Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Τα Χανιά θέλουν πάρκο το στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η απόσταση που χωρίζει την κοινωνία από τους κυβερνώντες διαφαίνεται ακόμα και στα πιο απλά πράγματα, τα οποία θα μπορούσαν να επιλυθούν με... συνοπτικές διαδικασίες. Και με τρόπο που στο κάτω κάτω θα είχαν όλοι όφελος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, έκτασης 54 στρεμμάτων, στη συνοικία Αγιος Ιωάννης στα Χανιά. Εδώ και επτά χρόνια η τοπική κοινωνία των Χανίων διεκδικεί να της παραχωρηθεί το στρατόπεδο, το οποίο στο κάτω κάτω δεν προσφέρει τίποτα στις ένοπλες δυνάμεις, για να δημιουργηθεί πάρκο που τόσο έχει ανάγκη η πόλη.
Μάλιστα, κάθε χρόνο στην πύλη του στρατοπέδου διοργανώνεται «γιορτή διεκδίκησης» από την «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου» με αίτημα την παραχώρησή του στην τοπική κοινωνία.
Στη γιορτή, που περιλαμβάνει δρώμενα και συναυλίες, συγκεντρώνονται χιλιάδες πολίτες διεκδικώντας τη μετατροπή του στρατοπέδου σε χώρο πρασίνου.
Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από έξι χιλιάδες υπογραφές πολιτών, οι οποίοι ζητούν την παραχώρηση του στρατοπέδου, ενώ ομόφωνη απόφαση υπέρ της παραχώρησης έχουν πάρει τόσο το Νομαρχιακό όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και σχεδόν όλες οι συλλογικότητες του Νομού Χανίων.
Μάλιστα, τον Απρίλιο του 2013 ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Ελευσινιώτης είχε επισκεφθεί τον δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη ο οποίος του έθεσε μια σειρά από θέματα, με κυρίαρχο την παραχώρηση του στρατοπέδου «Μαρκοπούλου» στον Δήμο Χανίων, επιδίδοντας και σχετική επιστολή.
Οπως ανέφερε ο δήμαρχος, «το εν λόγω στρατόπεδο, το οποίο βρίσκεται εντός του πολεοδομικού ιστού της πόλης των Χανίων -συνοικία Αγίου Ιωάννη-, δεν εξυπηρετεί πλέον επιχειρησιακές ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων, την ίδια στιγμή που η πόλη των Χανίων -και ειδικότερα η συγκεκριμένη περιοχή- "ασφυκτιά" από την έλλειψη κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου».
Προς τι λοιπόν η άρνηση, μέχρι σήμερα, του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το οποίο σε άλλες περιοχές έχει -και ορθώς- προχωρήσει σε παραχώρηση στρατοπέδων, όπως του «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη;
Τι ανάγκες καλύπτει το «Μαρκοπούλου», πέραν του να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, σε μια εποχή περικοπών και δεν παραχωρείται; Ας επανεξετάσει, επιτέλους, το ΥΠΕΘΑ τη στάση του.
(Ελευθεροτυπία - 26/11/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=400707

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου