Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Χανιά: Σε εγκατάλειψη το κτήριο του παλιού Ι.Κ.Α.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν συγκεκριμένες προτάσεις για αποκατάσταση και αξιοποίηση του κτηρίου του παλιού ΙΚΑ στη συμβολή των οδών Νεάρχου και Σολωμού στο κέντρο της πόλης των Χανίων, το οποίο είναι εδώ και 15 χρόνια αφημένο στη… μοίρα του.
Η  εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το κτήριο είναι αποκαρδιωτική: Καθημερινά, μετατρέπεται σε επικίνδυνο ερείπιο, καθώς βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη, ενώ θα μπορούσε να έχει αποκατασταθεί και αξιοποιηθεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.
Οι τελευταίες προτάσεις που, μεσούσης των πρόσφατων εκλογών, έμειναν σε… αναμονή, προέρχονται η μεν πρώτη από τον ΟΑΕΔ για τη μεταστέγασή του από την οδό Τζανακάκη καθώς πληρώνει ενοίκιο στα κτήρια στα οποία σήμερα στεγάζεται, η δε δεύτερη από το πρώην ΤΕΙ και νυν Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο για τη δημιουργία ξενώνων για φοιτητές.
Ωστόσο, ούτε η μία ούτε η άλλη έχουν, έως τώρα, απαντηθεί.
Προηγήθηκε σειρά από άλλες προτάσεις τα προηγούμενα χρόνια αλλά καμία, τελικά, δεν προχώρησε.
Ετσι, το κτήριο, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) παραμένει κλειστό εδώ και 15 συνολικά χρόνια!
Ηταν το 2004 όταν μεταφέρθηκε η Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας του τότε ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και νυν ΕΦΚΑ στα νέα κτήρια της λεωφόρου Καραμανλή 99.
Ακολούθησαν αρκετές προτάσεις και ενέργειες για να μην ερημώσει το κτήριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικώς, επρόκειτο να παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Κρήτης για να στεγάσει τη Διεύθυνση Γεωργίας (Αγροτικής Ανάπτυξης) αλλά η διαδικασία δεν προχώρησε.
Στη συνέχεια, παραχωρήθηκε στον Δήμο επί Δημαρχίας Μανώλη Σκουλάκη και διοικητή του ΙΚΑ τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο για να στεγάσει ο Δήμος το Μουσικό Σχολείο με ένα συμβολικό μίσθωμα και ενώ προχωρούσε η διαδικασία, κάποια στιγμή σταμάτησε επειδή κρίθηκε ότι το κτήριο αυτό δομικά δεν είχε τις προϋποθέσεις για να στεγάσει το Μουσικό Σχολείο.
Στη συνέχεια, ο Μανώλης Σκουλάκης είχε προτείνει το κτήριο αυτό να αλλάξει χρήση και να στεγαστεί σε αυτό η Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Ομως, ούτε αυτό προχώρησε καθώς μεσολάβησαν δημοτικές εκλογές.
Επί Δημαρχίας Τάσου Βάμβουκα, αγοράστηκε το διατηρητέο κτήριο της οδού Τζανακάκη για να στεγάσει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Στη συνέχεια, από την προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) είχαν γίνει ενέργειες για να στεγαστεί στο κτήριο του παλιού ΙΚΑ ο ΟΑΕΔ ο οποίος τώρα στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο κτήριο στην οδό Τζανακάκη.
Περίπου την ίδια περίοδο, τον Μάρτιο του 2018 ζητήθηκε το κτήριο από τον πρύτανη του πρώην ΤΕΙ και νυν Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου για να στεγάσει υπηρεσίες του ΤΕΙ και συγκεκριμένα για φοιτητική στέγη. Μάλιστα από την πλευρά του ΤΕΙ τονιζόταν ότι το Ιδρυμα θα μπορούσε να αναλάβει τη σχετική δαπάνη για την επισκευή του κτηρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΦΚΑ ήταν θετικός στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Ωστόσο, μεσολάβησαν οι εθνικές εκλογές και όλα “πάγωσαν”.
Σήμερα, το θέμα αποκατάστασης και αξιοποίησης του κτηρίου παραμένει στις… προτάσεις και περιμένει… αποφάσεις...
Το διώροφο αυτό κτήριο διαθέτει τεράστιο οικοπεδικό χώρο.
Το οικόπεδο είναι 1062 τετραγωνικά και έχει δύο ορόφους κτισμάτων με 443,68 τετραγωνικά ο κάθε όροφος (σύνολο 887,36).
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 15/10/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/se-egkataleipsi-to-ktirio-toy-palioy-i-k-a/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου