Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Το καλοκαίρι παίρνει... παράταση στα Χανιά

Το καλοκαίρι -αν και μπήκαμε τυπικά στο φθινόπωρο- καλά κρατεί στα Χανιά αλλά και σε όλη την χώρα, με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα να επισημαίνει πως παρόμοιες καιρικές συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες είχαν επικρατήσει και το 2015.
Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού, οι θερμοκρασίες στα Χανιά αναμένεται να φτάσουν και τις επόμενες ημέρες τους 30 βαθμούς Κελσίου ενώ βροχοπτώσεις, που περιμένουν οι αγρότες, δεν φαίνονται στον ορίζοντα.
Οπως μας λέει ο κ. Λέκκας, σε όλες τις χώρες της μεσογειακής παράκτιας ζώνης επικράτησε ένα «θερμό καλοκαίρι» το οποίο «στις ιδιαίτερα μεγάλες εντάσεις του με τις υψηλές θερμοκρασίες, προκάλεσε προβλήματα ιδιαίτερα προς το κομμάτι της Δυτικής Ευρώπης (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία)». Οσο για την Ελλάδα και ειδικότερα για την Κρήτη, «το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται “θερμό” ενώ καταγράφτηκαν πραγματικές συνθήκες καύσωνα» μολονότι οι άνεμοι «μετρίαζαν αυτή την τρομερή αύξηση της θερμοκρασίας».
Ο κ. Λέκκας προσθέτει ότι «ο Σεπτέμβριος συνεχίζεται αρκετά ζεστός, ειδικά όσον αφορά την Κρήτη, μόνο ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες» και φαίνεται να ταυτίζεται με τις καιρικές συνθήκες του 2015 και συμπληρώνει:
«Οι ελάχιστες όμως θερμοκρασίες αυτή την περίοδο φαίνεται ότι κυμαίνονται σε ένα καλό φθινοπωρινό επίπεδο, τουλάχιστον δεν βλέπουμε να διατηρούνται αρκετά πιο αυξημένες, όπως συνέβαινε το 2015».
Οσο για την πρόγνωση καιρού, ο κ. Λέκκας σημειώνει ότι  το επόμενο διάστημα «και πάλι θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες στον ηπειρωτικό χώρο» ενώ στην Κρήτη οι δυτικοί άνεμοι προβλέπεται να εξασθενήσουν από σήμερα και να δώσουν «μικρή ώθηση στην θερμοκρασία, η οποία θα κυμαίνεται γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου, όχι υψηλότερα. Αλλά και πάλι κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες, η θερμοκρασία θα διατηρείται σε πιο φθινοπωρινά επίπεδα».
«Αυτό το σκηνικό θα συνεχίσει, επαναλαμβανόμενο, μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, όπου ευελπιστούμε σε κάποια αναστροφή για λίγο χαμηλότερες, πιο φθινοπωρινές θερμοκρασίες, κάτι όμως που θα το δούμε μετά την Τετάρτη».
Πάντως, όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος, η εκδήλωση βροχοπτώσεων, που περιμένουν οι αγρότες,  «δυστυχώς για την Κρήτη, στο άμεσο μέλλον δεν φαίνεται να είναι κάτι εφικτό».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα -14/9/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/to-kalokeri-perni-paratasi-sta-chania/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου