Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και στα Χανιά

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εκπαιδευτικοί και στα Χανιά καθώς μετά τα πρώτα μαθήματα, σήμερα και αύριο, ξεκινούν απεργίες την ερχόμενη Δευτέρα.
Πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ερχόμενη Δευτέρα αποφάσισε η ΟΛΜΕ, ενώ ίδια απόφαση πήρε ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών περιμένοντας την έγκριση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Νέα Γενική Συνέλευση την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιήσει η ΕΛΜΕ.
Πιο συγκεκριμένα:
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ
Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων, που έγινε την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ στο 16ο Δ.Σ. Χανίων, με θέμα την αγωνιστική πορεία του κλάδου, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση, προχώρησε, μετά από διαλογική συζήτηση, σε ψηφοφορία κατά την οποία έλαβαν:
•Η πρόταση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης (ΕΑΚ) για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες 233 ψήφους.
•Η πρόταση του ΠΑΜΕ για 48ωρη απεργία και κλιμάκωση μετά από συνελεύσεις που υποστηρίχθηκε και από τη ΔΗΣΥ 15 ψήφους.
•Λευκά 2.
Ετσι εγκρίθηκε η πρώτη πρόταση στο σκεπτικό της οποίας μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «το νέο σχολείο που προβλέπει ο νέος νόμος αποτελεί την αντιδραστικότερη μεταρρύθμιση των τελευταίων χρόνων στην εκπαίδευση».
Και ότι «ζούμε πρωτοφανή σφαγή θέσεων εργασίας, τμημάτων, σχολείων προκειμένου να ταιριάξουν στην έλλειψη εκπαιδευτικών. Χιλιάδες συνάδελφοι δεν μπορούν να πάρουν απόσπαση και αναγκάζονται να δουλέψουν μακριά από την οικογένειά τους, τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη κ.λπ. Στα σχολεία φέτος θα υπάρχουν 15.000 λιγότεροι εκπαιδευτικοί και θα λειτουργούν χωρίς σχολικούς φύλακες. Η επίθεση στο δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς εντείνεται με  τη διαθεσιμότητα και την αργία, τον αυταρχισμό και τις πειθαρχικές διώξεις, την προώθηση της αξιολόγησης, την οικονομική ασφυξία, την αύξηση ωραρίου, τις υποχρεωτικές μετακινήσεις, τις συγχωνεύσεις, τον διωγμό των προνηπίων. 30.000 παιδιά θα πεταχτούν φέτος έξω από τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς».
Οι δάσκαλοι ζητούν «δικαίωμα σε μόνιμη - σταθερή - αξιοπρεπή εργασία για όλους που να μπορούμε να ζήσουμε από αυτή. Καμιά μετακίνηση, υποχρεωτική μετάταξη - διαθεσιμότητα - απόλυση» κ.ά.
Η ΕΛΜΕ
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ «μετά από αίτημα πολλών συναδέλφων συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο 1ο Γυμνάσιο με αποκλειστικό θέμα την οργάνωση και τον συντονισμό των δράσεών μας την κρίσιμη πρώτη απεργιακή εβδομάδα που ακολουθεί». Η ΕΛΜΕ καλεί τα μέλη της «να συμμετέχουν μαζικά, κάτι που αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την αποφασιστική υλοποίηση των αποφάσεων που θα πάρουμε» και συμπληρώνει: «Ολοι μαζί στον αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου μέχρι την τελική νίκη».
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΟΝΕΩΝ
5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Σε ψήφισμά τους οι γονείς και κηδεμόνες του 5ου Γυμνασίου Χανίων, που παραβρέθηκαν στην ενημερωτική συνάντηση στις 11 Σεπτεμβρίου στον χώρο του σχολείου, σημειώνουν ότι «αναλογιζόμενοι:
α) Τη συγχώνευση τμημάτων στη Β? τάξη με αποτέλεσμα τα πολυπληθή τμήματα (27 - 28 μαθητές), την κατάργηση των ιταλικών ως δεύτερης ξένης γλώσσας, τη μείωση των ωρών στα μαθήματα των αγγλικών, της πληροφορικής, της φυσικής αγωγής, της Νεοελληνικής Γλώσσας και Ιστορίας.
β) Τη μείωση των λειτουργικών δαπανών (θέρμανση, ρεύμα, νερό).
γ) Τη γενικότερη έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης των νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σπουδών.
δ) Τη μετατροπή του δημόσιου σχολείου σε εξεταστικό κέντρο με τον εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό του ρόλο απαξιωμένο.
ε) Την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση που θα επιφέρει το νέο νομοσχέδιο  στις οικογένειες για να ανταποκριθούν στο καινούργιο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από την Α' Λυκείου.
στ) Το δυσοίωνο μέλλον των παιδιών μας, με τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας.
Συμπαραστεκόμαστε και στηρίζουμε την προσπάθεια των καθηγητών για αξιοπρεπή δωρεάν δημόσια Παιδεία και ασκώντας τα δημοκρατικά μας δικαιώματα ως γονείς και πολίτες δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε να προβούμε και σε περαιτέρω δυναμικές κινητοποιήσεις».
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΠΑ.Λ. ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Στο μεταξύ, η διευθύντρια του ΕΠΑ.Λ. Ελ. Βενιζέλου απευθυνόμενη στους γονείς και μαθητές του σχολείου σημειώνει ότι «ο κόσμος της εκπαίδευσης αλλάζει? δραματικά» και για τον λόγο αυτό τους καλεί σήμερα, στις 7 μ.μ., «στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του ΕΠΑ.Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου για να σας ενημερώσουμε υπεύθυνα και να συζητήσουμε για τις εξελίξεις στα εκπαιδευτικά θέματα».
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Εκδήλωση - συζήτηση για την εκπαίδευση διοργανώνει η Πρωτοβουλία Αντίστασης σήμερα, στις 8 το βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.
Σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Οι καθηγητές σε μαζικές συνελεύσεις αποφάσισαν να μπουν στον αγώνα. Να είμαστε όλοι μαζί».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 13/9/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου