Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Εσπερίδα στη μνήμη του Φάνη Κακριδή

Στη μνήμη ενός σπουδαίου φιλολόγου με μεγάλη προσφορά στην εκπαίδευση, του Φάνη Κακριδή ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 8 Ιανουαρίου 2019, ήταν αφιερωμένη η εσπερίδα που διοργάνωσαν χθες στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Mάλιστα, όπως επισημάνθηκε, ο Φάνης Κακριδής δεν περιορίστηκε στην ακαδημαϊκή διδασκαλία και έρευνα, αλλά, ταυτόχρονα, ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής.
Η εσπερίδα ξεκίνησε με έναν «αποχαιρετισμό στον Φάνη Κακριδή» τον οποίο έστειλε και αναγνώστηκε, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Σηφάκης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για τον Φάνη Κακριδή ως ομηριστή, μίλησε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλεξάνδρα Ζερβού.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Σταύρος Τσιτσιρίδης, αναφέρθηκε στη συμβολή του Φάνη Κακριδή στη μελέτη των Ορνίθων του Αριστοφάνη.
Το θέμα της ομιλίας του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μιχ. Πασχάλη, ήταν:
«Φάνης Κακριδής, Αρχαία ελληνική γραμματολογία».
Στην προσφορά του Φάνη Κακριδή στη Μέση Εκπαίδευση, αναφέρθηκε ο αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κώστας Αποστολάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη, η συμβολή του Φάνη Κακριδή «στην εκπαίδευση είναι τεράστια, όπως ο αγώνας του και η προσπάθειά του να σταθεί δίπλα στον μαχόμενο φιλόλογο του Γυμνασίου και του Λυκείου. Βασική του θέση ήταν ότι δεν χρειάζεται η διδασκαλία της αρχαίας γλώσσας ήδη από το Γυμνάσιο γιατί αυτό προκαλεί περισσότερα προβλήματα και μεγαλύτερη σύγχυση στους μαθητές που διδάσκονται ταυτόχρονα την νέα ελληνική και ότι η διδασκαλία της αρχαίας γλώσσας πρέπει να γίνεται κυρίως από την Α’ Λυκείου».
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αγγέλα Καστρινάκη, μίλησε με θέμα: «Ο Φάνης  Κακριδής και η “Κυρά Πηνελόπη με την ηλακάτη’’».
Σύμφωνα με την ίδια, «ο Φάνης Κακριδής γοητευόταν ιδιαίτερα να ανακαλύπτει τη συνέχεια της ελληνικής παράδοσης από τα ομηρικά χρόνια έως σήμερα. Οποτε του δινόταν η ευκαιρία την επισήμαινε. Ομως δεν είχε την τάση ή δεν έμπαινε στον πειρασμό να προβάλλει στα αρχαία κείμενα τις μοντέρνες επιθυμίες.  Τα παραπάνω αναδεικνύονται μέσα από ορισμένα “δώρα” του, ένα από τα οποία είναι το άρθρο του: “Ο δεύτερος γάμος της Πηνελόπης”. Η διαρκής μέριμνά του για την εκπαίδευση, φανερή επίσης ως την τελευταία στιγμή, αποτυπώνεται και σε επιστολή που μου έστειλε τον Οκτώβριο του 2018 σχετικά με τη διδασκαλία της ιστορίας».
Χαιρετισμό απηύθυνε η αντιδήμαρχος Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη.
Σημειώνεται ότι ο Φάνης Κακριδής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, κατέχοντας θέση ομότιμου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Τελευταίο του έργο ήταν η Αρχαία Ελληνική Γραμματολογία, που προορίζεται για καθηγητές και μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 15/10/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/mnimi-enos-spoydaioy-filologoy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου