Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Μνημεία του Νομού Χανίων - Καλλικράτης – Μνημείο Πεσόντων

Μνημείο Πεσόντων βρίσκεται στον Καλλικράτη Σφακίων.
Στο μνημείο αναγράφονται τα ονόματα των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς στις 8 Οκτωβρίου 1943.
Επίσης στον Καλλικράτη και συγκεκριμένα στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας της Παναγίας βρίσκονται οι προτομές του Γρηγόριου Παπαδοπετράκη, Επισκόπου Ιεραπύτνης και Σητείας και προέδρου της Επαναστατικής Συνέλευσης (1866 και 1878), και η προτομή του Παπα-Σήφη Παπαδόσηφου.
Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2018 πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις για την ανακήρυξη  του  Καλλικράτη σε μαρτυρικό χωριό. Οι εκδηλώσεις  πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Σφακίων τον Σεπτέμβριο του 2018 εν όψει της ανακήρυξης του χωριού ως μαρτυρικό, «από τις 8 ως τις 11 Οκτωβρίου 1943, διαπράχθηκε ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του Γ΄ Ράιχ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Τακτικός στρατός της ναζιστικής γερμανίας με δωσίλογους συνεργάτες του, δολοφόνησε άνανδρα με βάση ένα καλά οργανωμένο σχέδιο 31 άμαχους πολίτες, 21 άντρες και 10 γυναίκες. Παράλληλα ο γερμανικός στρατός κατοχής λεηλάτησε τις κατοικίες, αφαιρώντας γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, έργα υφαντικής και πολύτιμα αντικείμενα. Στη συνέχεια πυρπόλησε το σύνολο των κατοικιών, κηρύσσοντας ταυτόχρονα την περιοχή νεκρή ζώνη. Όλες τις μέρες της καταστροφής, καθυβρίστηκε το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων, αφού άνδρες του τακτικού γερμανικού και «ομόθρησκου» στρατού, άρπαξαν τα ιερά σκεύη και άμφια του ναού της Παναγίας, βεβήλωσαν και κατέκαψαν τις ιερές εικόνες, συνέλαβαν και βασάνισαν τον ιερέα του χωριού παπά Σήφη Παπαδόσηφο. Ο Καλλικράτης βυθίστηκε στο πένθος. Η ναζιστική κτηνωδία σφράγισε ανεξίτηλα τον τόπο και τη ζωή όσων επέζησαν».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 21/10/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/kallikratis-mnimeio-pesonton/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου