Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2012

Βολές πίσω από τις δονήσεις στα Χανιά

Βολές κρύβονται πίσω από τις δονήσεις που έγιναν αισθητές στα Χανιά το βράδυ της Τετάρτης 25 και το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου (http://acrovasies.blogspot.gr/2012/09/blog-post_7970.html, http://acrovasies.blogspot.gr/2012/09/blog-post_2405.html), σύμφωνα με σημερινό (5/10/2012) δημοσίευμα των "Χανιώτικων νέων" (http://www.haniotika-nea.gr/107890-%CE%92%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CF%82%20%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B1%CE%BD%20%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82%20%CE%B8%CE%BF%CF%81%CF%8D%CE%B2%CE%BF%CF%85%CF%82%20.html) με εξηγήσεις από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Στο δημοσίευμα αναφέρεται: 

«Από βολές του Πολεμικού Ναυτικού προήλθαν οι θόρυβοι που ακούσθηκαν έντονα σε όλη τη Βορειοδυτική Κρήτη τις βραδινές ώρες της 25ης και το μεσημέρι της 26ης Σεπτεμβρίου! Αυτή είναι η επίσημη απάντηση που δίνει η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων μετά από ενδελεχή έρευνα του περιστατικού και επαφή με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες, όπως δήλωσε στα "Χ.Ν.", o αντιπεριφερειάρχης των Χανίων, κ. Αποστόλης Βουλγαράκης, θα δοθούν πολύ συγκεκριμένα και πολύ αναλυτικά στοιχεία.
«Οι θόρυβοι που ακούστηκαν δεν ήταν ούτε από ατομικές εκρήξεις ούτε από διάφορες φαντασιώσεις που μετέδωσαν κάποια -όχι σοβαρά- Μέσα Ενημέρωσης. Οι θόρυβοι ήταν ανθρωπογενείς και προήλθαν από βολές με πραγματικά πυρά που έκανε το Πολεμικό Ναυτικό στο Μυρτώο πέλαγος (νοτιοανατολικά της Μονεμβασιάς). Πολύ σύντομα θα έχουμε συγκεκριμένα χρόνους και ώρες και θα τα δώσουμε στην τοπική κοινωνία προς ενημέρωση», είπε στα "Χ.Ν." ο κ. Βουλγαράκης.
Ερωτηθείς γιατί δεν ακούγονται οι ίδιοι θόρυβοι και άλλες φορές καθώς, όπως είναι γνωστό, στο Μυρτώο πέλαγος υπάρχει πεδίο βολής του Πολεμικού Ναυτικού, ο αντιπεριφερειάρχης απάντησε πως «το ιδιαίτερο των συγκεκριμένων βολών ήταν ότι έγιναν με πραγματικά πυρά, πολύ κοντά βόρεια της Κρήτης. Ηταν βράδυ, ήταν και ο καιρός και ακούστηκαν πάρα πολύ καλά και καθαρά. Τα ακριβή στοιχεία όμως θα τα έχω εντός των ημερών και θα τα δώσουμε για την πληροφόρηση του κόσμου».
Σημειώνεται ότι τα "Χ.Ν." είχαν ψάξει το συγκεκριμένο θέμα από όλες τις πτυχές του. Στις στρατιωτικές βάσεις (115 Π.Μ., 5η Μεραρχία, Πεδίο Βολής Κρήτης, Αμερικανική Βάση, Ναύσταθμος), είχαν επικοινωνήσει με εκπροσώπους της νορβηγικής εταιρείας που έχει αναλάβει την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών νότια του νησιού, με Υπουργεία στην Αθήνα. Ολοι διέψευδαν ότι οι θόρυβοι προήλθαν από δραστηριότητα δική τους, ενώ και Κύπριοι δημοσιογράφοι με εμπειρία από τις δικές τους σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης είπαν στα "Χ.Ν." ότι δεν είχαν ανάλογα φαινόμενα με θορύβους.
Οι δονήσεις είχαν καταγραφεί από το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, που όμως τονίσθηκε πως οι δονήσεις δεν αντιστοιχούν σε σεισμική διέγερση. Το βράδυ της 25ης Σεπτεμβρίου είχαν καταγραφεί από 8.45 έως τις 9.15 πέντε δονήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου