Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Μήνυμα συνύπαρξης των λαών σε εκδήλωση για τον πολιτισμό του Ιράν

Μήνυμα ειρήνης και συνύπαρξης των λαών ενάντια στον φανατισμό έστειλε χθες βράδυ από τα Χανιά ο μορφωτικός σύμβουλος της Πρεσβείας του Ιράν στην Ελλάδα, δρ Αλί Μ. Χέλμι, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Η εκδήλωση γνωριμίας με τον πολιτισμό και την τέχνη του Ιράν, περιλάμβανε έκθεση φωτογραφίας, καλλιγραφίας, χειροτεχνίας, ενώ προσφέρθηκαν βιβλία με θεματολογία του ιρανικού πολιτισμού.
Ο μορφωτικός σύμβουλος της Πρεσβείας του Ιράν υπογράμμισε ότι «το Ιράν και η Ελλάδα θεωρούνται από τις πιο αρχαίες χώρες του κόσμου. Η Ελλάδα ήταν κολόνα στην ουσία του πολιτισμού της Δύσης και το Ιράν αντίστοιχα για την Ανατολή. Αυτές οι δύο χώρες έχουν πάνω από 7.000 χρόνια ιστορία».
Ο ίδιος πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι «το Ιράν και η Ελλάδα έχουν δώσει μεγάλα ονόματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, επιστήμονες, φιλόσοφους, ποιητές και παρ’ όλες τις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της ιστορίας, αυτές οι δύο χώρες διατήρησαν τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την κουλτούρα τους» και συνέχισε: «Σήμερα εμείς και οι Ελληνες είμαστε στον ίδιο δρόμο, το να πηγαίνουμε κόντρα στη βία και στον φανατισμό».
«Εμείς προσπαθούμε όσο το δυνατόν γίνεται να μεταφέρουμε σε άλλες χώρες και στον κόσμο, τη δικαιοσύνη, συνύπαρξη και ειρήνη, ώστε να έχουμε ένα καλύτερο και πιο λαμπερό μέλλον».
Ο Τουρκολόγος – ιστορικός, Δρ. Γιώργος Λιμαντζάκης μίλησε στην εκδήλωση με αφορμή ένα ταξίδι του στο Ιράν το 2015.
Εκανε λόγο για μια ξεχωριστή εμπειρία, αναφέρθηκε στα στερεότυπα της ελληνικής και δυτικής κοινωνίας για  την όμορφη αυτή χώρα με τον φιλόξενο λαό και τα εντυπωσιακά μνημεία και τόνισε: «Η εικόνα που μας δείχνουν πολλές φορές τα διεθνή ΜΜΕ, ειδικά τα Αγγλοαμερικάνικα, είναι κάπως στρεβλή σε σχέση με την καθημερινότητα στο Ιράν».
Η σκηνοθέτις Βίκη Αρβελάκη η οποία επισκέφτηκε την Τεχεράνη τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Ιράν, καθώς προβλήθηκε η ταινία της: “Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς, Κακόπετρος 28 Αυγούστου 1994”, σημείωσε, μεταξύ άλλων:
«Η κουλτούρα, οι άνθρωποι, τα χρώματα, τα νέα παιδιά, γεμάτα ζωή και καθαρή ματιά ξεπερνούν το 70% του πληθυσμού (νέοι έως 30 ετών). Ο κινηματογράφος ήταν η κοινή μας βάση. Μια χώρα που παράγει ετησίως 2000 ντοκιμαντέρ, το είδος του κινηματογράφου που θεωρείται σινεμά της αλήθειας, δε μπορεί παρά να μας λέει πολλά. Εκτός όμως από τις αίθουσες με τις μεγάλες οθόνες προβολής,  πολύ σύντομα μας κάλεσαν στα σπίτια τους, μας μαγείρεψαν, μας τραγούδησαν, συζητήσαμε από τον Μέγα Αλέξανδρο και την Περσέπολη μέχρι την Ελλάδα και το Ιράν του σήμερα. Σαν λαοί, αυτόματα νιώσαμε όλοι αδέρφια. Όχι μονάχα οι Έλληνες, μα οι Ιρακινοί, οι Αμερικάνοι, οι Ιταλοί και οι Γερμανοί, που φιλοξενηθήκαμε από τους νέους φίλους μας, τους Ιρανούς».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο δήμαρχος Χανίων Π. Σημανδηράκης και ο αντιδήμαρχος Γ. Γιαννακάκης ενώ τον κόσμο καλωσόρισε η προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Βιβή Χουδαλάκη.
Οι εξελίξεις στον Κόλπο
Απαντώντας σε ερώτηση των “Χ.ν.” για τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο, ο Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας του Ιράν, εξέφρασε την αντίθεσή του στην επέμβαση ξένων δυνάμεων στην περιοχή και πρόσθεσε ότι «οι χώρες της περιοχής, της Μέσης Ανατολής, πρέπει μόνες τους με βάση τις αρχές και τους κανόνες που έχουν, να αποφασίζουν για το μέλλον τους».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 10/10/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/minyma-synyparxis-ton-laon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου