσης, διάγνωσης και συντήρησης αντικειμένων και μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς με τεχνολογία λέιζερ, που έχει αναπτύξει το ΙΤΕ, συμφώνησαν το Μουσείο του Παλατιού της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου και το Κρητικό
τεχνολογικό ίδρυμα το οποίο έχει, ως γνωστόν, διεθνές κύρος και παγκόσμια αναγνώριση για το πολύπλευρο επιστημονικό του έργο.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αντιπροσωπεία του Μουσείου Παλατιού της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου, επισκέφθηκε τo Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και ενημερώθηκε για τις πρωτοποριακές σε διεθνές επίπεδο εφαρμογές της τεχνολογίας των λέιζερ στην ανάλυση, διάγνωση και συντήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς τις οποίες έχει αναπτύξει αποκλειστικά το Ινστιτούτο του ΙΤΕ. Η επίσκεψη οργανώθηκε με την υποστήριξη του Δικτύου ΙΤΕ-ΠΡΑΞΗ.
Η Κινέζικη αντιπροσωπεία με επικεφαλής την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Μουσείου του Παλατιού Καθηγήτρια Song Jirong, συνοδευόμενη από το διευθυντή, υποδιευθυντή και ερευνητές του Τμήματος Συντήρησης του Μουσείου, πραγματοποίησε επίσκεψη στις 6, 7 και 8 Ιουνίου 2015 στο Ηράκλειο Κρήτης και την Αθήνα, προσκεκλημένη από το ΙΤΕ.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, τα μέλη της Κινέζικης αντιπροσωπείας επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εκεί τους υποδέχτηκαν ο διευθυντής του Ινστιτούτου, καθηγητής Σπύρος Αναστασιάδης και οι ερευνητές, καθηγητής Δημήτριος Άγγλος και Δρ. Παρασκευή Πουλή, οι οποίοι τους ενημέρωσαν για τις δραστηριότητες και την εικοσαετή πορεία του Ινστιτούτου αναφορικά με την έρευνα, τις εφαρμογές και την ανάπτυξη φορητής οργανολογίας για την ανάλυση, διάγνωση και καθαρισμό αντικειμένων και μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς. Επίσης, είχαν τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφτούν τα ερευνητικά εργαστήρια και να παρακολουθήσουν παραδείγματα εφαρμογών των τεχνικών αυτών, αλλά και να συζητήσουν με το ερευνητικό προσωπικό για τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματά τους. Τέλος, ενημερώθηκαν για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έχει αναπτύξει το ΙΗΔΛ-ΙΤΕ την τελευταία τριετία αναφορικά με την εξειδικευμένη εκπαίδευση συντηρητών και φοιτητών της επιστήμης της συντήρησης.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, παρόντες στην εκδήλωση ήταν η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Δρ. Βασιλική Συθιακάκη και ο εκπρόσωπος του δικτύου διάχυσης τεχνολογίας του ΙΤΕ- ΠΡΑΞΗ, υπεύθυνος για θέματα διεθνούς συνεργασίας Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, οι οποίοι συνέβαλαν ουσιαστικά στη δημιουργία μιας εποικοδομητικής σχέσης με την Κινέζικη αντιπροσωπεία. Επίσης, συναντήθηκαν με τη Δρ. Αθανασία Κάντα, επίτιμη έφορο αρχαιοτήτων Ηρακλείου, την κ. Μαρία Βαμιεδάκη, εκπαιδευτικό και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα Τουρισμού Μιχάλη Βαμιεδάκη. Η επίσκεψή τους στην Κρήτη ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση στο αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, όπου εκ μέρους της Εφορείας τους υποδέχτηκε και τους ξενάγησε η αρχαιολόγος της επιτροπής συντήρησης της Κνωσού κ. Ελισάβετ Καβουλάκη.
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Ακόμα στην ανακοίνωση του ΙΤΕ αναφέρεται ότι «η Κινέζικη αντιπροσωπεία πραγματοποίησε τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015 επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Μουσείου Καθηγητής κ. Δημήτριος Παντερμαλής. Εκεί συναντήθηκαν και συζήτησαν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος αναφορικά με την έρευνα και καινοτομία στο χώρο της Πολιτισμικής Κληρονομιάς με τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Καθηγητή κ. Κώστα Φωτάκη καθώς και με τον πρώτο γραμματέα της Κινέζικης Πρεσβείας της Λ.Δ. της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Xuejun Liang, υπεύθυνο για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας.
Κατά την ξενάγησή τους στο Μουσείο από τον φροντιστή – αρχαιολόγο κ. Γιάννη Κουτούλια ενημερώθηκαν μεταξύ άλλων και για την καινοτόμο μεθοδολογία καθαρισμού με λέιζερ που έχει αναπτύξει το ΙΗΔΛ-ΙΤΕ σε συνεργασία με την Υπηρεσία Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και το Μουσείο της Ακρόπολης για την ελεγχόμενη και ασφαλή αφαίρεση των σκουρόχρωμων, περιβαλλοντικών επικαθίσεων. Η Κινέζικη αντιπροσωπεία συζήτησε με τον υπεύθυνο συντηρητή του έργου κ. Κώστα Βασιλειάδη και παρακολούθησε επίδειξη της μεθοδολογίας καθαρισμού, η οποία εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία 14 χρόνια στα γλυπτά της Ακρόπολης.
Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας με κοινό στόχο την μελέτη και ανάδειξη της μοναδικής Πολιτισμικής Κληρονομιάς των δύο χωρών και επισφραγίστηκε με τη συμφωνία ανάπτυξης κοινού ερευνητικού εργαστηρίου που θα επικεντρωθεί στις ειδικές ανάγκες ανάλυσης, διάγνωσης και συντήρησης των μνημείων της Κινέζικης Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα web - 11/6/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/technognosia-apo-to-ite-kritis-gia-sintirisi-mnimion-me-technologia-leizer-stin-kina/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου