Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Διαμαρτυρίες για τη δυσοσμία σε περιοχές του βόρειου άξονα των Χανίων

Με αγωγές απειλεί η Ενωση Τουριστικών Καταλυμάτων Νομού Χανίων τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Βόρειου Αξονα (ΔΕΥΑΒΑ) για τη δυσοσμία σε τουριστικές περιοχές και κυρίως στο τμήμα από τη γέφυρα του Πλατανιά έως το Μάλεμε.
Οπως επισημαίνουν μέλη της Ενωσης, η δυσοσμία παραμένει, παρά τις απαντήσεις της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Βόρειου Αξονα (ΔΕΥΑΒΑ) και είναι ενοχλητική τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ντόπιους, οι οποίοι διαμαρτύρονται.
Η Ενωση έδωσε χθες στη δημοσιότητα επιστολή με την οποία απαντά σε έγγραφο της ΔΕΥΑΒΑ για ενέργειες τις οποίες έχει κάνει η Επιχείρηση προς αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η Ενωση παρατηρεί ότι παρά τις αναγραφόμενες στο έγγραφο ενέργειες, «η δυσοσμία παραμένει και είναι το ίδιο ενοχλητική για μόνιμους κατοίκους και τουρίστες».
Επίσης τονίζει ότι «η τουριστική περίοδος τώρα τελειώνει και θα πρέπει άμεσα να προγραμματιστούν τα αναγκαία έργα που θα εκτελεσθούν τον χειμώνα, με την εφαρμογή των κατάλληλων μηχανικών και χημικών μέσων για να μην ξαναζήσουμε το καλοκαίρι του 2020 τα όσα βιώσαμε φέτος».
Και καταλήγει: «Διαφορετικά θα ασκήσουμε αγωγές για αποζημίωση με συλλογή υπογραφών για την ζημιά που υφιστάμεθα».
Την επιστολή η οποία κοινοποιείται στο Τμήμα Υγιεινής υπογράφουν εκ του Δ.Σ. της Ενωσης, ο πρόεδρος Ι. Κουκουράκης και ο γεν. Γραμμ. Εμμ. Κασαπάκης.
Απαντώντας σε ερώτηση των “Χ.ν.”, ο πρόεδρος της Ενωσης, Ιωάννης Κουκουράκης, ανέφερε ότι οι περιοχές που υπάρχει δυσοσμία είναι, ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες, από τη γέφυρα του Πλατανιά μέχρι το Μάλεμε. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχε σχεδόν όλο το καλοκαίρι με την ΔΕΥΑΒΑ να αναφέρει ότι θα καθαρίσει τα φρεάτια και θα βάλει φίλτρα για τις οσμές.
ΔΕΥΑΒΑ: ΛΥΣΗ ΜΕ
ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης απαντώντας και εκ μέρους της ΔΕΥΑΒΑ ανέφερε στα “Χ.ν.” ότι η ΔΕΥΑΒΑ έχει κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις σε πιστοποιημένα εργαστήρια σε ό,τι αφορά τη θαλάσσια ρύπανση και όλα είναι εντός των ορίων.
Σε ό,τι αφορά τις οσμές, ο κ. Μαλανδράκης είπε ότι «είναι θέμα το οποίο μας έχει απασχολήσει και έχουμε κάνει παρεμβάσεις για μείωση του προβλήματος το προηγούμενο διάστημα».
Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι «η εξάλειψη του φαινομένου θα συντελεστεί με το έργο επέκτασης και αναβάθμισης του εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων προϋπολογισμού 8,5 εκ. ευρώ τη χρηματοδότηση του οποίου ο Δήμος Πλατανιά εξασφάλισε το προηγούμενο διάστημα από το πρόγραμμα Φιλόδημος».
Ο κ. Μαλανδράκης είπε ότι «θα είναι από τα μεγαλύτερα έργα στην Ελλάδα» για το οποίο, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού από τον ΟΑΚ που θα είναι ο φορέας υλοποίησης». Το έργο αφορά επέκταση των εγκαταστάσεων «με την οποία θα φτάσουμε τους 110.000 ισοδύναμους κατοίκους από τους περίπου 70.000 που είναι σήμερα, αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων για απόσμηση και επανάχρηση 6 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού ημερησίως για άρδευση δενδρών καλλιεργειών».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 31/10/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/diamartyries-gia-ti-dysosmia-se-perioches-toy-vo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου