Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Εκδήλωση και εργαστήρι χαρακτικής με τον Γιάννη Στεφανάκι στο Μουσείο Τυπογραφίας

Εκδήλωση για την τυπογραφία και την χαρακτική θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στις 11:30 π.μ. στο Μουσείο Τυπογραφίας, στο ΒΙΟΠΑ Χανίων, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της έκθεσης – αφιέρωμα στον εκδότη Τεριάντ, που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ξενάγηση στους χώρους του μουσείου, προβολή της ταινίας “Το Αγλαόν – Η κλασική Τυπογραφία” του Γιάννη Στεφανάκι και εργαστήρι χαρακτικής σε ξύλο και λινόλεουμ από τον διακεκριμένο Έλληνα χαράκτη, με εφαρμογή σε μηχανήματα του μουσείου.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο εργαστήρι χαρακτικής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ. 2821080090 και 6974020861.
Ο Γιάννης Δ. Στεφανάκις γεννήθηκε στη Γρηγοριά Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Ζωγραφική, Χαρακτική, Αγιογραφία καθώς και Τέχνη του βιβλίου και τυπογραφία.  Το 1980 με τον ποιητή Μιχάλη Κατσαρό εκδίδει την εφημερίδα ποίησης “Επίπεδο”.
Από το 1989 εκδίδει το περιοδικό για το λόγο και τα εικαστικά “Νέο Επίπεδο” και από το 2003 το συλλεκτικό περιοδικό “Τεχνοπαίγνιον”. Από το 1996 εκδίδει συλλεκτικά βιβλία (εκδ. “Χειροκίνητο”).
Έχει διοργανώσει σεμινάρια χαρακτικής και έχει συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους και λογοτεχνικά περιοδικά. Διδάσκει σχέδιο και χαρακτική στη σχολή στη σχολή ΑΚΤΟ.
Το 1994 διοργάνωσε το Α΄ Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κόμικς στο Πάρκο Ελευθερίας. Το 2002 μίλησε για τα συλλεκτικά βιβλία στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Το 2004 στο 2ο Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, πρόβαλε ένα φιλμ για την κλασική τυπογραφία. Έργα του βρίσκονται σε μουσεία, πινακοθήκες, στο Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
(Χανιώτικα νέα web - 14/9/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ekdilosi-ke-ergastiri-charaktikis-me-ton-gianni-stefanaki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου