Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Αλυτα προβλήματα στον χώρο της Παιδείας στα Χανιά

Αλυτα παραμένουν σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την εκπαίδευση στα Χανιά και όπως όλα δείχνουν, θα την απασχολούν και στο μέλλον με ένα από τα κυρίαρχα τη σχολική στέγη. Και αυτό, διότι παρά την κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων μέσω Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), νηπιαγωγεία της πόλης βρίσκονται αντιμέτωπα με έξωση και ως εκ τούτου θα πρέπει να βρεθεί λύση για τα νήπια από την επόμενη σχολική χρονιά.
Την ίδια ώρα, παραμένουν οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, κυρίως στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ενώ πλέον εκπαιδευτικοί αποφεύγουν τα Χανιά καθώς δεν βρίσκουν σπίτι να ενοικιάσουν σε τιμές συμβατές με το μισθό τους.
Ολα τα προβλήματα τέθηκαν κατά τη συνέλευση της Ενωσης Γονέων στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ).
Οπως είπε στα “Χ.ν.”, ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Δήμου Χανίων, Γρηγόρης Γκουλούσης, τα κτιριακά προβλήματα είναι πολύ έντονα και εξήγησε: Αναμένεται να κατεδαφιστεί το νηπιαγωγείο στο οικόπεδο του 2ου δημοτικού καθώς το κτήριο πέρυσι είχε πάθει ζημιές με την κατολίσθηση και, παράλληλα, «υπάρχουν νηπιαγωγεία τα οποία θα λειτουργήσουν για τελευταία χρονιά στον χώρο όπου σήμερα βρίσκονται επειδή τους γίνεται έξωση, όπως είναι το 1ο νηπιαγωγείο (οδό Αναπαύσεως)». Ο ίδιος πρόσθεσε σε σχέση με τη σχολική στέγη ότι «η απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής μέσω ΣΔΙΤ να φτιαχτούν τα 8 σχολεία θα δώσει ανάσα, αλλά πότε; Γιατί με αυτά, η πρώτη χρονιά που θα μπουν τα παιδιά αν όλα πάνε καλά μάλλον θα είναι το 2022 – 2023. Αρα μέχρι τότε θα πρέπει να βρεθούν κάποιες λύσεις. Υπάρχουν πολλά σχολεία που πιέζουν. Είναι ασφυκτικά γεμάτα». Ακόμα σημείωσε ότι «έχουμε θέμα και σε εκπαιδευτικούς γιατί φέτος ήταν δύσκολη χρονιά. Αργησαν να γίνουν τοποθετήσεις γιατί ως γνωστόν οι εκπαιδευτικοί αποφεύγουν τις πρώτες τους τοποθετήσεις στα Χανιά γιατί είναι δύσκολο να βρουν κατοικία». Οσο για τα κενά, τόνισε ότι είναι μεγάλα κυρίως Δευτεροβάθμια και εξήγησε ότι ««στα Επαγγελματικά Λύκεια έχουμε κενά στις ειδικότητες. Αυτό δεν εξαρτάται από τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας. Αυτός τοποθετεί αυτούς που τους στέλνουν».
Από την Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης, ο Μαν. Παπαδάκης, τόνισε ότι το πρόβλημα της παιδείας είναι οικονομικό και κατά συνέπεια πολιτικό και αναφέρθηκε σε ζητήματα όπως η σχολική στέγη, η αντισεισμική θωράκιση και οι ελλείψεις εκπαιδευτικών.
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, Β. Λιόντος, υπογράμμισε ότι το Υπουργείο δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε καν τους καθηγητές και κάλεσε σε ξεσηκωμό.
Από το 3ο Λύκειο, ο Παύλος Κοτσιφάκης έθεσε διάφορα θέματα όπως το πόσες αίθουσες προκάτ υπάρχουν στην πόλη, από το 4ο Λύκειο, ο Σταύρος Ζωής αναφέρθηκε σε ζητήματα εξοπλισμού των σχολείων.
Χαιρετισμούς απηύθυναν οι προισταμένοι της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Μ. Μηλιαράκης και της Δευτεροβάθμιας, Στ. Ζερβάκης, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη συνεργασιών για το καλό της εκπαίδευσης και των παιδιών. Ο Νίκος Βλαζάκης, αναφέρθηκε σε ζητήματα σχολικής στέγης.\
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χανίων, Π. Σημανδηράκης, μεταξύ άλλων προανήγγειλε για τον επόμενο χρόνο αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών ενώ αναφέρθηκε σε εκπαιδευτικά προγράμματα.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Χανίων, Αντώνης Βαρδάκης, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Δήμου και μεταξύ άλλων είπε ότι έχει δρομολογηθεί η δημιουργία δεύτερου Γυμνασίου στο Ακρωτήρι και συγκεκριμένα στα Καθιανά ενώ υπεραμύνθηκε τον ΣΔΙΤ. Στη συνέλευση που διήρκησε έως αργά το βράδυ μίλησαν και εκπρόσωποι άλλων σχολείων.

Η ειδική εκπαίδευση

Προβλήματα αντιμετωπίζει και η ειδική εκπαίδευση στα Χανιά.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Χανίων, Βασιλική Γαροφαλάκη, ανέφερε ότι «το 1ο Ειδικό, η ΕΛΕΠΑΠ, το 3ο Ειδικό, το Κέντρο Αποκατάστασης είναι η ομπρέλα που προστατεύει τα παιδιά τα οποία στη συνέχεια θα μπουν στο ΕΕΕΕΚ για την υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Για αυτά τα παιδιά, που απέκτησαν δεξιότητες, όταν τελειώσουν το ΕΕΕΕΚ, κλείνει στην κυριολεξία η ομπρέλα».
Για το λόγο αυτό ζήτησε από τον Δήμο να προχωρήσει σε δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης για ΑμεΑ (ΚΔΑΠ) όπως έχει γίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Τα ΣΔΙΤ

Ενστάσεις για τα ΣΔΙΤ διατύπωσε ο Μιχάλης Φραγκομιχελάκης, γονέας από το 2ο δημοτικό Νέας Κυδωνίας στο Γαλατά. Οπως είπε, το σχολείο αυτό είναι «ένα από τα οχτώ για τα οποία λένε ότι θα φτιαχτούν με ΣΔΙΤ. Είμαι αντίθετος με τα ΣΔΙΤ διότι τα παρουσιάζουν με έναν τρόπο που τα ωραιοποιεί. Ο Δήμος Χανίων θα κληθεί να καταβάλει μεγάλα ποσά παρά τα όσα λένε ότι θα γίνουν εκταμιεύσεις μόνο από το κεντρικό κράτος. Αυτό θα συμβεί στην 1η φάση της χρηματοδότησης. Αλλά αργότερα σε βάθος χρόνου, στην 25ετία δηλαδή, ο Δήμος θα καλείται να καταβάλλει αυτό που ονομάζεται: “πληρωμές διαθεσιμότητας”. Επίσης η αποπληρωμή της χρηματοδότησης διασφαλίζεται με εξασφαλίσεις επί των περιουσιακών στοιχείων του έργου. Δηλαδή για να εξασφαλιστούν τα δάνεια του εργολάβου από τις τράπεζες μπαίνουν εξασφαλίσεις επί των σχολείων».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι «το 2ο δημοτικό Νέας Κυδωνίας πάνε να το φτιάξουν σε ένα λόφο ο οποίος στερείται προσβάσεων. Οι δρόμοι πρόσβασης στο συγκεκριμένο οικόπεδο είναι 4 μέτρα ενώ το σχέδιο πόλης προέβλεπε 9 μέτρα».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 17/10/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/alyta-provlimata-ston-choro-tis-paideias-sta-chania/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου