Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Επιβεβαίωση από τη Γαλλία: Κρητική διατροφή για καλή υγεία

Την ανάγκη επιστροφής στην παραδοσιακή κρητική διατροφή καθώς έχει αποδειχτεί ότι κάνει καλό στην υγεία, τόνισε χθες στα Χανιά καρδιοχειρούργος από τη Γαλλία!
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Κρητική Διατροφή μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού μέσα από την προβολή της στους επισκέπτες των Χανίων και της Κρήτης.
Η επιβεβαίωση για τα οφέλη της Κρητικής Διατροφής αυτή τη φορά ήρθε από τον καρδιοχειρουργό του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου “Geordes-Pompidou” του Παρισιού, Juan Carlos Chachques.
Ο κ. Chachques μίλησε στο πλαίσιο του 3ου Επιστημονικού Σχολείου της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας σε Επιστήμη και Τεχνολογία: “Bioneca”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ).
Ο ίδιος επικαλέστηκε μία έρευνα από το 1995 που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Λυών σε συνεργασία με πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Τότε, εξετάστηκαν 600 άτομα με καρδιακές παθήσεις. Στους 300 ασθενείς έδωσαν το κανονικό φαγητό που παρέχεται στο νοσοκομείο και στους άλλους 300 Κρητική Διατροφή για τέσσερα χρόνια.
Οι 300 που έτρωγαν με Κρητική Διατροφή είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα, «με λιγότερες επιπλοκές στην υγεία τους».
Ο κ. Chachques επισήμανε ότι είναι «πολύ σημαντικό το λάδι να είναι φρέσκο» και παρατήρησε από επισκέψεις του σε χωριά της Κρήτης ότι «το φαγητό ήταν πιο αγνό».
Μιλώντας στα “Χ.ν.”, ο ίδιος σημείωσε ότι «έχουμε καλή βάση προϊόντων. Τα φρούτα μας είναι εξαιρετικής ποιότητας», όμως παρατήρησε ότι «καταναλώνουμε πολύ κρέας».
Παράλληλα υποστήριξε ότι «οι τουρίστες που έρχονται εδώ θα πρέπει να πηγαίνουν σε εστιατόρια με παραδοσιακά προϊόντα, να μην επενδύουμε στο φαγητό που σερβίρεται σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο». Εξήγησε ότι «έχουμε ένα εξαιρετικό προϊόν», υπογράμμισε την αξία του συνδυασμού «τροφών με τα τοπικά προϊόντα» και τόνισε ότι «θα έπρεπε να επενδύσουμε εκεί και να γίνει πιο γνωστό αυτό».
Ο κ. Chachques είπε ακόμη ότι «πρέπει να επενδύσουμε στο αργό φαγητό και όχι στο φαστ φουντ όπως γίνεται παντού και οι άνθρωποι το εκτιμούν αυτό αν τους δώσεις την ευκαιρία να το απολαύσουν».
Επιπλέον παρατήρησε ότι στη Γαλλία υπάρχουν πολλά εστιατόρια από Κύπρο και Κρήτη και αρκετοί Γάλλοι «αντί για φαστ φουντ, προτιμούν π.χ. ένα κυπριακό εστιατόριο με προϊόντα αγνά και καλύτερα για την υγεία».
«Στη διατροφική πυραμίδα η βάση είναι τα λαχανικά και τα φρούτα. Το κρέας λιγότερο συχνά», συμπλήρωσε ο ίδιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 11/10/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/kritiki-diatrofi-gia-kali-ygeia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου