Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017

Nέα στέγη για την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης

Σε νέο κτήριο στην Πολυτεχνειούπολη των Κουνουπιδιανών θα στεγαστεί η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ίδρυμα γνωστοποιώντας ότι το έργο προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Πολυτεχνείο Κρήτης στο ισόγειο του δημοπρατούμενου κτιρίου δημιουργεί εξελιγμένο Κέντρο Διαχείρισης Δεδομένων (Data Center), το οποίο θα αναβαθμίσει τις επιστημονικές δυνατότητες του Ιδρύματος, προσφέροντας σημαντικά ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη.
«Το Ανώτατο Ίδρυμα των Χανιωτών υλοποιεί τη μεταστέγαση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του στις πλέον σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις της Πολυτεχνειούπολης. Την ίδια στιγμή μάλιστα, το αποδεσμευμένο ιστορικό κτίριο της πρώην Γαλλικής Σχολής στη Χαλέπα αξιοποιείται πολιτιστικά με τη δημιουργία νέου Μουσείου Λαογραφίας και Ιστορίας της Τεχνολογίας, αναδεικνύοντας την Εθνική μας κληρονομιά», σχολιάζει μεταξύ άλλων σε γραπτή του δήλωση ο απερχόμενος πρύτανης Βασίλης Διγαλάκης.
ΤΟ ΕΡΓΟ
Η δημοπράτηση του έργου για την αποπεράτωση του κτιριακού συγκροτήματος Γ.4, έγινε σήμερα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το συγκεκριμένο κτήριο έχει επιφάνεια 5.500 τετραγωνικών μέτρων και η εγκριθείσα πρόταση του Ιδρύματος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) περιλαμβάνει τη χρήση του για τη μεταστέγαση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και τη συμπληρωματική στέγαση της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (ΜΠΔ), καθώς και τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ενεργειακά αποδοτικού Κέντρου Διαχείρισης Δεδομένων (Data Center) στους χώρους των μηχανολογικών του εγκαταστάσεων.
Όπως αναφέρει το Πολυτεχνείο, το κτιριακό συγκρότημα Γ.4 σχεδιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, προκειμένου να λειτουργήσει ως «συμπληρωματικό» κτίριο-υποδομή των Σχολών ΜΠΔ και ΗΜΜΥ. Η κατασκευή του δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος, εγκατέλειψε το εργοτάξιο και στη συνέχεια ξεκίνησε πτωχευτική διαδικασία.
Στην εγκεκριμένη μελέτη υιοθετούνται ιδιαίτερα αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, οι οποίες υπερκαλύπτουν τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ), συνδυαστικά με την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων παρακολούθησης, ελέγχου καταναλώσεων και εξοικονόμησης ενέργειας.
Σύμφωνα με το Πολυτεχνείο, οι νέες υποδομές θα αντιμετωπίσουν οριστικά το στεγαστικό ζήτημα και την πολυδιάσπαση της Σχολής Αρχιτεκτόνων, ενώ θα έχουν πολύπλευρες θετικές επιδράσεις στη λειτουργία και των υπόλοιπων Σχολών.
Υπενθυμίζεται δε ότι είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση των δύο νέων Αμφιθεάτρων στο ίδιο συγκρότημα και η παράδοσή τους για χρήση στην Ακαδημαϊκή κοινότητα, ανακουφίζοντας σημαντικά τις ανάγκες για μεγάλες σύγχρονες υποδομές διδασκαλίας. Παράλληλα, προχωρά η κατασκευή 60 διαμερισμάτων προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ, τα πρώτα εκ των οποίων θα δοθούν προς χρήση τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
(Χανιώτικα νέα web - 29/11/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/55oip1500/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου