Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Φίμωσαν και τον "Τσοπανάκο"

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής συνιστά πλήγμα στην ίδια τη Δημοκρατία. Η προσπάθεια οριστικής φίμωσης της ΕΡΤ αποτελεί ουσιαστικά πράξη φίμωσης της ελεύθερης ενημέρωσης.
Η ΕΡΤ δεν είναι ιδιοκτησία καμιάς κυβέρνησης, αλλά αποτελεί πολιτισμική κληρονομιά όλων των Ελλήνων. Είναι η ραδιοτηλεοπτική ιστορία της χώρας, την οποία υπερασπίζονται οι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες -τηλεθεατές και ακροατές- που αντιδρούν στη νέα προσπάθεια φίμωσής της και πραγματοποιούν συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.
Η ΕΡΤ είναι η «Λιλιπούπολη», η «Φρουτοπία», ο Μάνος Χατζιδάκις, ο «Κήπος με τα αγάλματα», το «Μονόγραμμα». Είναι το ψηφιακό της αρχείο.
Η ΕΡΤ είναι, φυσικά, ο «Τσοπανάκος» - αυτό το ιστορικό σήμα, που αποτελεί δίαυλο επαφής της Ελλάδας με τον απόδημο ελληνισμό όπου Γης. Πόσοι γνωρίζουν ότι παρά την απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της ΕΡΤ, πριν από πέντε μήνες, το σήμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας δεν είχε σταματήσει ούτε στιγμή να εκπέμπει προς το εξωτερικό, μέσα από τους πομπούς της «Φωνής της Ελλάδας» στις συχνότητες των 9.420 και 7.450 χιλιοκύκλων; Ο «Τσοπανάκος» πάντα ταυτιζόταν με την έναρξη των εκπομπών και προς τον απόδημο ελληνισμό. Και, δυστυχώς, μαζί με τη χθεσινή εισβολή των ΜΑΤ και την επακόλουθη σιγή στο Ραδιομέγαρο, σίγησε και το πρόγραμμα αυτό με το οποίο χιλιάδες Ελληνες του εξωτερικού και ναυτικοί που δεν έχουν Ιντερνετ, είχαν επαφή με τη μητέρα-πατρίδα.
Η πρώτη φορά που η κυβέρνηση «έκοψε» το σήμα της ΕΡΤ ήταν τον περασμένο Ιούνιο. Τότε που οι εργαζόμενοι πήραν την υπόθεση της ενημέρωσης στα χέρια τους. Και ήταν χθες που η κυβέρνηση επέλεξε να ταυτιστεί με ακόμη ένα μελανό σημείο της νεότερης ιστορίας της χώρας μας. Να «κόψει» και τα χέρια της ΕΡΤ.
Τώρα, λοιπόν, άλλη μια φορά, η κυβέρνηση άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου». Γιατί η ΕΡΤ είναι η ίδια η κοινωνία η οποία στέκεται στο πλευρό της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης. Το δείχνουν και το αποδεικνύουν τα μηνύματα συμπαράστασης απ' όλη τη χώρα, μα και από το εξωτερικό.
(Ελευθεροτυπία - 8/11/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=397041

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου