Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Ο έντυπος κόσμος αλλάζει

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η οικονομική κρίση δεν πλήττει μόνο τους ανθρώπους αλλά ακόμα και τους παιδικούς μας ήρωες κόμιξ που μας συντροφεύουν μέχρι σήμερα. Νέα θύματα, αυτή τη φορά, ο αγαπητός σε όλους μας Μίκυ Μάους, όπως ακόμη τα παπιά της οικογένειας Ντακ, δηλαδή ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, ο Ντόναλντ, ο Κύρος Γρανάζης και τόσοι άλλοι φίλοι.
Η είδηση για αναστολή της έκδοσης των περιοδικών με τα οποία τους γνωρίσαμε ήρθε να ραγίσει τις καρδιές μας.
Την ανακοίνωση έκανε με ανάρτησή του στο Facebook ο ίδιος ο εκδότης των περιοδικών με τους ήρωες του Ντίσνεϊ, Χρήστος Τερζόπουλος, τονίζοντας: «Μερικά πράγματα, όπως ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, η υποτίμηση του νομίσματος και το κλείσιμο εφημερίδας ή περιοδικού δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων».
Ο κ. Τερζόπουλος ανέφερε επίσης: «Εως την τελευταία στιγμή κρατούσαμε τη σπίθα ζωντανή μήπως μπορέσει να συνεχιστεί η έκδοση των περιοδικών. Συνεχίσαμε να κάνουμε αυτό που γνωρίζαμε να κάνουμε πάντοτε. Να εκδίδουμε περιοδικά που να είναι όσο καλύτερα μας επέτρεπαν οι συνθήκες να φτιάξουμε. Και αυτό θα ξανακάνουμε όταν μας το επιτρέψουν οι καιροί».
Τώρα γίνεται πιο φτωχός ο χώρος των κόμιξ στην Ελλάδα. Και όχι μόνο των κόμιξ. Αλλά και ευρύτερα των εντύπων. Γιατί τα έντυπα -εφημερίδες και περιοδικά- που έχουν κλείσει στην Αθήνα και την επαρχία, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, δεν είναι λίγα.
Ομως, όταν κλείνει ένα έντυπο, γίνεται φτωχότερος ο πολιτισμός μας. Δεν ξέρουμε αν είναι αντιστρέψιμη η κατάσταση. Θέλουμε να πιστεύουμε πως είναι. Και πως η ελληνική έκδοση του Μίκυ και των Ντακ θα είναι σύντομα ξανά στα περίπτερα.
Οπως και ότι τα έντυπα που υπάρχουν ακόμα και αγωνίζονται να κρατηθούν στη ζωή θα υπάρχουν και αύριο. Το στοίχημα πρέπει να κερδηθεί. Και αυτό είναι στο χέρι εκδοτών, συντακτών μα προπαντός του αναγνωστικού κοινού που βλέπει, κρίνει και επιλέγει.
(Ελευθεροτυπία - 6/9/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=384294

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου