Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Μαθητές γνώρισαν το... μέλλον στο Πολυτεχνείο Κρήτης

4.500 μαθητές και οι γονείς τους απόλαυσαν το... μέλλον στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στην εκδήλωση
«Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας 2017» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Νοεμβρίου  για πέμπτη συνεχή χρονιά, με απόλυτη επιτυχία.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης, η εκδήλωση έγινε με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών, με κύριους αποδέκτες παιδιά δημοτικού.
Οι «μικροί επιστήμονες», πάντα με την επίβλεψη έμπειρων συνεργατών και εθελοντών φοιτητών του
Πολυτεχνείου Κρήτης, είχαν την ευκαιρία να εκτελέσουν εντυπωσιακά και πολλές φορές «μαγικά» πειράματα και παράλληλα να παρακολουθήσουν επιδείξεις τεχνολογικών εφαρμογών με χρήση ερευνητικών προτύπων και εργαλείων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν 11 εργαστήρια από όλες τις Σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης και περισσότεροι από 350 εθελοντές φοιτητές που βοήθησαν στην ομαλή διεξαγωγή της. Ήταν μια βιωματική εκπαιδευτική εμπειρία με γνώμονα το σεβασμό για τις φυσικές επιστήμες και τη μηχανική. Οι διαδραστικές δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν βοήθησαν στην «ανακάλυψη» νέας γνώσης με απώτερο στόχο την καλλιέργεια ερευνητικής διάθεσης και στάσης στα παιδιά δημοτικού.
Στα περίπτερα Επιστήμης & Τεχνολογίας, μικροί και μεγάλοι επισκέπτες: Έζησαν τις περιπέτειες του χαλκού και του «αναποφάσιστου» χλωριούχου κοβαλτίου. Παρακολούθησαν ψηφιακές ιστορίες του eShadow που μετέτρεψε την οθόνη του υπολογιστή σε ψηφιακό μπερντέ όπου ο Καραγκιόζης και η παρέα του έδωσαν το παρόν για νέες περιπέτειες. «Είδαν» τη Γη με μια άλλη ματιά-μέσα από drones και χρωματιστά βουνά από άμμο και  παρακολούθησαν πως τα μάτια μπορούν να
κινήσουν οχήματα! Γνώρισαν τα λουλούδια «Ραδιοπειρατές» και «άκουσαν» την μουσική των FM δίπλα σε ένα κήπο! Περιεργάστηκαν τον «Σπύρο Λούη» και μίλησαν με την ομάδα TUC Eco Racing. Έζησαν την μαγεία των Μαθηματικών λύνοντας εύκολες και πιο δύσκολες σπαζοκεφαλιές, συναρμολογώντας ή αποσυναρμολογώντας 3διάστατα πάζλ, μα πάνω από όλα … διασκεδάζοντας! Παρατήρησαν και θαύμασαν έναν κόσμο εξαιρετικά πολυάριθμο και εντυπωσιακά ποικιλόμορφο, τον κόσμο των μικροοργανισμών. Οι μικροί μας φίλοι παρακολούθησαν «χορό» μέσα σε ένα τρισδιάστατο εικονικό κόσμο! Είχαν την ευκαιρία να μάθουν παίζοντας με πρωτότυπες αρχιτεκτονικές κατασκευές μικρής και μεγάλης κλίμακας, να πειραματιστούν με ρομποτικές και διαδραστικές εφαρμογές και να διασκεδάσουν εξελίσσοντας τις ιδέες τους! Αξιοποίησαν ανακυκλώσιμα υλικά για να κάνουν τις δικές τους έξυπνες κατασκευές! Γνώρισαν τις νέες περιπέτειες της Ρομποτικής Ομάδας “Κουρήτες’’ και ανακάλυψαν τα ρομπότ μας που πέρυσι έμαθαν να μιλάνε Ελληνικά και φέτος εξασκήθηκαν με πολύ κόπο στην οπτική αναγνώριση αντικειμένων.
Επίσης, το Πολυτεχνείο Κρήτης είχε τη χαρά να συνεργαστεί με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων  και το 10ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, όπου οι μαθητές αυτών είχαν την ευκαιρία να δείξουν ομαδικές επιστημονικές και τεχνολογικές εργασίες τους, σε συνολικά 3 περίπτερα επιστήμης, στα πλαίσια της ειδικής ενότητας -έκθεσης “Junior Επιστήμονες 2017”.
Η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης "θέλει να ευχαριστήσει θερμά τους καθηγητές, το επιστημονικό προσωπικό των «περιπτέρων επιστήμης»,  που γεμάτοι ενέργεια μέχρι την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, εξηγούσαν κάθε φορά με την ίδια ζωντάνια τα «πειράματά» τους, αποτελώντας  τους κύριους συντελεστές αυτής της σημαντικής δραστηριότητας.
Ευχαριστούμε επίσης θερμά την «κινητήρια δύναμη» της Ημέρας Επιστήμης & Τεχνολογίας που είναι οι εθελοντές φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης. Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, επί 6 συνεχόμενες ώρες καθοδηγούσαν, βοηθούσαν, απαντούσαν σε ερωτήσεις, έκαναν επιδείξεις πειραμάτων και τεχνολογικών εφαρμογών σε όλους τους επισκέπτες μαθητές Δημοτικών Σχολείων και στους γονείς τους.
Το Πολυτεχνείο Κρήτης επίσης ευχαριστεί τους εθελοντές Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού που συνέβαλλαν στην ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης και  τις εταιρείες Γρηγόρης, Νερά Κρήτης και Χιωτάκης για τις χορηγίες τους.
Πάνω από όλους όμως θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της Ημέρας Επιστήμης & Τεχνολογίας 2017 που μας τίμησαν με την παρουσία τους!", καταλήγει η ανακοίνωση.
Σε δήλωσή του ο πρύτανης, Βασίλης Διγαλάκης, αναφέρει:
«Το Πολυτεχνείο Κρήτης, ως αναπόσπαστο κύτταρο της Κοινωνίας, συνεχίζει να πρωταγωνιστεί και στην Εκπαίδευση των μαθητών μας στο Μέλλον. Οι καινοτόμες υποδομές του ιδρύματος - για μια ακόμα φορά - συνδυάστηκαν «έξυπνα» με την επιστημονική ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού του με αποτέλεσμα 350 εθελοντές να προσφέρουν πολυδιάστατες επιστημονικές εμπειρίες στα παιδιά της Κρήτης. Οι 4.500 επισκέπτες οι οποίοι ανταποκρίθηκαν απ’ όλο το νησί φέτος ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο συμμετοχής στην ημέρα Επιστήμης & Τεχνολογίας, γεγονός που αναδεικνύει σε όλους μας τον ελπιδοφόρο δρόμο για το Αύριο της Παιδείας στον τόπο μας».
Ιστοσελίδα εκδήλωσης: https://www.tuc.gr/index.php?id=scienceday-2017
Facebook σελίδα: https://www.facebook.com/events/487964631583266/?active_tab=discussion 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου