Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας 2017 για παιδιά δημοτικού στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Tο Πολυτεχνείο Κρήτης ανοίγει τις πόρτες του στους μαθητές της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πειραματίζεται μαζί τους, ερευνά, δοκιμάζει, συγκρίνει, ταξινομεί, σχεδιάζει, κατασκευάζει, κατανοεί και καινοτομεί!
Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017, από τις 2 το μεσημέρι έως τις 8 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας 2017» στo Κτήριο Επιστημών στην Πολυτεχνειούπολη, που απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού. Η «Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας», διοργανώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά, με ανανεωμένο πρόγραμμα και νέες δράσεις για τους «μικρούς επιστήμονες».
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα παιδιά, με την επίβλεψη έμπειρων συνεργατών και εθελοντών φοιτητών, θα εκτελέσουν πληθώρα πειραμάτων με εντυπωσιακά ή ακόμα και “μαγικά” αποτελέσματα. Παράλληλα θα μπορούν να παρακολουθήσουν επιδείξεις τεχνολογικών εφαρμογών με χρήση ερευνητικών προτύπων και εργαλείων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Στα περίπτερα Επιστήμης & Τεχνολογίας, μικροί και μεγάλοι επισκέπτες: Θα  ζήσουν τις περιπέτειες του χαλκού, του «αναποφάσιστου» χλωριούχου κοβαλτίου και  θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν με …λίγο νερό. Θα παρακολουθήσουν ψηφιακές ιστορίες του eShadow μέσα από μια δημιουργική διαδικασία που μετατρέπει την οθόνη του υπολογιστή σε ψηφιακό μπερντέ όπου ο Καραγκιόζης και η παρέα του δίνουν το παρόν για νέες περιπέτειες. Θα «δουν» τη Γη με μια άλλη ματιά-μέσα από drones και χρωματιστά βουνά από άμμο και θα παρακολουθήσουν πως τα μάτια μπορούν να κινήσουν οχήματα! Θα γνωρίσουν τα λουλούδια «Ραδιοπειρατές» και θα «ακούσουν» την μουσική των FM δίπλα σε ένα κήπο! Θα περιεργαστούν τον «Σπύρο Λούη» και θα μιλήσουν με την ομάδα TUC Eco Racing. Θα ζήσουν την μαγεία των Μαθηματικών λύνοντας εύκολες και πιο δύσκολες σπαζοκεφαλιές, συναρμολογώντας ή αποσυναρμολογώντας 3διάστατα πάζλ, μα πάνω από όλα … διασκεδάζοντας! Θα γνωρίσουν τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος έχοντας την ευκαιρία να ανακαλύψουν την χρήση της θερμοκάμερας, καθώς και να εξοικειωθούν με έξυπνες τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια. Θα παρατηρήσουν και θα θαυμάσουν έναν κόσμο εξαιρετικά πολυάριθμο και εντυπωσιακά ποικιλόμορφο, τον κόσμο των μικροοργανισμών. Οι μικροί μας φίλοι θα  παρακολουθήσουν «χορό» μέσα σε ένα τρισδιάστατο εικονικό κόσμο! Θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν παίζοντας με πρωτότυπες αρχιτεκτονικές κατασκευές μικρής και μεγάλης κλίμακας, θα πειραματιστούν με ρομποτικές και διαδραστικές εφαρμογές και θα διασκεδάσουν εξελίσσοντας τις ιδέες τους! Θα αξιοποιήσουν ανακυκλώσιμα υλικά για να κάνουν τις δικές τους έξυπνες κατασκευές! Θα γνωρίσουν τις νέες περιπέτειες της Ρομποτικής Ομάδας “Κουρήτες’’ και θα ανακαλύψουν τα ρομπότ μας που πέρυσι έμαθαν να μιλάνε Ελληνικά και φέτος εξασκήθηκαν με πολύ κόπο στην οπτική αναγνώριση αντικειμένων. Περιμένουν λοιπόν τους μικρούς τους φίλους για να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους και να συζητήσουν μαζί τους!
Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, στα πλαίσια της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση “Junior Επιστήμονες 2017” με ομαδικές επιστημονικές και τεχνολογικές εργασίες από μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου και 10ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων.
Οι χώροι του Κτιρίου Επιστημών είναι διαμορφωμένοι κατά τρόπο που να διευκολύνεται η μετακίνηση των επισκεπτών, ενώ έχει ληφθεί ειδική μέριμνα ώστε όλοι οι χώροι να είναι προσβάσιμοι σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης, έχει προβλεφθεί ειδική ομάδα εθελοντών που θα βοηθήσει τα παιδιά  που το επιθυμούν και τους συνοδούς τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Τα Περίπτερα Επιστήμης & Τεχνολογίας όπου τα παιδιά θα μετατρέπονται σε μικρούς επιστήμονες είναι:
1. Η χημεία σε χρώματα
Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας και Χημείας Περιβάλλοντος
2. Ψηφιακό Θέατρο Σκιών
Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων (TUC/MUSIC) σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου
3. Η Γη με τα μάτια Δορυφόρων και Drones
Εργαστήριο Γεωδαισίας και Πληροφορικής των Γεωεπιστημών –Ομάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων – SenseLab
4. Τα λουλούδια ΡΑΔΙΟΠΕΙΡΑΤΕΣ: Η μουσική των FM στην γεωργία
Eργαστήριο Τηλεπικοινωνιών
5. Ο «Σπύρος Λούης» και η ομάδα TUC Eco Racing
Εργαστήριο Εργαλειομηχανών και Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων και Ρομποτικής
6. Σπαζοκεφαλιές
Διατμηματική Ομάδα Μαθηματικών
7. Ενέργεια-Σπίτια-Σεβασμός στο Περιβάλλον
Eργαστήριο Διαχείρισης ενέργειας και δομημένου περιβάλλοντος
8. Διαδραστικός Χορός σε Εικονική Πραγματικότητα
Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων (TUC/MUSIC)
9. Μικρόκοσμος
Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας
10. Παιχνίδι-μάθηση-καινοτομία
Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων
11. Ανακυκλώστε!
Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων
12. Ρομποτικές επιδείξεις
Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων | Ρομποτική Ομάδα “Κουρήτες”
 Η είσοδος είναι ελεύθερη. Επισημαίνεται ότι για λόγους ασφαλείας είναι απαραίτητη η συνοδεία των μικρών επισκεπτών από ενήλικες.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα:
https://www.tuc.gr/index.php?id=scienceday-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου