Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Πρωτοποριακή έρευνα σε Πανεπιστήμιο Κρήτης και ΙΤΕ

Eλπίδες για αποκατάσταση μυοσκελετικών προβλημάτων σε ασθενείς και την αναγέννηση οστών και χόνδρων με νέες μεθόδους, γεννά η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και στο Ιδρυμα Τεχνολογίας Ερευνας (ΙΤΕ).
Παράλληλα, η διεθνής επιστημονική κοινότητα εργάζεται με σκοπό να πετύχει στο μέλλον, μέσα από την αναγεννητική ιατρική, την αποκατάσταση ιστών σε καρδιά, νεύρα, συκώτι και νεφρά.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χθες στο πλαίσιο του 3ου Επιστημονικού Σχολείου της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας σε Επιστήμη και Τεχνολογία: “Bioneca”, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ).
Το Επιστημονικό Σχολείο εντάσσεται στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος (COST Action) και φιλοξενεί 39 φοιτητές από 23 χώρες, ενώ έχει στόχο την ανάδειξη καινοτόμων βιο-υλικών και προηγμένων τεχνικών για αναγεννητική καρδιολογία και νευρολογία. Στη δουλειά που γίνεται στο Πανεπιστήμιο και στο ΙΤΕ αναφέρθηκε η αν. Καθηγήτρια Βιοϋλικών στην Εμβιομηχανική στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενη καθηγήτρια στο ΙΤΕ, Μαρία Χατζηνικολαΐδου.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η κα Χατζηνικολαΐδου, υπογράμμισε ότι στο Πανεπιστήμιο «γίνεται πραγματικά εξαιρετική έρευνα υψηλού επιπέδου με διεθνή απήχηση» και πρόσθεσε: «Αναπτύσσουμε εγώ και άλλοι συναδελφοί μου και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο ΙΤΕ, αρκετά καινοτόμα βιοϋλικά. Μελετούμε τη βιοσυμβατότητά τους και πως μπορούν αυτά να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές της αναγεννητικής ιατρικής που αφορούν το μυοσκελετικό σύστημα και συγκεκριμένα τα οστά και τους χόνδρους. Αυτά τα βιοϋλικά συνδυάζουν και την εφαρμογή και χρήση των βλαστοκυττάρων. Οπότε και στην Ιατρική Σχολή συνεργαζόμαστε με κλινικούς γιατρούς με τους οποίους μελετάμε τις αποκρίσεις των βλαστοκυττάρων όταν αυτά αλληλεπιδρούν με τα βιοϋλικά. Στο τέλος είναι ένας συνδυασμός από βιοϋλικά και βλαστοκύτταρα που θα οδηγήσουν στην αναγέννηση ενός οστού ή χόνδρου».
Η ίδια εξήγησε ότι «η έρευνα που κάνουμε είναι σε στάδιο ακόμη ερευνητικό» και, μεταξύ άλλων, συμπλήρωσε:
«Υπάρχουν βιοϋλικά σαν αυτά που χρησιμοποιούμε εμείς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στον άνθρωπο. Γιατί είναι απολύτως βιοσυμβατά και βιοαποδομήσιμα σε μη τοξικά προιόντα. Επομένως, μπορεί να γίνει χρήση τους εφόσον φυσικά αυτά πάρουν ένα σχήμα τρισδιάστατο και τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D). Οπότε, η παραγωγή των ικριωμάτων με τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης, είναι κάτι που γίνεται και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο ΙΤΕ. Και η μελέτη των βλαστοκυττάρων και ο συνδυασμός αυτών των δύο με σκοπό την αναγέννηση ενός ιστού ή οργάνου είναι επίσης αντικείμενο έρευνας και δικό μου και αλλων συναδέλφων και συνεργατών στην Κρήτη».
Η κα Χατζηνικολαϊδου κατέληξε τονίζοντας ότι τα μηνύματα «ασφαλώς και είναι ελπιδοφόρα και παλεύουμε και αγωνιζόμαστε και εμείς και οι φοιτητές μας, όλοι οι συνεργάτες μας εντός και εκτός Ελλάδας για να πετύχουμε πολύ υψηλούς στόχους».
«ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ»
Ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πάτρας, Γιάννης Μισιρλής, εξήγησε ότι «οι ασθένειες εξελίσσονται συνεχώς από τον τρόπο που ζούμε, τον τρόπο που τρεφόμαστε. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας μπορούμε σήμερα να χρησιμοποιήσουμε τεχνολογικά υλικά, να τα παντρέψουμε σωστά -και εκεί είναι το πρόβλημα- με κύτταρα ανθρώπινα ή τα λεγόμενα βλαστοκύτταρα, από έμβρυα μέχρι οργανισμούς ηλικιωμένους και στο σύστημα αυτό να δώσουμε τέτοια πληροφορία – άρα το ζήτημα τελικά είναι βιολογική πληροφορία – που να φτιάξει καρδιακό ιστό, καινούργια νεύρα, καινούργια νεφρά».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «έχουμε πετύχει μέχρι τώρα σε μερικά από τα όργανα του ανθρωπίνου σώματος, τα απλά. Δηλαδή, τον χόνδρο ή το δέρμα» ενώ για άλλα όργανα εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα θα προκύψουν στο… απώτερο μέλλον:
«Η καρδιά, τα νεύρα, το συκώτι, τα νεφρά, είναι πολύ πιο δύσκολες κατασκευές αλλά σιγά – σιγά τα επόμενα… χίλια χρόνια κάτι θα γίνει», είπε χαρακτηριστικά.
Ο επίτιμος καθηγητής, Franco Rustichelli, από το Εθνικό Ινστιτούτο Βιοτεχνολογιών και Βιοσυστημάτων (INBB) της Ρώμης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα το οποίο, όπως εξήγησε, είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα δικτύωσης που συνδυάζει φυσικές και ιατρικές επιστήμες, νανοτεχνολογία, και πρόσθεσε ότι ο σκοπός είναι «να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν οι γιατροί, καρδιολόγοι και νευρολόγοι, επιστημονικά επιτεύγματα της επιστήμης της Φυσικής».
Ανέφερε ακόμα ότι «το πρόγραμμα χωρίζεται σε πέντε ενότητες και ομάδες εργασίας (υλικά, καρδιολογία, νευρολογία, κ.α.). Ουσιαστικά κάθε ομάδα προσπαθεί να διαχέει στις άλλες τα επιτεύγματά της».
Ο διοργανωτής του Επιστημονικού Σχολείου, επ. Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Αλέξανδρος Τσουκνίδας τόνισε ότι μεταξύ των στόχων του σχολείου είναι «να δώσουμε στους φοιτητές ερείσματα για το πού πηγαίνει η επιστήμη και να τους κεντρίσουμε το ενδιαφέρον σε μια περιοχή βαθιά επιστημονική που είναι βαθύτατα αναπτυσσόμενη».
Στο Επιστημονικό Σχολείο μίλησαν ακόμη ο καρδιοχειρουργός Juan Carlos Chachques από το Εργαστήριο Βιοϊατρικής Έρευνας του Πανεπιστήμιου του Παρισιού, ο Dr. Alberto Bravin, επικεφαλής πειραμάτων του European Synchrotron Radiation Facility στο Γκρενόβελ της Γαλλίας, ο καθηγητής Νευρολογίας Dr. Dinko Mitrecic, της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, κ.α.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 10/10/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/protoporiaki-ereyna-se-panepistimio-kritis-kai-ite/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου