Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Μνημεία του Νομού Χανίων - Φράγκικο - Μνημεία Πεσόντων

Στο κοιμητήριο των Καθολικών (Φράγκικο Νεκροταφείο) στην οδό Μάρκου Μπότσαρη, είναι τοποθετημένα μνημεία Πεσόντων (Γάλλων και Ιταλών).
Το ιστορικό της ανέγερσης των μνημείων περιγράφει σε κείμενό του στην περιοδική έκδοση του Δήμου Χανίων “Εν Χανίοις” (τόμος 3ος, περίοδος 3η, Χανιά 2009), ο ηγούμενος Ιεράς Μονής Καπουκίνων Χανίων, Νικόλαος Ρούσσος.
Στην ενότητα: «Τα στρατιωτικά μνημεία Γαλλίας, Ιταλίας και Αυστρίας», ο Ν. Ρούσσος σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι στο καθολικό ενοριακό Νεκροταφείο Χανίων «ενταφιάζονταν και οι Καθολικοί στρατιωτικοί των Μεγάλων Δυνάμεων, που απεβίωναν στα πλοία, στους στρατώνες και στα στρατιωτικά νοσοκομεία της Χαλέπας, κατά τη διάρκεια της διεθνούς κατοχής της Κρήτης (1897-1898) και της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913).
Ηδη από την περίοδο της επανάστασης του 1866 – 1869, απαντώνται τάφοι Ευρωπαίων αξιωματικών που πέθαναν σε πολεμικά πλοία που περιπολούσαν στις ακτές της Κρήτης.
Το Μάρτιο του 1898 ο ναύαρχος Pottier και ο πρόξενος Blanc ζήτησαν από τον Αποστολικό Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης, π. Άγγελο-Μαρία da San Giovanni Rotondo, χώρο για την ανέγερση μνημείου πεσόντων εντός του νεκροταφείου. Ήδη μέσα σε διάστημα ενός χρόνου (Φεβρουάριος 1897 – Φεβρουάριος 1898), είχαν αποβιώσει και ενταφιαστεί στο καθολικό Νεκροταφείο Χανίων 18 Γάλλοι στρατιώτες, πεζικού και ναυ¬τικού. Θετική απάντηση έλαβαν από τον Τοποτηρητή στις 17 Μαρτίου 1898. Κατασκευάστηκε καλλιμάρμαρος οβελίσκος, τον οποίο περιέβαλαν τάφοι με χαρακτηριστικούς μεταλλικούς σταυρούς, στους οποίους αναγράφεται όνομα, ηλικία και ημερομηνία θανάτου για κάθε στρατιώτη. Το 1906, σε μια πλευρά του μνημείου, εντοιχίστηκε μαρμάρινη πλάκα στη μνήμην του συ¬νταγματάρχη J. Lubanski. Κοντά στο δυτικό τοίχο του νεκροταφείου τοπο¬θετήθηκε μεγάλος πέτρινος σταυρός. Στη βάση του εσωκλείει οστά Γάλλων στρατιωτών που μεταφέρθηκαν το 1928 από τη Σητεία.
Στον ίδιο χώρο βρίσκεται το κοινοτάηηο των καλογραιών Αγίου Ιωσήφ της περίφημης Γαλλικής Σχολής Χαλέπας, που κατασκευάστηκε το 1933 και ο τάς)ος του Γάλλου προξένου Albert Drouin (+1904) και του γιου του Rhilippe».
Ο Ν. Ρούσσος προσθέτει ότι «στις 7 Μαρτίου 1899, ο τελών χρέη Αποστολικού Τοποτηρητή, π. Φρα¬γκίσκος από τη Μεσσήνη, ύστερα από αίτηση του συνταγματάρχη Alberto Crispo, έδωσε την άδεια για τη δημιουργία μνημείου Ιταλών πεσόντων. Το μνημείο, σε σχήμα αρχαίου επιτύμβιου, περικλείει στη βάση του οστεοφυλάκιο του 1929. Στον τοίχο πίσω από το μνημείο, βρίσκονται αναρτημένες μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα 22 Ιταλών στρατιωτών και ναυτών που πέθαναν στα Χανιά τα έτη 1897-1910».
Ο ίδιος συμπληρώνει στο κείμενό του ότι «πολύ πριν από τα μνημεία Γαλλίας και Ιταλίας, η Αυστροουγγαρία είχε ανεγείρει επιτύμβια στήλη από λευκό μάρμαρο. Σ΄ αυτήν αναγράφονται τα ονόματα τεσσάρων αξιωματικών και ναυτών που πέθαναν στην Κρήτη κατά το διάστημα 1886 -1897.
Ενας μεγάλος ξύλινος σταυρός με χαραγμένο το όνομα ενός Βρετανού στρατιώτη (+1897) και μια μαρμάρινη στήλη ενός Πολωνού (+1906) του οποίου το όνομα αναγράφεται με κυριλλικά γράμματα, συμπληρώνουν τον κύκλο των στρατιωτικών μνημείων στο Καθολικό Νεκροταφείο Χανίων».
Επιμέλεια: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
Φωτογραφικό υλικό: ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΛΥΜΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 7/10/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/fragkiko-mnimeia-pesonton/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου