Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017

Για πληροφοριακό σύστημα διακρίθηκε η ομάδα SenseLAB του Πολυτεχνείου Κρήτης

Για ένα καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα, το SandMap, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με νέες τεχνολογίες, η Ερευνητική Ομάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων (SenseLAB Research Group) του Πολυτεχνείου Κρήτης, διακρίθηκε στον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό διαστημικής τεχνολογίας «Copernicus Masters» με επονομασία Space Oscars.
Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαστήματος (ESA) και εταιρειών του διαστημικού τομέα (DLR, Catapult, κ.α.) και διεξήχθη στο Ταλίν της Εσθονίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εβδομάδας διαστήματος.
Οπως ανακοινώθηκε από το Πολυτεχνείο «η ομάδα απέσπασε την πρώτη θέση στο αντικείμενο: European Commission Big Data, με το έργο: SandMap: Real time tangible interactive maps fostering Earth Observation.  Στον ίδιο διαγωνισμό έλαβε την τρίτη θέση στο αντικείμενο του e-Government, με το έργο: SafAIR: Smart cities, safe cities using EO and environmental crowdsourcing. Tα έτη 2015 και 2016, η ερευνητική ομάδα SenseLab είχε αποτελέσει την μόνη αμιγώς Ελληνική βραβευθείσα ομάδα στους αντίστοιχους διαστημικούς διαγωνισμούς και αποτελεί μία από τις ελάχιστες ερευνητικές ομάδες παγκοσμίως που έχει στο ενεργητικό της 3 συνεχείς διακρίσεις».
H ερευνητική ομάδα αποτελείται από τους: Επ. Καθ. Παναγιώτη Παρτσινέβελο, Αχιλλέα Τριπολιτσιώτη, Σαράντη Κυρίτση, Άγγελο Αντωνόπουλο, Δημήτρη Χατζηπαράσχη, Ιωάννη Μπρέλλα, Σωτήρη Λιλιόπουλο, Γεώργιο Βασταρδή, Ανδρονίκη Πέτρου.
Οπως μας εξήγησε ο κ. Παρτσινέβελος, «το SandMap αποτελεί ένα απτό πληροφοριακό σύστημα, στο οποίο ο χρήστης μπορεί να διαμορφώσει ελεύθερα όγκους από άμμο, προσομοιάζοντας γεωμορφολογικούς σχηματισμούς. Μέσω κατάλληλων αισθητήρων και υπολογισμών, χαρτογραφικά και δορυφορικά δεδομένα προβάλλονται επί της άμμου διαμορφώνοντας ένα ζωντανό διαδραστικό τρισδιάστατο χάρτη που προσαρμόζεται σε πραγματικό χρόνο καθώς οι χρήστες αλλάζουν τη μορφολογία της άμμου. Το SandMap προσφέρει ένα καινοτόμο τρόπο διδασκαλίας της Γεωγραφίας, Ιστορίας και άλλων μαθημάτων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το Σχολείο του 21ου αιώνα, καθώς παρέχει ένα ζωντανό, εύληπτο, ευχάριστο και άκρως εποικοδομητικό τρόπο προσέγγισης της επιστήμης. Στα πλαίσια των διαστημικών αποστολών Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Διαστήματος το παρόν έργο καταφέρνει να φέρει τα δεδομένα του διαστήματος στις αίθουσες διδασκαλίας προσφέροντας αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με νέες τεχνολογίες και επένδυση για το μέλλον. Επίσης, σε επιχειρησιακό επίπεδο το SandMap μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την πολιτική προστασία για την μοντελοποίηση φυσικών και λοιπών καταστροφών», κ.λ.π.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα 24/11/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/gia-pliroforiako-sistima-diakrithike-omada-tou-politechniou-kritis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου