Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Ελ. Κουντουρά: “Ανάσα” για την οικονομία ο τουρισμός – Σε διπλάσιο νούμερο οι προκρατήσεις για το 2018

“Ανάσα” για την εθνική οικονομία αποτελεί ο τουρισμός, ο οποίος κινείται σε ανοδική πορεία με τις προκρατήσεις για το 2018 ήδη να βρίσκονται σε διψήφιο νούμερο.
Aυτό τόνισε χθες από τα Χανιά η υπουργός Τουρισμού Ελένη Κουντουρά η οποία συμμετείχε σε σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕ) Χανίων. Παράλληλα, η κ. Κουντουρά χαρακτήρισε την Κρήτη «πρωταγωνίστρια στον τουρισμό».
Η υπουργός Τουρισμού έφτασε στο ΕΒΕ Χανίων στις 12 περίπου το μεσημέρι. Εκεί την υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Μαργαρώνης, ο οποίος της έκανε δώρο και φορείς με τους οποίους πραγματοποίησε συνάντηση στην αίθουσα του 4ου ορόφου.
Νωρίτερα, η κ. Κουντουρά, μιλώντας στους δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι « ο τουρισμός πραγματικά μπορεί να δώσει πολύ μεγάλη ανάσα στην εθνική οικονομία» ενώ απαντώντας σε ερώτηση των “Χανιώτικων νέων”, στάθηκε σε τρία σημεία.
•Το πρώτο, όπως είπε, είναι η προβολή της Ελλάδας 365 μέρες τον χρόνο «και αυτό έχει ήδη αποτελέσματα».
•Το δεύτερο η «μεγάλη έκρηξη επενδύσεων. Μόνο το 2016 είχαμε 162 αιτήσεις για 4στερα, 5στερα (ξενοδοχεία), υφιστάμενα που θέλουν να εκσυχρονιστούν αλλά και νέες επενδύσεις. Το πρώτο εξάμηνο του 2017, 125 επίσης υφιστάμενες και νέες επενδύσεις».
•Το τρίτο η δυναμική παρουσία της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Η κ. Κουντουρά ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα εξελέγη την προηγούμενη εβδομάδα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, πρόσθεσε δε ότι «η δεύτερη πολύ μεγάλη επιτυχία είναι ότι θα προεδρεύσει η Ελλάδα στην 100η σύνοδο της Τουριστικής Επιτροπής του ΟΟΣΑ».
Οσο για την πρόσφατη επίσκεψή της στη Μόσχα, ανέφερε ότι «κηρύξαμε το έτος τουρισμού Ελλάδα – Ρωσία, Ρωσία – Ελλάδα. Θα γίνουν πάνω από 40 πολύ σημαντικές εκδηλώσεις, πολιτιστικές, γαστρονομίας, θεματικών προιόντων: θρησκευτικού, ιατρικού, ιαματικού, αθλητικού τουρισμού και το 2017 πιστεύουμε ότι θα κλείσει πάλι με ένα θεαματικό ρεκόρ αφίξεων και εσόδων».
Η ΚΡΗΤΗ
Αναφερόμενη στην Κρήτη η κ. Κουντουρά τη χαρακτήρισε «πρωταγωνίστρια στον τουρισμό» για να προσθέσει: «Εχουμε σχεδιάσει την εθνική, περιφερειακή, τουριστική πολιτική μας από το 2015. Εχουμε εξαιρετική συνεργασία με όλες τις περιφέρειες. Με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη αλλά και με τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Καταφέραμε μέσα από πολύ καλές συμφωνίες και με Ρωσία και με Γερμανία να πετύχουμε την επιμήκυνση της περιόδου για την Κρήτη, γιατί ήταν η πιο ώριμη αγορά η οποία μπορούσε πραγματικά να το υποστηρίξει». Η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε και στη σύνδεση του τουρισμού με τον αγροτοδιατροφικό τομέα για να προσθέσει ότι «αυτό θα το πετύχουμε όπως έχουμε πετύχει οι Ελληνες ενωμένοι τα πάντα, όταν ενωθούμε ακόμα περισσότερο, ιδιωτικός τομέας και δημόσιο αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα σχέδιο που θα φέρει εξαιρετικά οικονομικά οφέλη σε όλους τους επιχειρηματίες και φυσικά στην Κρήτη».
Η ίδια χαρακτήρισε τον τουρισμό «εθνική υπόθεση» ενώ, απαντώντας σε ερώτηση, υποστήριξε ότι φέτος τα έσοδα από τον τουρισμό είναι αυξημένα περίπου 5,3% και συμπλήρωσε ότι «τα έσοδα από τον τουρισμό κράτησαν την εθνική μας οικονομία πολύ δυνατά και συνεχίζουν να την κρατάνε. Το 2017 όλα τα τουριστικά μεγέθη είναι πάρα πολύ αυξημένα και σε αφίξεις αλλά και σε έσοδα».
ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών αεροδρομίων και τις υποδομές, η ίδια σημείωσε ότι «στο παρελθόν εγκαταλείφθηκαν όλες οι υποδομές. Τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, οι μαρίνες. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια τα δύο τελευταία χρόνια, να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε όλες τις υποδομές. Είμαστε σε άμεση συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών και με το υπουργείο Ναυτιλίας. Για εμένα είναι πολύ σημαντικό το να μπορέσουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας να αναβαθμιστούν. Για αυτά τα οποία ιδιωτικοποιήθηκαν οι πληροφορίες που έχω είναι ότι ξεκινάνε άμεσα και ήδη δυναμικά, οι εργασίες ώστε ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτής της αναβάθμισης και αυτού του εκσυχρονισμού να το δούμε το 2018, πριν ξεκινήσει η θερινή σαιζόν. Εγώ το παρακολουθώ από κοντά».
ΤΟ ΕΒΕΧ
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΕΒΕ Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης σημείωσε ότι «ο τουρισμός είναι κορυφαία επιχειρηματική δραστηριότητα, πηγή εσόδων και σταθερά επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον Νομό Χανίων», πρόσθεσε ότι το ΕΒΕΧ συνεργάζεται με την υπουργό Τουρισμού από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της, «εδώ και δύο χρόνια, με πολύ καλά και θετικά αποτελέσματα» και συμπλήρωσε, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ότι «η ποσότητα είναι αυξημένη. Αυτο που χρειάζεται είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα του τουρισμού, αν μπορούμε και να χτυπήσουμε νέες αγορές».
Σε υπόμνημα του ΕΒΕΧ για τον τουρισμό επισημαίνεται ότι
«στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, εκτός από τις θετικές προτάσεις, πρέπει να ληφθούν υπόψη και δυο κίνδυνοι.
•Η παραβίαση της λεγόμενης φέρουσας ικανότητας της Κρήτης. Δεν πρέπει να επιβαρυνθεί υπερβολικά το ωραίο αυτό τοπίο με ρυπογόνες δραστηριότητες. Εάν καταστραφεί αυτό το ωραίο τοπίο, τότε θα καταστραφεί ο τουρισμός και οι άλλες δραστηριότητες.
•Η μονοκαλλιέργεια – μονοκουλτούρα. Το μοντέλο δεν πρέπει να έχει μονόπλευρο χαρακτήρα ανάπτυξης επικεντρώνοντας αποκλειστικά στον τουρισμό, αλλά ολοκληρωμένης συνολικής ανάπτυξης, που θα επεκτείνε­ται και στους άλλους τομείς, όπως οι υποδομές, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, οι υπηρεσίες, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και άλλοι τομείς.
Η Περιφέρεια της Κρήτης μπορεί να αναδειχτεί σε πρότυπο ανάπτυξης, εφόσον διαμορφώσει ένα κατάλληλο βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο. Στην επί­τευξη αυτού του στόχου μπορεί να συμβάλει και η πρόταση για το συνδυασμό δυο στρατηγικών περιφερειακής ανάπτυξης της Κρήτης.
Η πρώτη είναι η παραδοσιακή αναπτυξιακή στρατηγική που στηρίζεται στην αξιοποίηση των τοπικών κλασικών συντελεστών παραγωγής και των συ­γκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Κρήτη στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, της ναυτιλίας, του τουρισμού και του πολιτισμού.
Η δεύτερη στρατηγική είναι η νέα στρατηγική δυναμικής ανάπτυξης που στηρίζεται στη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία, στη δημιουργία νέων δυ­ναμικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, με την αξιοποίηση του εκπαιδευτι­κού και ερευνητικού δυναμικού του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ηρακλείου, του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων και άλλων επιστημονικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων».
(Χανιώτικα νέα - 23/9/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/el-kountoura-anasa-gia-tin-ikonomia-o-tourismos-se-diplasio-noumero-i-prokratisis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου