Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Διαλυτικές καταστάσεις στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ
Συνολικά 49 υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης καλούνται να αποχωρήσουν από την εργασία τους σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη χθες και αφορά τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων σε 8 Πανεπιστήμια της χώρας.
Αν και η αρχική λίστα που διέρρευσε προχθές έκανε λόγο για 96 άτομα, το ένα τρίτο δηλαδή σχεδόν των εργαζομένων, το Υπουργείο τελικά ζητά τα "κεφάλια" 49 διοικητικών, κάτι που αποτελεί ισχυρό πλήγμα για το Ιδρυμα που χάνει ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού του και σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης αδυνατεί να λειτουργήσει.
Ειδικότερα, όπως είναι γνωστό, το Ρέθυμνο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης και με το μέτρο αυτό πλήττεται περισσότερο και εκφράζονται φόβοι για τη λειτουργία του. Υπάρχουν υπηρεσίες που λειτουργούν μόνο με 2 υπαλλήλους, οπότε γίνεται αντιληπτό πως η Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου κινδυνεύει με κατάρρευση.
Το μέτρο αυτό πλήττει ξεκάθαρα την ανώτατη δημόσια παιδεία και το ίδιο το Υπουργείο αναστέλλει τη λειτουργία του Ιδρύματος τόνισε χθες ο κ. Ευριπίδης Στεφάνου, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, η οποία αποφάσισε την αναστολή της διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου και την αναβολή έναρξης των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου.
ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Στο μεταξύ, την επ' αόριστον αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης αποφάσισαν και διεκδικούν οι Σύλλογοι των εργαζομένων του Ιδρύματος στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι.
Τις επόμενες ημέρες οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα θα συναντηθούν για να συντονίσουν τη δράση τους, ενώ θα συνεδριάσουν και οι Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Κ.Υ.Α., τις επόμενες ήμερες οι Διευθύνσεις Διοικητικού Προσωπικού των 8 Πανεπιστημίων είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν στο Α.Σ.Ε.Π. τα προσόντα όλων των υπαλλήλων και κλάδων που συμμετέχουν στη διαθεσιμότητα για να γίνει στη συνέχεια η μοριοδότηση και να εκδοθεί ο τελικός κατάλογος των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΦΟΡΑ Η ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
Στους 1.349 ανέρχονται τελικά οι διοικητικοί υπάλληλοι των 36 Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. οι οποίοι χαρακτηρίζονται πλεονάζοντες και θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, εκ των οποίων 49 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Τα 36 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στελεχώνονται από 7.670 διοικητικούς υπαλλήλους διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων. Μετά την αξιολόγηση που υπέβαλαν τα Ιδρύματα στο Υ.ΠΑΙ.Θ., κρίθηκε ότι μόνο 8 από αυτά παρουσιάζουν πλεονάσματα ανθρώπινου δυναμικού ώστε να συμβάλουν στην κινητικότητα.
Το σύνολο των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων (συμπεριλαμβανομένων των πιθανών εξαιρούμενων από τον νόμο όπως ΑμεΑ, Πολύτεκνοι κ.λπ.)  των 8 Πανεπιστημίων από τα 36 Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. τα οποία αξιολογήθηκαν, που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα κατανέμεται σύμφωνα με τον Πίνακα 1.
Το σύνολο των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα προέρχονται μόνον από τους κλάδους και τις ειδικότητες ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ - ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ, ΕΠΙΣΤΑΤΩΝ, ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η/Υ, ΤΕΧΝΙΚΟΥ, ΦΥΛΑΚΩΝ - ΝΥΧΤΟΦΥΛΑΚΩΝ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ, ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΩΝ - ΘΥΡΩΡΩΝ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ, ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ - ΔΙΕΡΜΗΝΕΩΝ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ, ΕΠΙΣΤΑΤΩΝ, ΚΛΗΤΗΡΩΝ.
Σημειώνεται ότι μετά την υπογραφή της Κ.Υ.Α. από τους συναρμόδιους Υπουργούς, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου οι Διευθύνσεις Διοικητικού - Προσωπικού κάθε Ιδρύματος από τα 8 που συμμετέχουν στη διαθεσιμότητα και μόνον αυτών, υποχρεούνται να υποβάλουν  εντός προθεσμίας 15 ημερών, στην ψηφιακή φόρμα του Α.Σ.Ε.Π. τα προσόντα όλων των υπαλλήλων των κλάδων και ειδικοτήτων που συμμετέχουν στη διαθεσιμότητα, σύμφωνα με τη σχετική Κ.Υ.Α. Μετά την υποβολή των στοιχείων το Α.Σ.Ε.Π. μοριοδοτεί και συντάσσει Πίνακες Κατάταξης και τους αποστέλλει στο αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο και εκδίδει τους τελικούς Πίνακες των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα.
Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ
Ο πρύτανης σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το πρωί (και με γνωστό τον αριθμό των 96 διαθεσιμοτήτων που μειώθηκε τελικά σε 49) δήλωσε πως η είδηση της διαθεσιμότητας για το Πανεπιστήμιο Κρήτης ήταν έκπληξη, αφού, όπως είπε, «σε επαφές που είχαν οι Πρυτανικές Αρχές με τοπικούς άρχοντες και βουλευτές η διαβεβαίωση που είχαν ήταν ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν μπορεί να θιγεί, αφού έχει προβλήματα στη στελέχωσή του, τα οποία έχουν αναγνωριστεί, γιατί η τεκμηρίωση που κάναμε για να αποδείξουμε τα προβλήματα αυτά είναι εμπεριστατωμένη».
Η απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου, σημείωσε ο ίδιος,  πλήττει όλη τη δομή του Πανεπιστημίου, όχι μόνο τη διοικητική, αλλά και την ακαδημαϊκή, που είναι απολύτως συνυφασμένη με τη διοικητική, καταλύει την αυτοτέλειά του, ακυρώνει την 35ετή προσφορά του Πανεπιστημίου στην εκπαίδευση και την έρευνα και τιμωρεί το Πανεπιστήμιο για τα επιτεύγματα που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα.
«Η ακαδημαϊκή και η ερευνητική διαδικασία δεν θα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη στήριξη των υπαλλήλων, οι φοιτητές μας δεν θα μπορούν να έχουν τις υπηρεσίες που πρέπει ένα Ακαδημαϊκό Ιδρυμα να παρέχει σε διδακτικό και σε θέματα στέγασης και σίτισης και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι 96 άτομα μπαίνουν σε ένα καθεστώς που πλήττει καίρια τις ζωές τους.
Καλούμε την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις συνέπειες και ζητάμε από την τοπική κοινωνία, τις Αρχές και τους βουλευτές της Κρήτης να προβούν σε κάθε ενέργεια για να στηρίξουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης όπως το έχουν πράξει μέχρι σήμερα», τόνισε.
Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε επίσης ότι τα 8 Πανεπιστήμια, τα οποία αφορά η διαθεσιμότητα, είναι αυτά τα οποία βρίσκονται σε όλες τις διεθνείς λίστες κατάταξης Πανεπιστημίων και βρίσκονται σε πολύ υψηλές θέσεις.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
«Tα αριθμητικά μεγέθη μαρτυρούν την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να χτυπήσει τα Πανεπιστήμια στο σύνολό τους όπως τα ξέρουμε και καταλαβαίνουμε πια όλοι ότι μετά τους εργαζομένους σειρά έχουν τα μέλη Δ.Ε.Π. και τα Τμήματα. Φτάνοντας σε τέτοιες λογικές, το Ρέθυμνο, λόγω ανθρωπιστικών σπουδών, είναι ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας. Στο Πανεπιστήμιο του μέλλοντος, στο Πανεπιστήμιο επιχείρηση, με εισοδήματα, στο συγχωνευμένο Πανεπιστήμιο οι φιλόσοφοι και οι κοινωνιολόγοι θα είναι είδος υπό εξαφάνιση». Αυτό δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, Μαρία Πετρουλάκη, εξηγώντας τις συνέπειες που θα έχει αυτή η απόφαση για το Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο.
Πρόσθεσε, δε, ότι «πρέπει να αναλογιστούμε τι σημαίνει ένας τόπος χωρίς Πανεπιστήμια. Εκτός από φτωχοί, εκτός από άνεργοι, θα είμαστε και αμόρφωτοι».
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Οι Σύλλογοι των εργαζομένων σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο αποφάσισαν και διεκδικούν:
«Την επ' αόριστον Αναστολή της Λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με οποιονδήποτε τρόπο.
Την άρση της απόφασης περί διαθεσιμότητας διοικητικού προσωπικού των Α.Ε.Ι. και τη διασφάλιση του αυτοδιοίκητου των Α.Ε.Ι. σε ανοικτή σύγκρουση με την κυβέρνηση.
Τον συντονισμό της δράσης του Πανεπιστημίου στην ίδια κατεύθυνση, με τα άλλα 7 Α.Ε.Ι. που θίγονται άμεσα, αλλά και με όλους τους φορείς, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.
Την εκπροσώπηση των Συλλόγων των εργαζομένων του Π.Κ. μαζί με τον πρύτανη στην προγραμματισμένη συνάντηση την Κυριακή 22/9/2013.
Τη σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων των Σχολών του Π.Κ. προκειμένου να αποφασίσουν δράσεις συμπαράστασης».
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ
«Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης συνήλθε την Παρασκευή 20.9.2013 σε έκτακτη συνεδρίαση και ενημερώθηκε από την Πρυτανεία του Ιδρύματος για την επικείμενη έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία πρόκειται να εντάξει σε καθεστώς διαθεσιμότητας 96 υπαλλήλους, ήτοι το 27% του συνολικού διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου. Η Σύγκλητος διαπιστώνει ότι η αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη απόφαση απομάκρυνσης προσωπικού των διοικητικών υπηρεσιών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση τόσο με τη λεπτομερή αξιολόγηση των δομών και υπηρεσιών του Ιδρύματος όσο και με το πληρέστατο και απολύτως τεκμηριωμένο σχέδιο νέου οργανογράμματος και το σχέδιο στελέχωσης, τα οποία υποβάλαμε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οπως αποδεικνύεται από τα σχετικά έγγραφα το Πανεπιστήμιο μας λειτουργεί σήμερα με σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με την απόφασή της περί διαθεσιμότητας μεγάλου αριθμού υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Κρήτης:
1. Πλήττει καίρια ολόκληρη τη δομή του Πανεπιστημίου, διοικητική και ακαδημαϊκή, οδηγώντας το σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας.
2. Καταλύει την αυτοδιοίκηση και την αυτοτέλειά του, κατά παράβαση του Συντάγματος και του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του.
3. Ακυρώνει την 35ετή συνεισφορά του στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, στην καλλιέργεια της επιστημονικής έρευνας, στην εκπαίδευση χιλιάδων φοιτητών.
4. 'Τιμωρεί' το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τη θέση που έχει καταλάβει στο διεθνές ακαδημαϊκό και ερευνητικό στερέωμα.
Η Σύγκλητος καλεί την κυβέρνηση να σταθμίσει τις καταστροφικές συνέπειες της διαθεσιμότητας του προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης και να μην εκδώσει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Η Σύγκλητος καλεί την Κοινωνία της Κρήτης, τους Τοπικούς της άρχοντες και τους βουλευτές της να αναλογιστούν τι θα είναι η Κρήτη χωρίς το Πανεπιστήμιό της. Τους καλεί να σταθούν δίπλα στο Ιδρυμα του οποίου την ανάπτυξη και τις επιτυχίες στήριξαν διαχρονικά με όλες τους τις δυνάμεις. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης εκτιμώντας την αδιέξοδη κατάσταση η οποία διαμορφώνεται λόγω της επαπειλούμενης διαθεσιμότητας μεγάλου μέρους του διοικητικού του προσωπικού, αποφασίζει:
1) Την αναστολή της διοικητικής λειτουργίας του Ιδρύματος μέχρι την επόμενη συνεδρίασή της, η οποία προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα. Στη συνεδρίαση αυτή θα εκτιμηθούν νέα δεδομένα καθώς και οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων, τα οποία καλούνται να συνεδριάσουν τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου με μοναδικό θέμα τη διαμόρφωση στρατηγικής του Ιδρύματος απέναντι στην επικείμενη απομάκρυνση διοικητικών υπαλλήλων του και
2) Την αναβολή έναρξης των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου.
Εξουσιοδοτεί τον πρύτανη να αναλάβει πρωτοβουλίες συντονισμού δράσης με τις διοικήσεις των επτά Πανεπιστημίων, που επίσης δέχονται τα πλήγματα της διαθεσιμότητας του προσωπικού τους.
Καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα σε ετοιμότητα για την αποτροπή των δυσμενών εξελίξεων που προκαλούνται από την απαράδεκτη και επικίνδυνη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας».
(Χανιώτικα νέα - 21/9/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου