Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Οργισμένες διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε συγκρούσεις

Πεδίο μάχης μεταξύ Αστυνομίας και διαδηλωτών θύμιζαν κάποια σημεία σε πόλεις της Ελλάδας, κυρίως όταν οι διαμαρτυρόμενοι πλησίαζαν γραφεία της Χρυσής Αυγής.


Φλεγόμενοι κάδοι απορριμμάτων, έκαναν τη νύχτα μέρα στη Θεσσαλονίκη
Φλεγόμενοι κάδοι απορριμμάτων, έκαναν τη νύχτα μέρα στη Θεσσαλονίκη  
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ολονύχτιες συγκρούσεις ήταν σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη, με επίκεντρο την οδό Τσιμισκή, και ενώ 5.000 διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία του 34χρονου Π. Φύσσα στην Αμφιάλη. Η περιοχή θύμιζε πεδίο μάχης με τους διαδηλωτές να πυρπολούν κάδους απορριμμάτων αλλά και τις κάμερες τράπεζας και ένα ενεχυροδανειστήριο.
Οι αστυνομικοί απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ προχώρησαν σε δεκάδες προσαγωγές. Στην περιοχή βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής αλλά και γραφεία δικηγόρων, μελών του ίδιου κόμματος.
Η ομάδα των διαδηλωτών, αποχωρώντας, έκανε επίθεση σχεδόν σε όλα τα τραπεζικά υποκαταστήματα στην Τσιμισκή και τη Μητροπόλεως, αλλά και σε μαγαζιά των δύο δρόμων, ενώ οι φλεγόμενοι κάδοι έκαναν τη νύχτα μέρα στο κέντρο της πόλης.
Σύμφωνα με πρόχειρο απολογισμό της ΕΛ.ΑΣ., συνελήφθησαν 23 άτομα από τα δεκάδες που προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση.
ΠΑΤΡΑ: Ηλεκτρισμένη ήταν η κατάσταση στην Πάτρα έως αργά τη νύχτα. Στις 9 το βράδυ, νεαροί που διαδήλωναν για τη δολοφονία του Π. Φύσσα στην Αμφιάλη έκαναν έφοδο στο δημαρχείο της πόλης. Εκεί έσπασαν την πόρτα και πέταξαν μολότοφ, που προκάλεσε μικροζημιές.
Νωρίτερα ξέσπασε πετροπόλεμος ανάμεσα σε δυνάμεις της Αστυνομίας και αντεξουσιαστές στο κέντρο της πόλης, στην οδό Γούναρη, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να απαντήσουν με εκτατεμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
Το μεσημέρι συνελήφθη ο Ιταλός απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Ματέο Σιμόνε, με την κατηγορία ότι έβγαλε πιστόλι και απείλησε διαδηλωτές έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Ο ίδιος υποστήριξε ότι πέτρες χτύπησαν το αυτοκίνητό του και έβγαλε το όπλο για να υπερασπιστεί την εγκυμονούσα σύζυγό του και την πεθερά του.
Στην περιοχή επικράτησε αναστάτωση και τελικά, ύστερα από σύντομη καταδίωξη, ο Ιταλός συνελήφθη και σήμερα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.
ΚΡΗΤΗ: Η δολοφονία του Π. Φύσσα έβγαλε τους Κρητικούς στους δρόμους. Μεγάλα συλλαλητήρια έγιναν σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο. Στο Ηράκλειο η ένταση κρατούσε ώς αργά το βράδυ καθώς ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας έστησαν μπλόκο έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Νέα Αλικαρνασσό για να ανακόψουν την προσέγγιση των διαδηλωτών που έφτασαν στην περιοχή από το κέντρο του Ηρακλείου. Σημειώθηκαν συγκρούσεις με τους μεν να πετούν πέτρες και τα ΜΑΤ να απαντούν με χημικά. Παράλληλα, το ΚΚΕ διοργάνωσε πικετοφορία καταδίκης της δολοφονικής επίθεσης, όπως σημειώνεται, μελών της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Αγίου Νικολάου στην Αλικαρνασσό.
Επεισόδια έγιναν και το μεσημέρι στα Χανιά, στην πορεία της ΑΔΕΔΥ. Οταν η πορεία έφτασε έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, νεαροί αντεξουσιαστές άδειασαν το περιεχόμενο δύο πυροσβεστήρων πάνω στους άντρες των ΜΑΤ, ενώ άλλοι πέταξαν πέτρες και άλλοι προσπάθησαν να επιτεθούν με καδρόνια. Οι αστυνομικοί στη συνέχεια έριξαν χειροβομβίδα κρότου λάμψης και έκαναν χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα η κατάσταση στο κέντρο των Χανίων να γίνει αποπνικτική.
Οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς την πλατεία Δημοτικής Αγοράς ανατρέποντας δύο κάδους στη μέση της οδού Τζανακάκη. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν μέχρι και μετά τις 2 το μεσημέρι στην πλατεία Αγοράς και για αρκετή ώρα επικράτησε κυκλοφοριακό κομφούζιο στην πόλη καθώς πολλοί δρόμοι ήταν κλειστοί. Συλλήψεις ή προσαγωγές δεν αναφέρθηκαν, όπως επίσης δεν υπήρξε τραυματισμός.
ΞΑΝΘΗ: Νύχτα επεισοδίων χθες στην Ξάνθη, με συμπλοκές ανάμεσα σε αντεξουσιαστές και ΜΑΤ. Οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες σε τραπεζικό κατάστημα στην κεντρική πλατεία της πόλης σπάζοντας πόρτες και παράθυρα. Ακολούθως, αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων που βρίσκονταν στο κέντρο επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη, πετώντας τα σκουπίδια στο οδόστρωμα και κλείνοντας το δρόμο.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Μέλη του ΚΚΕ, ενώ πραγματοποιούσαν προγραμματισμένη για σήμερα πορεία διαμαρτυρίας, σταμάτησαν στην οδό Αριστομένους στο ύψος των γραφείων της Τ.Ο. της Χρυσής Αυγής στην Καλαμάτα και φώναξαν αντιφασιστικά συνθήματα για τη δολοφονία του 34χρονου Π. Φύσσα προχθές το βράδυ στην Αμφιάλη. Εκεί υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη.
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=19/09/2013&id=386906

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου