Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017

Εργα και... σκαλωσιές

Στη φθορά του χρόνου παραμένουν δημόσια κτήρια και μνημεία στα Χανιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ενετικά Νέωρια που σε κάποια άλλη χώρα θα είχαν ήδη αποκατασταθεί και αναδειχθεί, αποτελώντας σημαντικό αξιόθεατο για ντόπιους και επισκέπτες.
Αλλα παραδείγματα, το Ρολόι στον Δημοτικό Κήπο και το παλιό Δημαρχείο στην πλατεία Συντριβανιού, κάτω από τα οποία παραμένουν οι σκαλωσιές ως μόνιμο… έκθεμα. Για τα δύο τελευταία μνημεία – κτήρια έγινε, μεταξύ άλλων, χθες αναφορά στο
Δημοτικό Συμβούλιο με τον δήμαρχο Τάσο Βάμβουκα να αναφέρει ότι για το Ρολόι έχουν προχωρήσει οι εγκρίσεις και θα ενταχθεί μαζί με τον Δημοτικό Κήπο στα έργα αστικής ανάπτυξης ενώ για το παλιό Δημαρχείο δεν υπάρχει μελέτη.
Πώς όμως έχουν εξελιχθεί οι προσπάθειες για αποκατάστασή τους; Πώς είναι δυνατόν να έχουν περάσει για το μεν Ρολόι περίπου τέσσερα χρόνια και για το παλιό Δημαρχείο ακόμα περισσότερα με σκαλωσιές που τείνουν να γίνουν… μόνιμες;
Μια απλή έρευνα αλλά και αναδρομή σε παλαιότερα ρεπορτάζ των “Χανιώτικων νέων” αποκαλύπτει τη γραφειοκρατία αλλά και το μέγεθος των προβλημάτων που προκύπτουν.
• Οι σκαλωσιές στο Ρολόι παραμένουν από το 2014! Ηταν τον Απρίλιο του 2014 όταν είχαν πέσει οι πέτρες από το Ρολόι με αποτέλεσμα λίγες ημέρες να τοποθετηθεί το προστατευτικό… δίχτυ σκαλωσιάς που παραμένει μέχρι σήμερα.
Το έργο αποκατάστασης προβλεπόταν να γίνει με πιστώσεις από τον προϋπολογισμό της Τεχνικής Υπηρεσίας για το 2015, αλλά παραμένει άγνωστο το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει. Αυτό είχε προκύψει από απάντηση του τότε υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου (ο οποίος διαβίβασε έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων), σε σχετική ερώτηση του πρώην βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Βιρβιδάκη με θέμα “Το Ρολόι στον Δημοτικό Κήπο Χανίων κινδυνεύει”. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στις 26/11/2014 στα “Χανιώτικα νέα”, στην απάντησή του ο υπουργός Εσωτερικών, διαβίβασε έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι: «μετά την ολοκλήρωση των Τευχών και των αντίστοιχων εγκρίσεών τους, το έργο θα δημοπρατηθεί. Η Τεχνική Υπηρεσία έχει συμπεριλάβει σχετική πίστωση στον προϋπολογισμό του 2015 για την εκτέλεση του έργου αυτού».
• Ως προς το παλιό Δημαρχείο, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στις 10/1/2013 στα “Χανιώτικα νέα”, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Θησέας” για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είχε εξαγγείλει η τότε κυβέρνηση Καραμανλή, δεν είχε υποστηριχθεί με τους αναγκαίους πόρους, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί το έργο αναστήλωσης του παλαιού Δημαρχείου Χανίων στην οδό Χάληδων. Η τότε Δημοτική Αρχή Χανίων με δήμαρχο τον κ. Βιρβιδάκη υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με την 28η Ε.Β.Α. για την αναστήλωσή του με χρηματοδότηση από τον “Θησέα”. Το έργο ξεκίνησε, ωστόσο, ουδέποτε ολοκληρώθηκε και σήμερα το παλιό Δημαρχείο παραμένει γιαπί αφού, όπως φαίνεται, δεν έγιναν νέες προσπάθειες για εξεύρευση πιστώσεων για την αποκατάστασή του!
Τώρα, τόσα χρόνια μετά συζητάμε τα ίδια και τα ίδια. Και η ζωή συνεχίζεται με… σκαλωσιές.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 21/11/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/erga-ke-skalosies/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου