Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Τα FM στην υπηρεσία της γεωργίας! Διάκριση υπ. διδάκτορα του Πολυτεχνείου Κρήτης για πρωτοποριακή εργασία

Στην υπηρεσία της γεωργίας μπορεί να μπουν μελλοντικά οι ραδιοφωνικές συχνότητες και οι σταθμοί των FM!
Ενα πρωτοποριακό σύστημα που αναπτύχθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης επιτρέπει την μέτρηση της υγρασίας σε ένα χωράφι και την μετάδοση της πληροφορίας σε απόσταση 25 μέτρων με "έξυπνο τρόπο", μέσω ανάκλασης, σε ραδιόφωνο FM.
Ετσι, σε απόσταση έως 25 μέτρα από το χωράφι, μπορεί ο αγρότης να βλέπει στην οθόνη του ραδιόφωνου, ακούγοντας παράλληλα τη μουσική από τον αγαπημένο του σταθμό, τον βαθμό της υγρασίας στο χωράφι του!
Τον τρόπο περιγράφει η εργασία του υποψήφιου διδάκτορα της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργου Βουγιούκα ο οποίος έλαβε το μοναδικό βραβείο καλύτερης εργασίας φοιτητή (best student paper award) στο διεθνές συνέδριο IEEE International Conference on RFID Technology & Applications (RFID-TA) που διοργανώθηκε φέτος στην Βαρσοβία της Πολωνίας.
Η εργασία αναπτύχθηκε με υπεύθυνο καθηγητή τον Αγγελο Μπλέτσα και, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολυτεχνείου Κρήτης, περιγράφει πως οι ραδιοφωνικοί σταθμοί FM (που εκπέμπουν μουσική χιλιόμετρα μακριά) μπορούν να «φωτίσουν» πολύ χαμηλού κόστους και ενεργειακής κατανάλωσης ασύρματους αισθητήρες χωρίς μπαταρία, ώστε να διαβαστούν από οποιονδήποτε δέκτη FM (π.χ. σε κινητό). Οι αισθητήρες αξιοποιούν τεχνικές ανάκλασης ώστε πληροφορία να μεταφερθεί με έξυπνο και ενεργειακά φτηνό τρόπο πάνω στα υφιστάμενα σήματα από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Παράλληλα, με την αξιοποίηση τεχνογνωσίας αιχμής  σε επικοινωνίες ανάκλασης που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια στο Πολυτεχνείο Κρήτης, είναι εφικτές εφαρμογές μέτρησης υγρασίας χώματος για την γεωργία.
Σύμφωνα με το Πολυτεχνείο Κρήτης, ο Γιώργος Βουγιούκας αποφοίτησε με άριστα από την Σχολή ΗΜΜΥ Πολυτεχνείου Κρήτης το 2016 και συνεχίζει στην ίδια Σχολή ως υποψήφιος διδάκτορας. Το διεθνές συνέδριο ΙΕΕΕ RFID-TA είναι ετήσιο και αποτελεί ένα από τα δύο κύρια συνέδρια της Διεθνούς Ενώσεως Ηλεκτρολόγων / Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Institute of Εlectrical & Εlectronics Εngineering  - IEEE)  και της επιστημονικής κοινότητας σε τεχνολογίες Radio Frequency Identification (RFID) και σχετικές εφαρμογές.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα web - 25/9/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ta-fm-stin-ipiresia-tis-georgias-diakrisi-ip-didaktora-tou-politechniou-kritis-gia-protoporiaki-ergasia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου