Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

«Παραπειστικό δημοσίευμα με στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ»

«Παραπλανητική» χαρακτηρίζουν κύκλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης την παρουσίαση από κυριακάτικη εφημερίδα της υπόθεσης καταγγελιών για τα οικονομικά του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Υπόθεση για την οποία το Ελεγκτικό Συνέδριο αθώωσε πριν από ένα χρόνο τον πρύτανη και τους καθηγητές του Ιδρύματος, ενώ το ποινικό μέρος αναμένεται να εκδικαστεί το 2014.
Σύμφωνα με πανεπιστημιακούς κύκλους, εκτιμάται ότι στόχος του δημοσιεύματος είναι να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Κυριακάτικη Δημοκρατία» ο τίτλος είναι: «Κακούργημα για τον υπαρχηγό του Τσίπρα!» και απεικονίζεται σε σκίτσο ο βουλευτής Χανίων Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος προηγουμένως είχε διατελέσει αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμπονται να δικαστούν ο νυν πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ε. Στεφάνου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης, καθώς και οι Χ. Νικολάου, Α. Καλοκαιρινός, Π. Κωνσταντόπουλος, Μ. Ταρουδάκης, Ι. Μιμίδης, Χ. Σαββάκης, Σ. Παπαϊωάννου, Β. Καρδάσης, Ν. Φαράκλας, Ν. Ανάγνος, Ι. Αντωνιάδης, Γ. Τζιρίτας, Δ. Κυρτάτας, Ν. Μοσχονάς και Δ. Πλουμίδης. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία», ο κ. Σταθάκης είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, ενώ ήταν και αντιπρύτανης μέχρι την εκλογή του, τον Μάιο του 2012, ως βουλευτής Χανίων.
Η υπόθεση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνδέεται με τη διαχείριση κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης σε διάφορες χρονικές φάσεις από το 1996 έως το 2004.
Η υπόθεση έχει δύο βασικά σημεία. Το ένα αφορά ακύρωση σύμβασης για ανέγερση φοιτητικής εστίας, επειδή η συγκεκριμένη διοίκηση του Πανεπιστημίου τη θεώρησε σκανδαλώδη και το άλλο σχετίζεται με την πρόσληψη 24 διοικητικών υπαλλήλων από την Επιτροπή Ερευνών για την κάλυψη αναγκών του Ιδρύματος. Γι' αυτές τις αποφάσεις η διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης αθωώθηκε πέρυσι από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο εξέτασε το διοικητικό σκέλος της υπόθεσης.
Παράλληλα, συνεχίστηκε η δικαστική διαδικασία, που εξετάζει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Ετσι, με εισαγγελικό βούλευμα, η υπόθεση παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη και θα κριθεί τον Ιούνιο του 2014. Το βούλευμα περιλαμβάνει κατηγορίες για δαπάνες μισθοδοσίας και για ιδιωτική ασφάλιση των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο. Αυτές οι δαπάνες καλύφθηκαν με χρήματα που προβλέπονταν για έρευνα, ελλείψει άλλων πηγών.
(Ελευθεροτυπία - 23/9/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=23/09/2013&id=387674

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου