Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Ούτε μισθοί ούτε φάρμακα!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Την ώρα που αυξάνονται οι φόροι και τα «χαράτσια», ο πολίτης αισθάνεται μόνος και παραμελημένος. Αντιμέτωπος πια με ένα κράτος που μόνο τού παίρνει χωρίς να του προσφέρει τίποτα. Του κόβει τη σύνταξη, του μειώνει το εφάπαξ, του στερεί την πρόσβαση στη δημόσια ιατρική περίθαλψη. Με άλλα λόγια, του ζητεί να δίνει χωρίς να του το ανταποδίδει.
Το ζήτημα της Υγείας είναι θεμελιώδες. Ομως, ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, ομολόγησε τις προάλλες ότι λόγω των συνθηκών «δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων των πολιτών στην Υγεία, όπως θα θέλαμε».
Μιλώντας δε στο Mega, ο Αδωνις Γεωργιάδης είπε ότι το υπουργείο σχεδιάζει τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων σε δημόσια νοσοκομεία, έναντι κάποιου τιμήματος, που θα δίνουν οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι δεν θέλουν να περιμένουν σε λίστες προτεραιότητας.
Τι γίνεται όμως αν κάποιος δεν έχει χρήματα; Και ακόμα σωστότερα, ποιος έχει σήμερα χρήματα; Σε ποιον περισσεύουν;
Το ακόμα χειρότερο; Οι στρατιές των ανέργων και άεργων οι οποίοι έχουν χάσει την ιατρική τους ασφάλιση. Μόνοι και έρημοι στο πλήθος, αν χρειαστούν νοσηλεία, πώς και πού θα βρουν τα χρήματα για να την καλύψουν;
Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνάντηση στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών μεταξύ του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γεωργίου Πατούλη και των εκπροσώπων των επαγγελματικών ενώσεων και φορέων.
Οπως αναφέρεται στον ιστότοπο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο να αποδοθούν οι ευθύνες για την αύξηση της θνησιμότητας, της θνητότητας και την κατάρρευση της δημόσιας Υγείας, εξαιτίας της μείωσης των κονδυλίων για την Υγεία.
Ο δε πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι «ζωή και υγεία χωρίς χρήματα δεν γίνεται», «δεν θα επιτρέψουμε να μην έχουν ίση πρόσβαση στην Υγεία όλοι οι Ελληνες πολίτες μέχρι να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση». «Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στην ανθρωποκτονική πολιτική κατά των ασθενών μας».
Οι γιατροί έχουν απόλυτο δίκιο. Ζουν μέσα στην κοινωνία και αντιλαμβάνονται την κατάσταση και τις ανάγκες της. Πότε, όμως, θα αλλάξουν τροπάριο οι πολιτικοί-υπουργοί; Τι δεν καταλαβαίνουν;
(Ελευθεροτυπία - 12/11/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=397819

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου