Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ελεύθερο και ωραίο το ανοιχτό Διαδίκτυο

Της ΜΑΡΙΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Το Διαδίκτυο είναι μια τεράστια πηγή πληροφοριών, υπηρεσιών και υλικού, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ωστόσο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Και αν κάποιος χρειαστεί να «πάρει» κάποιο τραγούδι, φωτογραφία κ.λπ., προκειμένου να το αναδημοσιεύσει στο blog του ή αλλού, αν θέλει να είναι σωστός, θα χρειαστεί να ζητήσει άδεια ή και να πληρώσει για δικαιώματα. Εκτός κι αν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει ανοιχτά δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα: Το 2005 το Ιδρυμα Ανοιχτής Γνώσης (Open Knowledge Foundation) έδωσε ένα λεπτομερή ορισμό για το τι είναι Ανοιχτά Δεδομένα (Open Data): «Ανοιχτά Δεδομένα είναι τα δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα, να διαμοιραστούν και να επεξεργαστούν από οποιονδήποτε, οπουδήποτε, για οποιονδήποτε σκοπό».
Ο ΤΖΑΜΠΑΣ ΖΕΙ
Αν κάνετε μια ενδελεχή έρευνα στον Ιστό, θα ανακαλύψετε ότι υπάρχουν sites που προωθούν εντελώς δωρεάν περιεχόμενο, όπως φωτογραφίες, τραγούδια, κείμενα και άλλα. Στόχος; Να μπορεί οποιοσδήποτε θέλει, χωρίς να επιβαρύνεται ούτε με ένα σεντ του ευρώ, να χρησιμοποιεί τη δουλειά ανθρώπων που -πολύ απλά- επιθυμούν να δουν τα έργα τους να κυκλοφορούν ευρέως και να γίνονται γνωστά σε εκατομμύρια χρήστες.
Για παράδειγμα, η «Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.eellak. gr), στο πλαίσιο των δράσεών της για την προώθηση του Ανοιχτού Περιεχομένου, διαθέτει το ψηφιακό μουσικό ραδιόφωνο ccradio. ellak.gr». Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο site, «το ψηφιακό μουσικό ραδιόφωνο ccradio.ellak.gr είναι μια υπηρεσία που απευθύνεται κυρίως σε όσους θέλουν να αναπαράγουν δημόσια στους χώρους τους μουσική που διανέμεται ελεύθερα με άδειες Creative Commons (www. creativecommons.gr) και δεν δημιουργεί (οικονομικές) απαιτήσεις από φορείς συλλογικής διαχείρισης».
Αυτή η δυνατότητα μπορεί πιθανώς να δώσει λύσεις σε όσους αναγκάζονται να πληρώνουν κάθε χρόνο πνευματικά δικαιώματα προκειμένου να έχουν μουσική ραδιοφώνου σε καταστήματα και δημόσιους χώρους.
Αλλά και σε όσους θέλουν να βάλουν δωρεάν ραδιόφωνο σε blog ή σε site. Επίσης, η δωρεάν «κυκλοφορία» υλικού επιτρέπει στον καλλιτέχνη και το δημιουργό να επιλέγουν μόνοι τους πώς θα διαθέτουν το προϊόν τους, χωρίς να χρειάζεται μεσολάβηση.
ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ
Δωρεάν τραγούδια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χωρίς καμία υποχρέωση και μέσω του jamendo.com. Εδώ θα βρείτε «χύμα» τραγούδια, αλλά και κατηγοριοποιημένες επιλογές που εμφανίζονται ως «ραδιόφωνα», προκειμένου να βρίσκετε το είδος της μουσικής που θέλετε συγκεντρωμένο σε μία ιστοσελίδα. Αλλά αν έχετε δικό σας blog ή site, δεν χρειάζεται να περιοριστείτε μόνο στη μουσική, το http://foter.com σας δίνει δωρεάν πρόσβαση σε εκατομμύρια φωτογραφίες, που μπορείτε να χρησιμοποιείτε όποτε και όσο συχνά θέλετε εσείς. Το ίδιο φυσικά κάνει και το πολύ πολύ γνωστότερο www.flickr.com, αλλά όσο περισσότερα site με υλικό ελεύθερης πρόσβασης έχετε στα «αγαπημένα» σας, τόσο το καλύτερο. Καλό σερφάρισμα!
Για περισσότερα, επισκεφθείτε (ενδεικτικά) και τα:
*http://foter.com
*www.jamendo.com
*www.flickr.com
*http://ccradio.ellak.gr/#
*www.creativecommons.gr/?p=1566
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΕΛ/ΛΑΚ
Η μη κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (www.eellak.gr, ΕΕΛ/ΛΑΚ) ιδρύθηκε το 2008 από 25 πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και τεχνολογικά ιδρύματα. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει κύριο στόχο να συμβάλει στην προώθηση και ανάπτυξη του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Συνεργάζεται επίσης με τα Creative Commons και είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA. 
(Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία - 3/11/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=03%2F11%2F2013&id=395560

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου