Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ηράκλεια οργή για τους φόρους στα αγροτεμάχια

Οι Κρητικοί κατέφτασαν από κάθε γωνιά του νησιού, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι Των ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Το 1991 οι αγρότες έκαψαν τη Νομαρχία Ηρακλείου, για μισή δραχμή στη σταφίδα, και το περιστατικό καταγράφτηκε στη συλλογική μνήμη της πόλης. Το μεγάλο συλλαλητήριο, που έγινε χθες στο Ηράκλειο, με ελαφρά τραυματίες τρεις αστυνομικούς, έδωσε γεύση από κείνη την εποχή, με την οργή των παραγωγών να ξεχειλίζει.
Τρακτέρ, αγροτικά αυτοκίνητα και συμβατικά έδωσαν ραντεβού στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ) και στη συνέχεια πλημμύρισαν το κέντρο της πόλης. Η πλατεία Ελευθερίας γέμισε κι όσοι ήταν εκεί μιλούσαν για ένα απ' τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων, με Κρητικούς που κατέφτασαν από κάθε γωνιά του νησιού, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι.
Ψηλά στην ατζέντα το νομοσχέδιο για τη φορολογία στα αγροτεμάχια, παρότι η κυβέρνηση, μετά τις μαζικές αντιδράσεις ακόμη και βουλευτών της Ν.Δ., κάνει ένα βήμα πίσω για τις στάνες.
Ο αγροτικός κόσμος συγκεντρώθηκε αρχικά έξω από τα γραφεία της ΟΑΣΝΗ στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων αποκλείοντας την κυκλοφορία. Ανάμεσά τους κι ο παραολυμπιονίκης Μανώλης Στεφανουδάκης, που πρωτοστατούσε στην πορεία.
Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών κινήθηκε μέσω της λεωφόρου Καλοκαιρινού και Αγίου Μηνά κι αυτοκίνητα και πλήθος κόσμου έφτασαν στην Περιφέρεια Κρήτης όπου είχε συγκεντρωθεί αρκετός κόσμος.
Οι αγρότες ζήτησαν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης, οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί διακριτικά απομακρύνθηκαν κι ο Σταύρος Αρναουτάκης, με την αντιπεριφερειάρχη υπεύθυνη Αγροτικών Θεμάτων, Θεανώ Βρέντζου και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γιώργο Πιτσούλη, κατέβηκαν στην πλατεία Ελευθερίας. Στην πορεία συμμετείχαν επίσης δήμαρχοι, εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων, της ΑΔΕΔΥ κ.ά.
Οι παραγωγοί ζήτησαν κι από τους βουλευτές τους να τους στηρίξουν στο θέμα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων και να μην το ψηφίσουν, ενώ απείλησαν ότι την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου θα έρθουν στην Αθήνα.
ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΩΝ 92
Το μεσημέρι η κατάσταση ξέφυγε ενώ ήταν σε εξέλιξη η δίκη 92 αγροτών για τα επεισόδια που συνέβησαν στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» το 2009. Οι πόρτες του δικαστικού μεγάρου έκλεισαν στη διάρκεια της δίκης, γεγονός που εκνεύρισε τους αγρότες.
Μια μεγάλη ομάδα παραγωγών έκανε «ντου» στο χώρο των δικαστηρίων, έσπασε την κεντρική πύλη από τη λεωφόρο Δικαιοσύνης ζητώντας την αθώωση των κατηγορουμένων. Οι Αρχές αιφνιδιάστηκαν. Τη στιγμή της εισβολής, τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί, ίσως από γυαλιά από τα τζάμια που έσπασαν. Ενας αξιωματικός στο χέρι και δύο ειδικοί φρουροί στο μάτι και το πόδι. Οι παρευρισκόμενοι, δικηγόροι και υπάλληλοι των δικαστηρίων προσπάθησαν να ηρεμήσουν τους παραγωγούς, οι οποίοι επέμειναν να μπουν στη δικαστική αίθουσα, όπου διεξαγόταν η δίκη, η οποία είχε αποκλειστεί από αστυνομικούς.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου, Γιώργος Τζωρτζάκης, προσπάθησε να κατευνάσει το πλήθος, ώστε να ολοκληρωθεί η δίκη. Επειτα από συνεννόηση μεταξύ της προέδρου και της εισαγγελέως με τον αγροτοσυνδικαλιστή, ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ ζήτησε από τους συναδέλφους του ν' αδειάσουν το δικαστικό μέγαρο για να συνεχιστεί η δίκη, όπως κι έγινε.
Αφού πέρασε περίπου μιάμιση ώρα και εκδικάστηκαν άλλες υποθέσεις, τελικά από τους 92 αγρότες η έδρα αθώωσε μόνο τους 6. Αθωώθηκαν όλοι για διακεκριμένη φθορά ξένης περιουσίας, αλλά οι 86 κρίθηκαν ένοχοι για παρακώλυση συγκοινωνιών και καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, με τριετή αναστολή.
(Ελευθεροτυπία - 5/11/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=05/11/2013&id=396463

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου