Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Προφάσεις εν αμαρτίαις

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Το παράδοξο να συζητούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας εκείνοι οι οποίοι με τις πολιτικές που εφαρμόζουν το επιδεινώνουν, έγινε την περασμένη Τρίτη στο Παρίσι. Οπως μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ξεκίνησε η δεύτερη διάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
Τη διάσκεψη κάλεσε ο Φρανσουά Ολάντ και σ' αυτή, όπως έγινε γνωστό, συμμετέχουν η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος αναγνώρισε την «εξάντληση» της ελληνικής κοινωνίας από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και, σύμφωνα με το ΑΠΕ, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι «πανέτοιμη» για την ολοκληρωμένη εφαρμογή των δύο βασικών προγραμμάτων για τους νέους που απαιτεί η Ευρώπη («Πρωτοβουλία για τους νέους» και«Εγγυήσεις για τη νεολαία»), από τον Ιανουάριο του 2014.
Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν, τον Σεπτέμβριο του 2013 περί τα 5,6 εκατομμύρια νέοι της Ευρώπης ήταν άνεργοι (ποσοστό 23,5%). Η Γερμανία έχει τον καλύτερο δείκτη (ποσοστό ανεργίας μόλις 7,7%), ενώ η Ελλάδα και η Ισπανία σπάνε κάθε ρεκόρ στην ανεργία των νέων, με 56%. Η κατάσταση, επομένως, στο Νότο της Ευρώπης και προπαντός στη χώρα μας και στην Ισπανία είναι εφιαλτική.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλά κάνουν και συζητούν για την ανεργία. Μόνο που ξεχνούν να κάνουν αυτοκριτική. Μόνο η αλλαγή των πολιτικών, ώστε η Ευρώπη να ανακτήσει το κοινωνικό της χαρακτήρα, μπορεί να δώσει λύση. Και όχι οι απαιτήσεις, π.χ. της τρόικας, σε βάρος της Ελλάδας, για απολύσεις, που φέρνουν σε απόγνωση ολοένα και περισσότερους πολίτες. Γιατί οι οικονομικές πολιτικές του παρόντος ευνοούν τις απολύσεις μέσα από τη συρρίκνωση του κράτους. Κοιτάνε τους οικονομικούς δείκτες και όχι την κοινωνία και τις ανάγκες της. Οδηγούν στο μαρασμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς τις οποίες η ανεργία θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.
Αν, πράγματι, νοιάζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες, πρέπει να αλλάξουν πολιτικές εδώ και τώρα. Ολα τ' άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις...
(Ελευθεροτυπία - 15/11/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=398482

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου